General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Petroleum Minister has recently introduced a new oil and gas block licensing policy that is expected to open up 2.8 million square kilometres of sedimentary basins to exploration and production activities. The Minister has inaugurated the government’s new policy named OALP. OALP stands for _________________.
(a) Open Advanced Licensing Policy
(b) Obtained Acreage Licensing Policy
(c) Open Acreage Long-lasting Policy
(d) Open Acreage Licensing Policy
(e) Open Amendment Life Policy

S1. Ans.(d)
Sol. Petroleum Minister Dharmendra Pradhan introduced a new oil and gas block licensing policy that is expected to open up 2.8 million square kilometres of sedimentary basins to exploration and production activities. The Minister has inaugurated the government’s new policy named OALP. OALP stands for Open Acreage Licensing Policy.

Q2. Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated various irrigation and water-related initiatives at Aji Dam. This dam is located in ____________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) Karnataka
(e) Kerala

S2. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated various irrigation and water-related initiatives at Aji Dam in Rajkot, Gujarat including the filling of Aji dam with Narmada waters under Sauni Yojana.

Q3. The UN Security Council has unanimously approved a resolution sharply reducing the joint United Nations-African Union peacekeeping force in troubled Darfur region. Darfur region is in which of the following country?
(a) Myanmar
(b) Sudan
(c) South Africa
(d) Russia
(e) Bulgaria

S3. Ans.(b)
Sol. The UN Security Council has unanimously approved a resolution sharply reducing the joint United Nations-African Union peacekeeping force in Sudan’s troubled Darfur region. The British-drafted resolution will reduce the number of peacekeepers by 44 per cent and international police by about 27 per cent in the Darfur mission.

Q4. British Prime Minister Theresa May has recently won the confidence vote in the parliament, winning her first major test as the Prime Minister of a minority government in the United Kingdom (UK). Who was the first PM of Britain?
(a) Spencer Compton
(b) Henry Pelham
(c) William Cavendish
(d) Thomas Pelham-Holles
(e) Robert Walpole

S4. Ans.(e)
Sol. British Prime Minister Theresa May narrowly won the confidence vote in the parliament, winning her first major test as the Prime Minister of a minority government in the United Kingdom (UK). Robert Walpole (1721–42) was the first PM of Britain.

Q5. Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of IDFC Bank with effect from July 16th, 2017 for three years?
(a) Sunil Mehta
(b) Melwyn Rego 
(c) Rajkiran Rai G 
(d) Sunil Kakar
(e) Vikram Limaye

S5. Ans.(d)
Sol. IDFC Ltd announced the elevation of its CFO Sunil Kakar as the Managing Director and Chief Executive Officer of the company with effect from July 16th, 2017 for three years. Mr Kakar has also been appointed as additional director. Both the appointments are subject to shareholders' approval at the annual general meeting (AGM). Besides, the company announced that the Board has approved the resignation of veteran banker Vikram Limaye from the post of MD and CEO who is set to join leading stock exchange NSE as its new Managing Director and CEO.

Q6. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to _____ rupees. 
(a) 20 lakh rupees
(b) 10 lakh rupees
(c) 25 lakh rupees
(d) 50 lakh rupees
(e) 5 lakh rupees

S6. Ans.(a)
Sol. The central bank has extended the scope of Banking Ombudsman Scheme. As per RBI, under the amended scheme, a customer would also be able to lodge a complaint against the bank for its non-adherence to RBI instructions with regard to mobile banking/ electronic banking services in India. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to 20 lakh rupees. The Reserve Bank extended the scope of Banking Ombudsman Scheme under which banks could be penalized for mis-selling third-party products like insurance and mutual funds via mobile or electronic banking.

Q7. Capital markets regulator SEBI has relaxed takeover norms for the acquisition of stressed assets of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans. What is the meaning of "B" in SEBI?
(a) Base
(b) Business
(c) Broker
(d) Bank
(e) Board

S7. Ans.(e)
Sol. Capital markets regulator, SEBI (Securities Exchange Board of India) relaxed takeover norms for the acquisition of stressed assets of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans. SEBI Chairman Ajay Tyagi took the decision after a board meeting in Mumbai.

Q8. Name the person who has been appointed as the Chief Secretary of Uttar Pradesh recently.
(a) Rajiv Kumar
(b) Sumer Chand
(c) Sumitra Mahajan
(d) Gaurav Shukla
(e) Chandan Mishra

S8. Ans.(a)
Sol. Rajiv Kumar was appointed as the Chief Secretary of Uttar Pradesh. His appointment was approved by the Uttar Pradesh Government. Prior to this appointment, Kumar was a Secretary in the Union Shipping Ministry. Mr Kumar has replaced Rahul Prasad Bhatnagar.

Q9. Name the Hyderabad-based astrologer and numerologist who has been conferred with the 'Best astrologer of the world' award at the 'Russian-Indian economic dialogue' round-table meet held in Moscow, Russia.
(a) Venkatapathy Raju
(b) T S Vineeth Bhatt
(c) Govind Prabhakaran
(d) Sumit Chandran
(e) Vikas Mathur

S9. Ans.(b)
Sol. Hyderabad-based astrologer and numerologist T S Vineeth Bhatt has been conferred with the 'Best astrologer of the world' award at the 'Russian-Indian economic dialogue' round-table meet held in Moscow, Russia.

Q10. Which of the following state government was conferred with the award of excellence at the 2nd Global Skill Development Summit held in Paris recently for innovations and extensive use of IT for skilling the state's youth?
(a) Bihar
(b) Odisha
(c) Sikkim
(d) Uttarakhand
(e) Karnataka

S10. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand was conferred with the award of excellence at the 2nd Global Skill Development Summit held in Paris recently for innovations and extensive use of IT for skilling the state's youth.

Q11. Name the Senior diplomat who was appointed as the economic relations secretary in the Ministry of External Affairs (MEA).
(a) Mahim Pal
(b) Sunaina Singh
(c) Vijay Keshav Gokhale
(d) Vimal Kumar Kushwaha
(e) Sarabjeet

S11. Ans.(c)
Sol. Senior diplomat Vijay Keshav Gokhale was appointed as the economic relations secretary in the Ministry of External Affairs (MEA). The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment.

Q12. Kodasalli Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu and Kashmir
(e) Karnataka

S12. Ans.(e)
Sol. Kodasalli Dam is built across the Kali River in Yellapura taluk of Uttara Kannada district of Karnataka state, India. This dam was built by Karnataka Power Corporation Limited.

Q13. Headquarter of New Development Bank (NDB) is in which of the following city? 
(a) New Delhi
(b) Beijing
(c) Johannesburg
(d) Shanghai
(e) Rio de Janeiro

S13. Ans.(d)
Sol. The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states (Brazil, Russia, India, China and South Africa).The bank is headquartered in Shanghai, China.

Q14. Malampuzha Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerela
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S14. Ans.(c)
Sol. Malampuzha Dam is the largest reservoir in Kerala, located near Palakkad in south India with the scenic hills of the Western Ghats in the background. The dam is 355 feet high and crosses the Malampuzha River, a tributary of Bharathappuzha, Kerala's second longest river. There is a network of two canal systems that serve the dam's reservoir of 42,090 hectares.

Q15. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank's first such loan to fund private projects. AIIB based in-?
(a) France
(b) Australia
(c) China
(d) Germany
(e) USA

S15. Ans.(c)
Sol. China-led Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank's first such loan to fund private projects.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF