General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Students,

General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the country which is hosting a world chess tournament for the first time.
(a) Iraq
(b) Iran
(c) Azerbaijan
(d) The UAE
(e) Saudi Arabia

S1. Ans.(e)
Sol. Saudi Arabia is hosting a world chess tournament for the first time, nearly two years after the country’s top cleric issued a religious edict against playing the board game. The tournament has been named as the King Salman World Rapid and Blitz Chess Championships.

Q2. Which among the following authority has allowed Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)- manufactured Dornier 228 to be used for civilian flights?
(a) Rajiv Gandhi Bhawan Airports Authority
(b) Airports Authority of India
(c) Defence Research and Development Organization
(d) Directorate General of Civil Aviation
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has allowed Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)- manufactured Dornier 228 to be used for civilian flights. The 19-seater aircraft has, till now, been used by defence forces and is the first plane to be made in the country for commercial flights.

Q3. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). Who is the present Chairman of IRDAI?
(a) S Christopher
(b) T. Suvarna Raju
(c) T.S. Vijayan
(d) N. R. Vijayan
(e) P Simharao

S3. Ans.(c)
Sol. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). With this, Insurance operations will get a major boost. T.S.Vijayan is the present Chairman of IRDAI.

Q4. Who is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)?
(a) S Christopher
(b) T. Suvarna Raju
(c) Vikram Singh
(d) Arun Sinha
(e) Ajay Kumar Thakur

S4. Ans.(b)
Sol. T. Suvarna Raju is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Hindustan Aeronautics Ltd (HAL).

Q5. Capital of Bhutan is- 
(a) Thimphu
(b) Bujumbura
(c) Yerevan
(d) Minsk
(e) Ottawa

S5. Ans.(a)
Sol. Thimphu, Bhutan’s capital, occupies a valley in the country’s western interior. In addition to being the government seat, the city is known for its Buddhist sites. The massive Tashichho Dzong is a fortified monastery and government palace with gold-leaf roofs.

Q6. As per the PM of India, on this republic day (26th January 2018), leaders of how many ASEAN countries will be the Chief guest?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
(e) 10

S6. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi stated that Republic Day celebration in 2018 would be  "remembered through the ages" because the government for the first time in India's history would  host leaders of 10 Asean countries as chief guests on 26th January 2018.

Q7. Which among the following country has banned solo climbers from scaling its mountains in a bid to reduce accidents?
(a) China
(b) Pakistan
(c) India
(d) Nepal
(e) South Africa

S7. Ans.(d)
Sol. Nepal has banned solo climbers from scaling its mountains, including Mount Everest, in a  bid to reduce accidents. The new safety regulations also prohibit double amputee and blind  climbers from attempting to reach the summit of the world's highest peak without a valid medical  certificate.

Q8. France's Audrey Azoulay is the ____________ Director General of UNESCO.
(a) 14th
(b) 9th
(c) 13th
(d) 11th
(e) 15th

S8. Ans.(d)
Sol. France's Audrey Azoulay- 11th DG of UNESCO. It Headquarters in Paris, France.

Q9. Name the leader who has been recently appointed the President of Indian Council of Cultural Relations.
(a) Sukesh Kamte
(b) Vinay Sahasrabuddhe
(c) Arvind De Silva
(d) Prakash Ojha
(e) Sameer Srivastava

S9. Ans.(b)
Sol. National vice-president of the BJP, Vinay Sahasrabuddhe, who is also member of Rajya Sabha  has been appointed the President of Indian Council of Cultural Relations.

Q10. Idamalayar (Edamalayar) Hydroelectric Power Project is of TYPE Hydro Power Plant with a design capacity of 75 MW located at?
(a) Karnataka
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Bihar
(e) Kerala

S10. Ans.(e)
Sol. Idamalayar Dam is a multipurpose concrete gravity dam located at Ennakal, near Bhoothathankettu, on the Idamalayar River, a tributary of the Periyar River in Kerala, South India.

Q11. Name the state that has become first in India to release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens.
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Tripura
(d) Assam
(e) Punjab

S11. Ans.(d)
Sol. The citizen of Assam witnessed the release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens in compliance with the Supreme Court 's orders.

Q12. What is/are the new language/languages that have been recently included in the Prime Minister’s Official website?
(a) Assamese
(b) both (a) and (d)
(c) Gujarati
(d) Manipuri
(e) both (a) and (c)

S12. Ans.(b)
Sol. The Assamese and Manipuri language versions of Prime Minister’s Official website- www.pmindia.gov.in were launched. Now the PM INDIA website is available in 11 regional languages namely Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Manipuri, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil and Telugu in addition to English and Hindi.

Q13. Which of the following two countries have recently introduced value-added tax (VAT) for the first time?
(a) Saudi Arabia and United Arab Emirates
(b) Iraq and Azerbaijan
(c) United Arab Emirates and Bahrain
(d) Azerbaijan and Bahrain
(e) Qutar and Kuwait

S13. Ans.(a)
Sol. Saudi Arabia and the United Arab Emirates (UAE) introduced value-added tax (VAT). These are the first two countries in the Gulf which have introduced the VAT system.

Q14. Name the person who has recently assumed the charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).
(a) Sanjeev Jha
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Pankaj Jain
(d) Rajiv Kumar
(e) Sandeep Kumar

S14. Ans.(c)
Sol. Pankaj Jain, Joint Secretary in the Department of Financial Services (DFS), has assumed charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).

Q15. Peso is the currency of which among the following country?
(a) Angola
(b) Antigua and Barbuda
(c) Argentina
(d) Armenia
(e) Austria

S15. Ans. (c)
Sol. The peso is the currency of Argentina, identified by the symbol $ preceding the amount in the same way as many countries using dollar currencies. It is subdivided into 100 centavos. Its ISO 4217 code is ARS.






Print Friendly and PDF