General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Great Britain has beaten Australia in the hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup. The event was held in _____________.
(a) Beijing, China
(b) Jakarta, Indonesia
(c) Paris, France
(d) Ipoh, Malaysia
(e) Chennai, India

S1. Ans.(d)
Sol. Great Britain beat Australia 4-3 in a thrilling hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup at Ipoh, Malaysia. This victory came to Great Britain in the Azlan Shah Cup after 23 years. Australia had won the Azlan Shah title nine times.

Q2. World Red Cross Day is observed every year on _______________.
(a) 6th May
(b) 8th May
(c) 7th May
(d) 9th May
(e) 5th May

S2. Ans.(b)
Sol. World Red Cross Day is observed on May 8 every year to commemorate the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).

Q3. Union Minister for Road Transport and Highway Nitin Gadkari recently inaugurated the country's first bio-refinery plant which produces ethanol from the variety of biomass. The project is situated in ___________________.
(a) Jaipur
(b) Barmer
(c) Pune
(d) Jhargram
(e) Bhiwani

S3. Ans.(c)
Sol. Union Minister for Road Transport and Highway Nitin Gadkari inaugurated the country's first bio-refinery plant which produces ethanol from the variety of biomass. The project is situated at Rahu in Pune district.

Q4. PM Modi has recently addressed Indian heads of mission meet in New Delhi. The four-day conference was formally inaugurated by _______________.
(a) Sushma Swaraj
(b) Pranab Mukherjee
(c) Nitin Gadkari
(d) Rajnath Singh
(e) Prakash Javedkar

S4. Ans.(a)
Sol. PM Modi has recently addressed Indian heads of mission meet in New Delhi. The four-day conference was formally inaugurated by External Affairs Minister Sushma Swaraj.

Q5. A Committee on Banking Supervision which provides a forum for regular cooperation on banking supervisory matters and to enhance understanding of key supervisory issues and improve the quality of banking supervision worldwide.
(a) BIS
(b) BASEL
(c) European Banking Supervisors
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. BASEL is a set of international banking regulations put forth by the Basel Committee on Bank Supervision, which set out the minimum capital requirements of financial institutions with the goal of minimising credit risk.

Q6. DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
(a) Department of Industry Policy and Promotion
(b) Department of Innovation Policy and Promotion
(c) Department of Industrial Policy and Promotion
(d) Department of Industrial Policy and Partnership
(e) Department of Internet Pulse and Partnership

S6. Ans.(c)
Sol. Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) is working under the Ministry of Commerce and Industry, Government of India. This department is responsible for formulation and implementation of promotional and developmental measures for growth of the industrial sector, keeping in view the national priorities and socio-economic objectives.

Q7. The letter ‘R’ denotes which word in the term IFRS?
(a) Restructuring
(b) Reporting
(c) Recognising
(d) Remote
(e) Recurring

S7. Ans.(b)
Sol. International Financial Reporting Standards (IFRS Standards) is a single set of accounting standards, developed and maintained by the International Accounting Standards Board (the Board) with the intention of those standards being capable of being applied on a globally consistent basis—by developed, emerging and developing economies—thus providing investors and other users of financial statements with the ability to compare the financial performance of publicly listed companies on a like-for-like basis with their international peers.

Q8. World Red Cross Day is observed every year to commemorate the birth anniversary of ______________, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).
(a) Martin Luther King-I
(b) Mark Lunger
(c) Henry Dunant
(d) Jack Dinarthy
(e) Osman Waghar

S8. Ans.(c)
Sol. World Red Cross Day is observed on May 8 every year to commemorate the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).

Q9. India has recently organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of ___________________.
(a) S. Radhakrishnan
(b) Rabindranath Tagore
(c) Mahatma Gandhi
(d) G. K. Gokhale
(e) Pt. Jawahar Lal Nehru

S9. Ans.(b)
Sol. India has organised a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of the famous Indian poet, Rabindranath Tagore. The Tagore festival is being organised by the Maulana Azad Centre for Indian Culture, the cultural wing of the Indian Embassy in Cairo.

Q10. Pro-European centrist leader ____________ has been elected as President of France.
(a) Nikolas Sarkozy
(b) Socker Yosera
(c) Abraham Sarfez
(d) Emmanuel Macron
(e) Steven Ambrose

S10. Ans.(d)
Sol. Pro-European centrist leader Emmanuel Macron has been elected as President of France. 39-year-old former investment banker, who has never held elected office, becomes the youngest President and occupant of the Élysée Palace (official residence of the President of France).

Q11. Three Indian Scientist have been elected as the Fellows of The Royal Society, a premier scientific academy of the United Kingdom and the Commonwealth, for their “outstanding contributions to science“. Which of the following is not among the three winners?
(a) Krishna Chatterjee
(b) Subhash Khot
(c) Yadvinder Malhi
(d) Saurabh Shahi
(e) None of the above options is true

S11. Ans.(d)
Sol. Three Indian Scientist have been elected as the Fellows of The Royal Society, a premier scientific academy of the United Kingdom and the Commonwealth, for their “outstanding contributions to science“. The three scientists are Krishna Chatterjee from Cambridge University, Subhash Khot from New York University, and Yadvinder Malhi from Oxford University.

Q12. Who is the governor of Uttar Pradesh? 
(a) Keshari Nath Tripathi
(b) Acharya Dev Vrat
(c) Ram Naik
(d) V.P. Singh Badnore
(e) Tathagata Roy

S12. Ans.(c)
Sol. Ram Naik is a veteran Indian politician from the BJP, presently the Governor of Uttar Pradesh. Ram Naik was a member of the 13th Lok Sabha and was Minister of Oil and Natural Gas in the Atal Bihari Vajpayee cabinet (1999-2004).

Q13. Who is current Social Justice and Empowerment Minister in Narendra Modi government? 
(a) Dr Harsh Vardhan
(b) Kalraj Mishra
(c) Jual Oram
(d) Prakash Javadekar
(e) Thawar Chand Gehlot

S13. Ans.(e)
Sol. Thawar Chand Gehlot is an Indian politician who serves in the Narendra Modi government as a Cabinet minister in the Ministry of Social Justice and Empowerment. He is a Rajya Sabha MP from Madhya Pradesh. He represented the Shajapur constituency of Madhya Pradesh in the 11th, 12th, 13th & 14th Lok Sabhas (1996-2009).

Q14. Capital of Jamaica is-
(a) Tehran
(b) Niamey
(c) Kingston
(d) Manama
(e) Astana

S14. Ans.(c)
Sol. Jamaica, a Caribbean island nation, has a lush topography of mountains, rainforests and reef-lined beaches. Kingston is the capital of the island of Jamaica, lying on its southeast coast. In the city center, the Bob Marley Museum is housed in the reggae singer’s former home. Currency of Jamaica is Jamaican dollar.

Q15. Which of the following is a bank account opened by NRI to deposit income mainly generated from an Indian source?
(a) NRI
(b) NRP
(c) NRO
(d) FCNR
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. Non-Resident Ordinary (NRO) Account held to manage the income earned in India like rent, pension, dividend, interest, etc. It is opened either by the citizen of India, while temporarily shifting to abroad or by an NRI by transferring money from his home country or from his other NRO account. A normal bank account can also be redesignated to NRO account when the residential status of the account holder is changed to NRI. The account is mainly used to park money earned from Indian sources in India.

You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.