General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. With which of the following cybersecurity company, Bharti Airtel has recently entered into a partnership to serve the growing cybersecurity requirements of businesses in India?
(a) Akamai Group
(b) Symantec Corp
(c) Secure India
(d) Cyberoam
(e) Mirox Cyber Security

S1. Ans.(b)
Sol. The country's largest telecom services provider, Bharti Airtel, entered into a partnership with Symantec Corp, the world’s leading cyber security company, to serve the growing cyber security requirements of businesses in India.

Q2. The National Sports day is celebrated across the country on ______________.
(a) 30 August
(b) 15 August
(c) 25 August
(d) 29 August
(e) 31 August

S2. Ans.(d)
Sol. The National Sports day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Major Dhyan Chand. To celebrate the day various programs are being conducted through the country.

Q3. Name India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend who passed away recently.
(a) Ahmed Khan
(b) Tarif Ahmed
(c) Gouranga Biswas
(d) Debjit Majumder
(e) Prabir Das

S3. Ans.(a)
Sol. India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend Ahmed Khan passed away at the age of 90. Khan, who played in the 1948 and 1952 Olympics, was one of the most famous of the legendary quintet of forwards called the "Five Pandavas" who played for East Bengal in an India that had just become an independent nation.

Q4. Who has recently launched the National Sports Talent Search Portal that is a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country?
(a) Ramnath Kovind
(b) Ajay Garg
(c) Venkaiah Naidu
(d) Vijay Goe
(e) Narendra Modi

S4. Ans.(c)
Sol. The vice president of India Venkaiah Naidu has launched the National Sports Talent Search Portal, a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country.

Q5. PFRDA is responsible for the appointment of which of the following agency?
(a) Pension Fund Managers
(b) Custodian
(c) NPS Trustee Bank
(d) Central Record Keeping Agency (CRA)
(e) All of the above

S5. Ans.(e)
Sol. PFRDA is responsible for the appointment of various intermediate agencies such as Central Record Keeping Agency (CRA), Pension Fund Managers, Custodian, NPS Trustee Bank, etc.

Q6. Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) is authorized by?
(a) GOI
(b) RBI
(c) Ministry of Commerce
(d) Ministry of Finance
(e) SEBI

S6. Ans.(d)
Sol. Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) is authorized by Ministry of Finance, Department of Financial Services.

Q7. The headquarters of Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) is-
(a) Mumbai
(b) Hyderabad
(c) New Delhi
(d) Bangalore
(e) Kolkata 

S7. Ans.(c)
Sol. The headquarters of Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) is New Delhi.

Q8. Which of the following country has recently imposed World's toughest law against plastic bags across the country?
(a) Rwanda
(b) Uganda
(c) Ireland
(d) Canada
(e) Kenya

S8. Ans.(e)
Sol. Kenya has imposed World's toughest law against plastic bags. In Kenya, selling or even using plastic bags will risk imprisonment of up to four years or fines of $40,000. It is the world’s toughest law which is aimed at reducing plastic pollution came into effect.

Q9. With which of the following country, India signed an agreement on technical cooperation under the Program named Green Energy Corridors?
(a) France
(b) Italy
(c) Russia
(d) Germany
(e) USA

S9. Ans.(d)
Sol. India and Germany signed an agreement on technical cooperation under the Indo-German Energy Program – Green Energy Corridors (IGEN-GEC).

Q10. On which of the following inorganic compound, the Finance Ministry has recently imposed a five-year anti-dumping duty on imports from China?
(a) Magnesium Carbonate
(b) Sodium Nitrite
(c) Carbonyl Chloride
(d) Sodium Aluminate
(e) Sodium Dioxide

S10. Ans.(b)
Sol. The Finance Ministry has imposed a five-year anti-dumping duty on Sodium Nitrite imports from China. Deepak Nitrite Ltd had filed the petition, which was also supported by Punjab Chemicals & Crop Protection Ltd, seeking sunset review investigations on Sodium Nitrite imports from China.

Q11. Name the newly appointed CEO of Uber.
(a) Travis Kalanick
(b) Kalyan Krishnamurthy
(c) Dara Khosrowshahi
(d) Jeff Bezos
(e) Devin Wenig

S11. Ans.(c)
Sol. Transport Company Uber has finally selected a new CEO of the company- Dara Khosrowshahi. He is from Iran. Khosrowshahi is the CEO of online travel booking company Expedia Inc.

Q12. Gir National Park is situated in...?
(a) Gujarat
(b) West Bengal
(c) Bihar
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S12. Ans.(a)
Sol. The Gir Forest National Park and Wildlife Sanctuary (also known as Sasan-Gir) is a forest and wildlife sanctuary near Talala Gir in Gujarat, India. Established in 1965, with a total area of 1,412 km2 (545 sq mi). Its region is the sole home of the Asiatic lion in the wilderness, and is considered to be one of the most important protected areas in Asia due to its supported species.

Q13. Delhi became the capital of India in.....?
(a) 1912
(b) 1911
(c) 1919
(d) 1916
(e) 1931

S13. Ans.(b)
Sol. Before New Delhi became the capital of India, Kolkata had the privilege of being the country’s capital till 1911. However, Delhi had been the financial and political center of many empires that had earlier ruled India.

Q14. Sambhar Lake is situated in ....?
(a) Gujarat
(b) West Bengal
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S14. Ans.(c)
Sol. The Sambhar Salt Lake, India's largest inland salt lake, a bowl shape lake encircles historical Sambhar Lake Town located 96 km south west of the city of Jaipur (Northwest India) and 64 km north east of Ajmer along National Highway 8 in Rajasthan.

Q15. Name the transwoman from Kolkata who was crowned the first Miss TransQueen of India.
(a) Nitasha Biswas
(b) Devika Rani
(c) Jaya Bhattacharya
(d) Mouli Ganguly
(e) Roopa Ganguly

S15. Ans.(a)
Sol. Nitasha Biswas, a transwoman from Kolkata was crowned the first Miss TransQueen India. The competition was held in Gurugram, Haryana. Biswas is currently pursuing Masters in Business Management in Kolkata, West Bengal.


Print Friendly and PDF