General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the company that was rewarded with the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Award at Rashtrapati Bhawan, recently.
(a) Larsen and Toubro
(b) TATA Power
(c) Reliance Foundation
(d) WIPRO
(e) Godrej

S1. Ans.(c)
Sol. The Reliance Foundation was rewarded with the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Award at Rashtrapati Bhawan. Chairperson of the foundation, Nita Ambani collected the award from President Ram Nath Kovind.

Q2. Name the President of Swiss Confederation who is on the three-day visit to India.
(a) Arnold Koller
(b) Doris Leuthard
(c) Flavio Cotti
(d) Ruth Dreifuss
(e) Kaspar Villiger

S2. Ans.(b)
Sol. President of Swiss Confederation Doris Leuthard is on the three-day visit to India. A number of agreements have been signed in several areas after the talks. Bern is the Capital of Switzerland. Swiss franc is the currency of Switzerland.

Q3. Who is the present vice-chairman of government think tank NITI Aayog?
(a) Arup Vohra
(b) Vishal Sikka
(c) Surjeet Shah
(d) Rajiv Kumar
(e) Raghubar Das

S3. Ans.(d)
Sol. Economist Rajiv Kumar took over as the vice-chairman of government think tank NITI Aayog. Mr Kumar replaced Arvind Panagariya, an Indian-American economist who left the think tank to return to academia.

Q4. Name the ex-Home Secretary who was appointed Comptroller and Auditor General of India (CAG).
(a) Rajiv Mehrishi
(b) Raj Narayan Misra
(c) Rajiv Kumar
(d) Subrato Bose
(e) Swarup Kumar

S4. Ans.(a)
Sol. The outgoing Home Secretary Rajiv Mehrishi was appointed Comptroller and Auditor General of India (CAG). Mr Mehrishi completed his two-year stint as Home Secretary and handed over the charge to Rajiv Gauba.

Q5. Standard & Poor's (S&P) Global Ratings and its predecessor organizations have been in business for more than 150 years. (S&P) based in-
(a) New York, USA
(b) London, UK
(c) Paris, France
(d) Vienna, Austria
(e) Geneva, Switzerland

S5. Ans.(a)
Sol. Standard & Poor’s Financial Services is an American (New York, USA) financial services company. It is a division of S&P Global that publishes financial research and analysis on stocks, bonds and commodities.

Q6. Which is a full-service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises?
(a) CRISIL
(b) ICRA
(c) CARE
(d) ONICRA
(e) SMERA

S6. Ans.(e)
Sol. SMERA Ratings Limited (formerly SME Rating Agency of India Ltd.) is a full-service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises.

Q7. Which of the following is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in the country?
(a) BBB
(b) IBA
(c) BCSBI
(d) IBRD
(e) RBI

S7. Ans.(c)
Sol. The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in India.

Q8. Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was recently presented with the Saraswati Samman 2016 for his novel ___________.
(a) Kapalkundala
(b) Everyone has a Story
(c) Suryaheen
(d) Matam
(e) Hawthan

S8. Ans.(e)
Sol. Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was presented with the Saraswati Samman 2016 for his novel 'Hawthan'. The novel 'Hawthan', published in 2009, captures cultural lives of traditional potter community in Goa.

Q9. Name India's autonomous public organisation that has been ranked ninth in the world, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017.
(a) National Centre for Trade Information (NCTI)
(b) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
(c) Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)
(d) Indian Telephone Industries Limited (ITI Limited)
(e) Federation of Indian Export Organisations (FIEO)

S9. Ans.(c)
Sol. India's largest autonomous public organisation Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has been ranked ninth in the world. The institute has been ranked ninth amongst a total of 1,207 government institutions, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017.

Q10. Which of the following two states were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to the data published by the Central Statistics Office?
(a) Jammu and Kashmir and Uttar Pradesh
(b) Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh
(c) Arunachal Pradesh and Maharashtra
(d) Maharashtra and Jammu and Kashmir
(e) Kerala and Karnataka

S10. Ans.(b)
Sol. Jammu & Kashmir and Arunachal Pradesh were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office.

Q11. With which of the following country, India has signed two MoUs in the field of Railways in August 2017?
(a) Rwanda
(b) France
(c) Myanmar
(d) Switzerland
(e) China

S11. Ans.(d)
Sol. India and Switzerland signed two MoUs in the field of Railways. The two MoUs were signed between Ministry of Railways and Swiss Confederation after high-level talks between Indian Prime Minister Narendra Modi and Doris Leuthard, President of Swiss Confederation during her visit to New Delhi. Bern is the capital of Switzerland.

Q12. International Day for the Remembrance of the Slave Trade and Its Abolition is celebrated on....?
(a) 31st July
(b) 10th December
(c) 5th June
(d) 23rd August
(e) 3rd May

S12. Ans.(d)
Sol. International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition celebrated on 23rd August 2016. In the night of 22 to 23 August 1791, men and women, torn from Africa and sold into slavery, revolted against the slave system to obtain freedom and independence for Haiti, gained in 1804.

Q13. Shora is the parliament of  _______?
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Australia
(d) Pakistan
(e) Afghanistan

S13. Ans.(e)
Sol. Shora is the parliament of Afghanistan.

Q14. Durand Cup is associated with the game of..?
(a) Cricket
(b) Hockey
(c) Volleyball
(d) Football
(e) Basketball

S14. Ans.(d)
Sol. India's oldest football tournament, the Durand Cup is the 3rd oldest football tournament in the world, only the English FA-Cup and the Scottish FA-Cup are older!

Q15. Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) Rajiv Kumar
(c) Sanjiv Gaba
(d) Vishal Sikka
(e) Umesh Rawat

S15. Ans.(a)
Sol. Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years for failing to redress several investor grievances pertaining to non- settlement of funds due to the clients. The Chairman of SEBI is Ajay Tyagi.


Print Friendly and PDF