General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Who has been assumed charge as Managing Director & CEO of Union Bank of India?
(a) Melwyn Rego
(b) Rajkiran Rai G
(c) Rakesh Sethi
(d) Sunil Mehta
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. Rajkiran Rai G has been assumed charge as Managing Director & CEO of Union Bank of India. Prior to his elevation as MD & CEO of Union Bank of India, Rai was Executive Director of Oriental Bank of Commerce.

Q2. Which among the following countries has lifted their maiden Confederation Cup Football title?
(a) USA
(b) France
(c) Argentina
(d) Canada
(e) Germany

S2. Ans.(e)
Sol. Germany have lifted their maiden Confederation Cup Football title. In the final played at St Petersburg, the four-time World Cup winners defeated Chile by a solitary goal. Lars Stindl put Germany ahead in the first half against the run of play, and Germany then held on to the lead.

Q3. Which state has sets record with plantation of 6 crores saplings in the day?
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) West Bengal
(e) Uttarakhand

S3. Ans.(c)
Sol. In Madhya Pradesh, a massive plantation campaign was undertaken to save the environment and conservation of the Narmada river. According to official sources over six crores, saplings were planted in 24 districts of Narmada basin in just 12 hours.

Q4. Which among the following University has announced exemption of fees for its transgender students of all programmes? 
(a) Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
(b) Aligarh Muslim University (AMU)
(c) Jawaharlal Nehru University (JNU)
(d) University of Delhi (DU)
(e) Jamia Millia Islamia University (JMIU)

S4. Ans.(a)
Sol. The Indira Gandhi National Open University (IGNOU) has announced exemption of fees for its transgender students of all programmes. Vice Chancellor Ravindra Kumar announced the initiative during the 22nd Prof G Ram Reddy Lecture.

Q5. Loan and Advances of a bank come under which of the following category?
(a) Assets
(b) Liabilities
(c) Deposits
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(a)
Sol. Anything tangible or intangible that can be owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset. Anything tangible or intangible that can be owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset.

Q6. RBI sold its stake in NABARD to the Government of India, which now holds _____ stake.
(a) Approx 65%
(b) Approx 70%
(c) Approx 95%
(d) Approx 99%
(e) Approx 24%

S6. Ans.(d)
Sol. RBI sold its stake in NABARD to the Government of India, which now holds approx 99% stake.

Q7. Which of the following is not available to depositors of NBFCs?
(a) Deposit Insurance facility
(b) Acquisition of shares
(c) Loans and Advances
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(a)
Sol. Deposit insurance facility of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation is not available to depositors of NBFCs, unlike in case of banks.

Q8. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. FINO Payments Bank based in-
(a) Varanasi
(b) Chennai
(c) Bengaluru
(d) Mumbai
(e) Jaipur

S8. Ans.(d)
Sol. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. FINO PayTech Ltd based in Mumbai, was one of the 11 applicants which were issued in-principle approval for setting up a payments bank.

Q9. Who has became Serbia's first female prime minister and the first openly gay premier in the Balkans, where homophobia remains widespread?
(a) Mohammed bin Salman
(b) Vladimir Ivanovich Voronkov 
(c) Klaus Iohannis
(d) Theresa May
(e) Ana Brnabic

S9. Ans.(e)
Sol. The Serbian parliament voted in Ana Brnabic, an openly gay woman, as the country's prime minister in a landmark move for the patriarchal conservative country and the entire Balkans region. The 41-year old Brnabic and her cabinet were backed by 157 MPs in the 250-seat parliament after being proposed by President Aleksandar Vucic.

Q10. Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudy and MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has laid the foundation stone of the country’s biggest Global Skill Park in ___________.
(a) Ujjain
(b) Gwalior
(c) Indore 
(d) Bhopal
(e) Jabalpur

S10. Ans.(d)
Sol. Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudy and MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has laid the foundation stone of the country’s biggest Global Skill Park in Bhopal. The 37-acre land has been allotted in Narela Shankari area of Bhopal for the Global Skill Park. The park will be constructed at a cost of 645 crore rupees. Training will be imparted to 1000 students every year by trainers of international standard. The park will function on the spirit of ‘With Industry -For Industry’.

Q11. The Prime Minister Narendra Modi has released a photo book titled "President Pranab Mukherjee ________ at an event in Rashtrapati Bhawan.
(a) A Gentleman
(b) A Warrior
(c) A Statesman
(d) A Veteran
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(c)
Sol. The Prime Minister Narendra Modi has released a photo book titled "President Pranab Mukherjee - A Statesman", at an event in Rashtrapati Bhawan. He presented the first copy of the book to the President.

Q12. Whose cremation site has been named as “Shakti Sthal”?  
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel 
(b) Lal Bahadur Shastri 
(c) Indira Gandhi
(d) Rajiv Gandhi 
(e) Mahatma Gandhi

S12. Ans.(c)
Sol. Shakti Sthal which means 'Place of Power and Strength' is the Memorial site of Mrs. Indira Gandhi, the first lady and only Prime Minister of India named after her strong determination and positive attitude towards the betterment of her Country.

Q13. Where is the capital of Serbia?
(a) Juba
(b) Belgrade
(c) Kampala
(d) Jakarta
(e) Nairobi

S13. Ans.(b)
Sol. Belgrade is the capital city of Serbia.

Q14. The Headquarters of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) is located at?   
(a) Paris (France)
(b) Geneva (Switzerland) 
(c) New York (USA) 
(d) Bangkok (Thailand) 
(e) Sydney (Australia)

S14. Ans.(a)
Sol. The United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO) was founded on 16 November 1945. UNESCO has 195 Members and eight Associate Members. It is governed by the General Conference and the Executive Board. The Organization has more than 50 field offices around the world. Its headquarters are located at Place de Fontenoy in Paris, France, in in an outstanding, Modernist building inaugurated in 1958 and recently renovated.

Q15. NBFCs include ______
(a) loan company
(b) investment company
(c) asset finance company
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. NBFCs include a loan company, an investment company, asset finance company (i.e. a company conducting the business of equipment leasing or hire purchase finance) and Residuary Non-Banking Companies.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF