General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The government has recently issued an alert on the spread of new malware named __________, that can lock computers and demand ransom for unlocking them.
(a) Bits Ransomeware
(b) Locky Ransomware
(c) Lockhead Ransomeware
(d) Key Ransomeware
(e) Teach Us Ransomeware

S1. Ans.(b)
Sol. The government has issued an alert on the spread of new malware 'Locky Ransomware' that can lock computers and demand ransom for unlocking them. Electronics and IT Additional Secretary Ajay Kumar tweeted that an alert regarding spam spreading Locky Ransomware was issued by Indian Computer Emergency Response Team.

Q2. Name the Hockey India coach who has been sacked from the national coach post after a string of unimpressive outings at the international level.
(a) Mike Yeo
(b) Jeff Jackson
(c) Mike Schafer
(d) Roelant Oltmans
(e) Wayne Gretzky

S2. Ans.(d)
Sol. Hockey India has sacked national coach Roelant Oltmans after a string of unimpressive outings at the international level. High-Performance Director David John will be in charge till a suitable replacement is found for a smooth transition of the men’s team.

Q3. How many banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings?
(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2
(e) 7

S3. Ans.(c)
Sol. Five banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings. The agreement to this effect was signed ahead of the BRICS Summit in China’s Xiamen city. Brazilian Development Bank, Vnesheconombank, Export-Import Bank of India, China Development Bank and Development Bank of South Africa signed the agreement in Beijing.

Q4. Name the minister who has been appointed as the Union Railway Minister after being inducted into the Union Cabinet.
(a) Suresh Prabhu
(b) Nirmala Sitharaman
(c) Arun Jaitley
(d) Ananth Kumar
(e) Piyush Goyal

S4. Ans.(e)
Sol. Piyush Goyal has been appointed as the Union Railway Minister after being inducted into the Union Cabinet. He replaced former Railway Minister Suresh Prabhu, who had earlier offered to resign following multiple train derailments.

Q5. Fiscal policy is concerned with which of the following?
(a) Public revenue and Expenditure
(b) Issue of Currency
(c) Export-Import
(d) Population Control
(e) Education for all

S5. Ans.(a)
Sol. Fiscal policy is the policy relating to government revenues from taxes and expenditure on various projects. Monetary Policy, on the other hand, is mainly concerned with the flow of money in the economy.

Q6. In which of the following types of banking, there is a direct execution of the transaction between a bank and its consumers?
(a) Retail Banking
(b) Universal Banking
(c) Virtual Banking
(d) Unit Banking
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. Retail banking also known as Consumer Banking is the provision of services by a bank to individual consumers, rather than to companies, corporations or other banks. Services offered include savings and transactional accounts, mortgages, personal loans, debit cards, and credit cards.

Q7. Loans against the security of shares, debentures and bonds should not exceed the limit of Rupees ____________ per individual if the securities are held in physical form. 
(a) two lakhs
(b) five lakhs
(c) ten lakhs
(d) fifteen lakhs
(e) twenty lakhs

S7. Ans.(c)
Sol. Loans against the security of shares, debentures and bonds should not exceed the limit of Rupees ten lakhs per individual if the securities are held in physical form and Rupees twenty lakhs per individual if the securities are held in dematerialised form. Such loans are meant for genuine individual investors, and banks should not support collusive action by a large group of individuals belonging to the same corporate or their inter-connected entities to take multiple loans in order to support particular scrip or stock-broking activities of the connected firms.Such finance should be reckoned as an exposure to capital market.

Q8. After the Reshuffle in the cabinet, who was given the Defence Ministry?
(a) Nirmala Sitharaman
(b) Manohar Parrikar
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Anant Geete
(e) Raj Nath Singh

S8. Ans.(a)
Sol. After the Reshuffle, Nirmala Sitharaman was given the Defence Ministry, becoming only the second woman to hold the post after Indira Gandhi. Nirmala Sitharaman emerged as the biggest gainer of the cabinet reshuffle as Prime Minister Modi gave her the heavyweight Defence portfolio.

Q9. Nepal has signed a _____________ UN assistance package for 2018-2022 to lay out the country’s development strategy for the next five years.
(a) USD 700 million
(b) USD 750 million
(c) USD 635 million
(d) USD 650 million
(e) USD 760 million

S9. Ans.(c)
Sol. Nepal has signed a USD 635 million UN assistance package for 2018-2022 to lay out the country’s development strategy for the next five years. The package involves 26 individual UN agencies. The National Planning Commission, apex advisory body of the Government of Nepal, and the United Nations Country Team (UNCT) in Nepal signed the United Nations Development Assistance Framework (UNDAF). The Chairman of the National Planning Commission is Swarnim Wagle.

Q10. Name the Player who has become the first wicketkeeper in world cricket to effect 100 stumpings in One Day Internationals (ODIs).
(a) Mushfiqur Rahim
(b) Mahendra Singh Dhoni
(c) Sarfraz Ahmed
(d) Kamran Akmal
(e) Kumar Sangakkara

S10. Ans.(b)
Sol. Former India captain Mahendra Singh Dhoni became the first wicketkeeper in world cricket to effect 100 stumpings in One Day Internationals (ODIs). Dhoni achieved the feat in his 301st ODI in Colombo, Sri Lanka.

Q11. The 9th BRICS Summit has concluded in Xiamen, China with the group of leaders of the five countries. What is the theme of the 9th BRICS Summit?
(a) Partnership for Secure Future
(b) Together Against Terrorism
(c) Stronger Partnership for a better future
(d) None of The Given Themes is true
(e) Sustainable Development for Better Future

S11. Ans.(c)
Sol. The 9th BRICS Summit has started in Xiamen, China with a group photograph of leaders of the five countries (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) and was preceded by a warm handshake between Prime Minister Narendra Modi and Chinese president Xi Jinping. The theme of the 9th BRICS Summit is "Stronger Partnership for a better future".

Q12. Rajiv Gandhi, Prime Minister of India, was assassinated in....
(a) 1961
(b) 1991
(c) 1981
(d) 1971
(e) 2001

S12. Ans.(b)
Sol. The assassination of Rajiv Gandhi, the ex-Prime Minister of India, occurred as a result of a suicide bombing in Sriperumbudur, near Chennai, in Tamil Nadu, India on 21st May 1991. At least 14 others were also killed.

Q13. Rabindranath Tagore is also known as....
(a) Guruji
(b) Mahamana
(c) Gurudev
(d) Netaji
(e) Mahatma

S13. Ans.(c)
Sol. Tagore was popularly known as "Gurudev." His major works included Gitanjali (Song Offerings), a world-famous poetry book; Gora (Fair-Faced); Ghare-Baire (The Home and the World); and many other works of literature and art.

Q14. Oscar Awards are conferred annually by...?
(a) Academy of Motion Pictures, arts and sciences, USA
(b) Government of United States
(c) Hollywood Foreign Press Association
(d) Only (a) and (b)
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(a)
Sol. The Academy Awards, or "Oscars", is an annual American awards ceremony hosted by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) to recognize excellence in cinematic achievements in the United States film industry as assessed by the Academy's voting membership.

Q15. In the recent Cabinet Reshuffle, four Minister of States has been promoted to the Cabinet Minister. Who of the following is not among them?
(a) Dharmendra Pradhan
(b) Piyush Goyal
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Manoj Sinha
(e) Mukhtar Abbas Naqvi

S15. Ans.(d)
Sol. In the recent Cabinet Reshuffle four Ministers of State have been promoted to the cabinet Ministry namely Shri Dharmendra Pradhan (Minister of Petroleum and Natural Gas and Minister of Skill Development and Entrepreneurship), Shri Piyush Goyal (Minister of Railways, Minister of Coal), Smt. Nirmala Sitharaman (Minister of Defence), Shri Mukhtar Abbas Naqvi (Minister of Minority Affairs).


Print Friendly and PDF