General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Union Health Minister has launched the Test and Treat policy for providing treatment to patients suffering from Human Immunodeficiency Virus (HIV). Who is the present Union Health Minister?
(a) Dr Harsh Vardhan
(b) Radha Mohan Singh
(c) Bandaru Dattatreya
(d) DV Sadananda Gowda
(e) Jagat Prakash Nadda

S1. And.(e)
Sol. Union Health Minister JP Nadda has launched the Test and Treat policy for providing treatment to patients suffering from Human Immunodeficiency Virus (HIV). It is a centrally sponsored scheme and people suffering from HIV will benefit from it. Under the scheme, a person detected HIV positive will be provided ART treatment.

Q2. "Bhilar" has become India’s first ‘book village’ where tourists and locals can come and read books, magazines, newspapers stacked at 25 premises. "Bhilar" is located in ________________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S2. And.(d)
Sol. A village in Maharashtra famous for its strawberries is soon going offer more - rare Marathi books and magazines. From May 4, Bhilar has become India’s first ‘book village’ where tourists and locals can come and read books, magazines, newspapers stacked at 25 premises. Near the popular the British-era hill station of Mahabaleshwar, Bhilar already attracts a large number of tourists, who come to taste the locally produced strawberries.

Q3. Which among the following states has organized the country's first transgender one-day athletic meet in which 132 participants from 12 districts participated?
(a) West Bengal
(b) Assam
(c) Kerala
(d) Madhya Pradesh
(e) Bihar

S3. And.(c)
Sol. Kerala has organized the country's first transgender one-day athletic meet at Thiruvananthapuram in which 132 participants from 12 districts participated. Kerala Sports Minister A. C. Moideen has inaugurated the event at the Central Stadium. Member of Parliament A Sampath and Member Legislative Assembly V S Sivakumar were also present during the inaugural function.

Q4. Internationally renowned sand artist ________________ has won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship.
(a) Rahul Arya 
(b) Sudarsan Pattnaik
(c) Nitish Bharti 
(d) Harish Rawat
(e) None of the given options is true

S4. And.(b)
Sol. Internationally renowned sand artist Sudarsan Pattnaik from Odisha won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship. The competition was held between 22nd and 28th April at Kolomenskoye, Moscow in Russia.

Q5. FSDC was set up by the Government as the apex level forum in-
(a) September 2002
(b) January 2016
(c) March 2012
(d) July 2005
(e) December 2010

S5. Ans.(e)
Sol. With a view of strengthening and institutionalizing the mechanism for maintaining financial stability, enhancing inter-regulatory coordination and promoting financial sector development, the Financial Stability and Development Council (FSDC) was set up by the Government as the apex level forum in December 2010. The Chairman of the Council is the Finance Minister and its members include the heads of all Financial Sector Regulators (RBI, SEBI, PFRDA & IRDA) Finance Secretary and/or Secretary, Department of Economic Affairs (DEA), Secretary, Department of Financial Services (DFS), and Chief Economic Adviser. The Council can invite experts to its meeting if required.

Q6. What is the currency of Japan?
(a) Baht
(b) Yuan
(c) Renminbi
(d) Yen
(e) Rupee

S6. And.(d)
Sol. Yen is currency of Japan.

Q7. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) was observed 'Ganga Cleanliness Pledge Day' on 02nd May 2017 at various places in the river's basin states to spread awareness and ensure public participation in the programme. Uma Bharti is present Union Water Resources Minister. she is present Member of Parliament (MP) from which constituency? 
(a) Vadodara, Gujarat
(b) Gwalior, Madhya Pradesh
(c) Bhilwara, Rajasthan
(d) Purnea, Bihar
(e) Jhansi, Uttar Pradesh

S7. And.(e)
Sol. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) was observed 'Ganga Cleanliness Pledge Day' on 02nd May 2017 at various places in the river's basin states to spread awareness and ensure public participation in the programme. The events has been organized in Uttar Pradesh's Kanpur, Allahabad, Varanasi, Hardoi, Bithoor and Vidhur Kuti; Uttarakhand's Srinagar and Devprayag; Patna and Bhagalpur in Bihar; Sahibganj (Jharkhand) and Kolkata (West Bengal). Uma Bharti is present Union Water Resources Ministe, she is present Member of Parliament (MP) from Jhansi, Uttar Pradesh.

Q8. International Labour Day, also known as International Worker's Day or May Day is observed globally on ____________.
(a) 2nd May
(b) 1st May
(c) 30th April
(d) 29th April
(e) 3rd May

S8. Ans.(b)
Sol. International Labour Day, also known as International Worker's Day or May Day is observed on 01st of May every year to promote and encourage the international labour associations. The day marks the victory of workers' movement for eight hours of work.

Q9. Name the F1 driver who recently won the Russian Grand Prix after a tense final few laps as he was chased down by Ferrari’s Sebastian Vettel.
(a) Lewis Hamilton
(b) Narayan Kartikey
(c) Michael Schumacher
(d) Valtteri Bottas
(e) Roberto Bonomi

S9. Ans.(d)
Sol. Valtteri Bottas (Mercedes) claimed his first Formula One victory, taking the flag at the Russian Grand Prix after a tense final few laps as he was chased down by Ferrari’s Sebastian Vettel.

Q10. Which of the following is not a type of cheque issued by an individual?
(a) Bearer Cheque
(b) Crossed Cheque
(c) Order Cheque
(d) Savings Cheque
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. An order cheque can be a bearer cheque if the words or bearer are not cancelled out. A crossed cheque is a cheque that has been marked to specify an instruction about the way it is to be redeemed.

Q11. On the occasion of World Press Freedom Day, UNESCO has co-organized the World Press Freedom Day's main event and the UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize Ceremony in _________________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) New York, USA
(c) Jakarta, Indonesia
(d) Barcelona, Spain
(e) Saint John, Canada

S11. Ans.(c)
Sol. UNESCO, the Government of Indonesia, and the Press Council of Indonesia co-organized the World Press Freedom Day's main event and the UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize Ceremony in Jakarta, Indonesia, from 1-4 May 2017.

Q12. Which of the following Indian state has recently become the first state to switch to the January-December financial year from the existing April-March cycle?
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Odisha
(d) Tripura
(e) Madhya Pradesh

S12. Ans.(e)
Sol. Madhya Pradesh has become the first state to switch to the January-December financial year from the existing April-March cycle. A decision to this effect was taken at the state cabinet meeting held in Bhopal.

Q13. The World Press Freedom Day was observed recently by UNESCO. Who is the Director-General of UNESCO?
(a) Peter Thomson
(b) Ban Ki-moon
(c) Antonio Guterres
(d) Irina Bokova
(e) Juan Somavia

S13. Ans.(d)
Sol. Every year, 3rd May is celebrated as the World Press Freedom Day. It is celebrated by UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Irina Bokova is the Director-General of UNESCO.

Q14. The headquarters of International Atomic Energy Agency (IAEA) is in-
(a) Geneva 
(b) Paris 
(c) Brussels
(d) Washington
(e) Vienna

S14. Ans.(e)
Sol. The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organization that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy, and to inhibit its use for any military purpose, including nuclear weapons. The IAEA was established as an autonomous organization on 29 July 1957.

Q15. The symbol of Reserve Bank of India is- 
(a) Capital of Asokan Pillar 
(b) Kuber with a purse of money 
(c) Tiger before a Palm tree 
(d) A dog sitting in a defensive state 
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. The East India Company Double Mohur, with the sketch of the Lion and Palm Tree, was found most suitable; however, it was decided to replace the lion by the tiger, the latter being regarded as the more characteristic animal of India. The Board on February 23, 1935, approved the design of the seal.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF