General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. With which of the following country, India has recently (July 2017) started a 14-day joint military training exercise in Himachal Pradesh?
(a) Oman
(b) Australia
(c) Nigeria
(d) Thailand
(e) Israel

S1. Ans.(d)
Sol. A 14-day joint military training exercise between India and Thailand started in Himachal Pradesh in July 2017. The joint exercise of the Indian Army with the Royal Thailand Army commenced at Bakloh in Chamba district.

Q2. An international body which focuses on climate policies has ranked TERI among the top think tanks in the world. What does 'R' stands for in TERI?
(a) Reprise
(b) Resources
(c) Recommended
(d) Reformation
(e) Report

S2. Ans.(b)
Sol. An international body which focuses on climate policies has ranked The Energy Resources Institute (TERI) among the top think tanks in the world. TERI was ranked number two by the International Center for Climate Governance (ICCG).

Q3. Who is the present Director General of TERI?
(a) Vijay Kumar
(b) Anand Mehta
(c) Ajay Mathur
(d) Sandeep Mahesh
(e) Aditya Kumar

S3. Ans.(c)
Sol. Ajay Mathur is Director General of TERI - The Energy & Resources Institute, and a member of the Prime Minister's Council on Climate Change.

Q4. Name the Himachal Pradesh director general of police (DGP) who has been recently appointed as the new chief of the National Disaster Response Force (NDRF).
(a) Kumar Sehgal
(b) Sanjay Kumar
(c) Sameer Malhotra
(d) Sanjay Dubey
(e) Hemant Karmakar

S4. Ans.(b)
Sol. Himachal Pradesh director general of police (DGP) Sanjay Kumar has been appointed as the new chief of the National Disaster Response Force (NDRF).

Q5. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by ____________  as its wholly owned subsidiary.
(a) NABARD
(b) RBI
(c) SBI
(d) SIDBI
(e) SEBI

S5. Ans.(b)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country.

Q6. An Agreement to exchange one currency with another, at a specific rate of exchange is known as-
(a) Currency Swap
(b) ECB
(c) Base Rate
(d) Bank Rate
(e) Import-Export

S6. Ans.(a)
Sol. An Agreement to exchange one currency with another, at a specific rate of exchange is known as Currency Swap.

Q7. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established on-
(a) 1988
(b) 1992
(c) 2002
(d) 1995
(e) 1999

S7. Ans.(d)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country.

Q8. National Disaster Response Force (NDRF) is headquartered in _____________.
(a) Jaipur
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Chennai

S8. Ans.(c)
Sol. NDRF was formed in 2006. It is headquartered in New Delhi.

Q9. The Karnataka government has launched the scheme named _____________ to identify and nurture innovative start-ups.
(a) Start-up with us
(b) Start-up-50
(c) Start with us
(d) Elevated-50
(e) Elevate 100

S9. Ans.(e)
Sol. The Karnataka government has launched the ‘Elevate 100’ scheme to identify and nurture innovative start-ups. The aim is to identify 100 most innovative start-ups in the state to elevate them to the next level of success.

Q10. Name the new fast-growing Israeli flower that has been recently named "MODI"- after Prime Minister Narendra Modi, in a special gesture to mark the first visit of an Indian premier to the Jewish nation.
(a) Crysanthumun
(b) Amaryllis
(c) Callistemon
(d) Ranunculus
(e) Sakura

S10. Ans.(a)
Sol. A new fast-growing Israeli flower was named after Prime Minister Narendra Modi, in a special gesture to mark the first visit of an Indian premier to the Jewish nation. Israeli Crysanthumun flower will now be called “MODI”.

Q11. Who was the counterpart of PM Modi on the visit of PM to Israel?
(a) Ehud Olmert
(b) Ariel Sharon
(c) Benjamin Netanyahu
(d) Ehud Barak
(e) Shimon Peres

S11. Ans.(c)
Sol. Benjamin Netanyahu is the PM of Israel. The Capital of Israel is Jerusalem.

Q12. Capital of Kazakhstan is? 
(a) Nassau
(b) Astana
(c) Yerevan
(d) Vientiane
(e) Seoul

S12. Ans.(b)
Sol. Kazakhstan is a transcontinental country in northern Central Asia and Eastern Europe. Kazakhstan is the world's largest landlocked country, and the ninth largest in the world. Astana is the capital city of Kazakhstan.

Q13. Dudhwa National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Odisha

S13. Ans.(d)
Sol. Located in Uttar Pradesh, Dudhwa National Park is spread across an area of 490.3 sq Kilometers. The Dudhwa National Park was established in 1977 as a sanctuary to the swamp deer or the commonly known Barasingha and is also one of the few remaining habitats of the Indian One-Horned Rhinoceroses. A plethora of animal, reptile and bird species are found in this park.

Q14. World Consumer Rights Day is observed on which of the following date? 
(a) March 15
(b) April 27
(c) March 25
(d) May 11
(e) February 30

S14. Ans.(a)
Sol. On 15 March 1962, President John F Kennedy gave an address to the US congress in which he formally addressed the issue of consumer rights. He was the first world leader to do so, and the consumer movement now marks 15 March every year as a means of raising global awareness about consumer rights.

Q15. The BRBNMPL has been registered as a _____________ under the Companies Act 1956.
(a) Public Limited Company
(b) Foreign Limited Company
(c) Private Limited Company
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. The BRBNMPL has been registered as a Private Limited Company under the Companies Act 1956 with its Registered and Corporate Office situated at Bengaluru. The company manages 2 Presses one at Mysore in Karnataka and the other at Salboni in West Bengal. The present capacity for both the presses is 16 billion note pieces per year on a 2-shift basis.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF

2 comments

entertainfo tv said...
This comment has been removed by the author.
Lokesh Kumar said...

Thanks