General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the Indian-origin actor who will be felicitated with the Asia Society 2017 Asia Game Changers Award in New York.
(a) Kal Penn
(b) Dev Patel
(c) Aziz Ansari
(d) Padma Lakshmi
(e) M. Night Shyamalan

S1. Ans.(b)
Sol. Indian-origin actor Dev Patel is to be honoured by a leading educational organization for making a “transformative and positive” difference for the future of Asia and the world. London-born Dev Patel, who became popular with his debut film Slumdog Millionaire, will be felicitated with the Asia Society 2017 Asia Game Changers Award at a ceremony to be held at the United Nations, New York, in November 2017.

Q2. The Legislative Assembly of which state has recently passed a bill which reclassifies coconut as a 'tree', ensuring legal protection for it?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Goa
(e) Andhra Pradesh

S2. Ans.(d)
Sol. The Goa Legislative Assembly was passed a bill which reclassifies coconut as a 'tree', ensuring legal protection for it. Goa Forward Party, a partner in the Manohar Parrikar-led government, had promised to reclassify coconut.

Q3. Name the Bollywood Celebrity who has been signed in as a brand ambassador by a health and wellness startup Cure.fit in a deal worth Rs 100 crore.
(a) Amir Khan
(b) Imran Khan
(c) Hrithik Roshan
(d) Abhishek Bachchan
(e) Ajay Devgan

S3. Ans.(c)
Sol. Hrithik Roshan has been signed as a brand ambassador by a health and wellness startup Cure.fit in a deal worth Rs 100 crore. The actor will be associated with the brand for five years.

Q4. The Nagasaki Day is observed across the world on _____________.
(a) 9 August
(b) 5 August
(c) 6 August
(d) 10 August
(e) 11 August

S4. Ans.(a)
Sol. On August 9, 1945, the second bomb—“Fat Man”—was dropped on Nagasaki (Japan), incinerating the city and its unexpecting inhabitants.

Q5. _________ are the market operations conducted by the RBI with an objective to adjust the rupee liquidity conditions in the market on a durable basis.
(a) Open Market Operations (OMOs)
(b) Capital Market Operations
(c) When Issued Market
(d) All of the Above
(e) Monetary Policy

S5. Ans.(a)
Sol. Open Market Operations (OMO’s) conducted by the RBI by way of sale/ purchase of Government securities to/ from the market. When the RBI feels there is excess liquidity in the market, it resorts to sale of securities thereby sucking out the rupee liquidity. Similarly, when the liquidity conditions are tight, the RBI will buy securities from the market, thereby releasing liquidity into the market.

Q6. Which Act was framed specially to deal with Non-Performing Assets (NPA)?
(a) Banking Regulation Act 1949
(b) Foreign Exchange Management Act (FEMA) 1999
(c) Industrial Disputes Act 1947
(d) SARFAESI Act, 2002
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. SARFAESI Act (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) was enacted to regulate securitization and reconstruction of financial assets and enforcement of security interest created in respect of Financial Assets to enable realization of such assets. The SARFAESI Act provides for the manner for enforcement of security interests by a secured creditor without the intervention of a court or tribunal. If any borrower fails to discharge his liability in repayment of any secured debt within 60 days of notice from the date of notice by the secured creditor, the secured creditor is conferred with powers under the SARFAESI Act.

Q7. In Notice Money Market, the tenor of the transactions is from ________.
(a) 2-7 days
(b) 2-14 days
(c) 2-21 days
(d) 2-28 days
(e) 2-90 days

S7. Ans.(b)
Sol. In money market, the amount that is lent for one day is known as “call money” and, if it exceeds one day or two days to 14 days is referred to as “notice money.”

Q8. Name the e-commerce company that has launched 'Budding Star Program', an exclusive program aimed at its employees to help them achieve their dreams by providing them financial assistance and paid leave.
(a) Amazon
(b) Snapdeal
(c) Bechdo.com
(d) Yatra.com
(e) Flipkart

S8. Ans.(e)
Sol. Flipkart has launched 'Budding Star Programme', an exclusive programme aimed at Flipkart employees to help them achieve their dreams by providing them financial assistance and paid leave.

Q9. Name the Indian-American who has been appointed to a key position of Deputy Comptroller for Minority Affairs in New York's Nassau County.
(a) Lata Mangesh
(b) Dilip Chauhan
(c) Mehek Gulati
(d) Rahul Gupta
(e) Sameer Roman

S9. Ans.(b)
Sol. Indian American Dilip Chauhan has been appointed to a key position of Deputy Comptroller for Minority Affairs in New York's Nassau county.

Q10. India has recently celebrated the 75th anniversary of the Quit India Movement. What is the theme of this year?
(a) Sankalp Se Vriddhi
(b) Sankalp Se Parinam
(c) Sankalp Se Siddhi
(d) Sankalp Se Vikas
(e) Sankalp Se Kamaal

S10. Ans.(c)
Sol. India has celebrated the 75th anniversary of the Quit India Movement (on 9 August). This year’s theme is “SANKALP SE SIDDHI"- the Attainment through Resolve. Prime Minister Narendra Modi in his recent Mann Ki Baat program had called for launching the mega campaign Sankalp Se Siddhi.

Q11. Name the lender who has recently launched instant credit cards enabling its savings account customers to get a credit card instantly, in a completely digital and paperless manner.
(a) SBI
(b) HDFC Bank
(c) IDBI Bank
(d) ICICI Bank
(e) Axis Bank

S11. Ans.(d)
Sol. The country's largest private sector lender, ICICI Bank, launched instant credit cards enabling its savings account customers to get a credit card instantly, in a completely digital and paperless manner. The bank has opened up this offering to a few lakh of pre-qualified customers who can apply for the card online and generate card details and start shopping online instantly.

Q12. Bandipur National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S12. Ans.(a)
Sol. Bandipur National Park, an 874-sq.-km forested reserve in the southern Indian state of Karnataka, is known for its small population of tigers. Once the private hunting ground of the Maharajas of Mysore, the park also harbors Indian elephants, spotted deer, gaurs (bison), antelopes and numerous other native species.

Q13. World Heritage Day is observed on which of the following date? 
(a) April 18
(b) April 7
(c) April 27
(d) April 28
(e) April 21

S13. Ans.(a)
Sol. Every year World Heritage Day (WHD) is celebrated on 18th April to appreciate that Heritage is the shared wealth of humankind and of societies. Our monuments and sites can only be protected with the collective efforts of the international community.

Q14. Which city is served by Swami Vivekananda Airport? 
(a) Tirupati
(b) Tezu
(c) Raipur
(d) Gangtok
(e) Agra

S14. Ans.(c)
Sol. Swami Vivekananda Airport is the primary airport serving the state of Raipur, Chhattisgarh. The airport is centrally located at Mana, 15 km south of Raipur between the old city and the new seat of the state government Naya Raipur. It is the 28th busiest airport in India.

Q15. With which of the following digital payments company Private sector lender IDFC Bank has partnered to launch ‘IDFC Bank Benefits’?
(a) Zeta
(b) Beta
(c) Paytm
(d) MobiKwik
(e) FreeCharge

S15. Ans.(a)
Sol. Private sector lender IDFC Bank has partnered with digital payments company Zeta, to launch ‘IDFC Bank Benefits’. It is a payment solution for corporates that digitizes employee spends and claims, making the process simple, real-time and paperless.

You may also like to Read: