General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Under which of the following project, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sailboat INSV Tarini?
(a) Saras Parikrama Project
(b) Navsagar Parikrama
(c) Bon Voyage
(d) Navika Sagar Parikrama
(e) Sea-Sagar Project

S1. Ans.(d)
Sol. Under project Navika Sagar Parikrama, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sailboat INSV Tarini. This is the first ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.

Q2. The Ministry of Defence has decided to delegate administrative and financial powers to the 'BRO' to avoid delays on account of references between the Chief Engineer, HQ DGBR and the Ministry. BRO stands for _____________.
(a) Basic RAW Organisation
(b) Borrowing Roads Organisation
(c) Border Roads Organisation
(d) Border Roads Operation
(e) Border Real Organisation

S2. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Defence has decided to delegate administrative and financial powers to the Border Roads Organisation (BRO) to avoid delays on account of references between the Chief Engineer, HQ DGBR and the Ministry.

Q3. Name the Bank that has topped the share of wilful default to PSBs.
(a) Punjab National Bank
(b) State Bank of India
(c) Allahabad Bank
(d) Dena Bank
(e) Indian Overseas Bank

S3. Ans.(b)
Sol. At 27%, SBI tops share of wilful default to PSBs. The country’s largest lender, SBI, accounts for over 27 percent of the total amount owed to public sector banks by wilful defaulters. As many as 1,762 wilful defaulters owed SBI Rs25,104 crore.

Q4. India and ________ has established new two-by-two ministerial dialogue to enhance strategic coordination between them recently?
(a) Japan
(b) China
(c) Indonesia
(d) Switzerland
(e) US

S4. Ans.(e)
Sol. India and US have established new two-by-two (2 by 2) ministerial dialogue to enhance strategic coordination between them and maintaining peace and stability in the Indo-Pacific region. The new dialogue format will replace the earlier India-US Strategic and Commercial Dialogue.

Q5. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging, it moved to _______ position making it in the top 50 leading banks globally.
(a) 42nd
(b) 44th
(c) 47th
(d) 51st
(e) 40th

S5. Ans.(b)
Sol. With the merger, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of Rs. 41 trillion. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging, it moved to 44th position making it in the top 50 leading banks globally.

Q6. The Bank of Bombay (15 April 1840) and the Bank of Madras (1 July 1843) followed the Bank of Bengal. These three banks remained at the apex of modern banking in India till their amalgamation as the Imperial Bank of India on 27 January-
(a) 1961
(b) 1956
(c) 1949
(d) 1921
(e) 1934

S6. Ans.(d)
Sol. The Bank of Bombay (15 April 1840) and the Bank of Madras (1 July 1843) followed the Bank of Bengal. These three banks remained at the apex of modern banking in India till their amalgamation as the Imperial Bank of India on 27 January 1921.

Q7. With the merger in April 2017, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of-
(a) Rs. 54 trillion
(b) Rs. 32 trillion
(c) Rs. 41 trillion
(d) Rs. 67 trillion
(e) Rs. 52 trillion

S7. Ans.(c)
Sol. With the merger, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of Rs. 41 trillion. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging it moved to 44th position making it in the top 50 leading banks globally.

Q8. Name the Chief Minister, who has been selected for the prestigious Agriculture Leadership Award-2017.
(a) Trivendra Singh Rawat
(b) Pinarayi Vijayan
(c) Devendra Fadnavis
(d) K Chandrashekhar Rao
(e) Manohar Lal Khattar

S8. Ans.(d)
Sol. Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao has been selected for the prestigious Agriculture Leadership Award-2017. The award will be presented on September 5 at Taj Palace Hotel in New Delhi.

Q9. Name the Veteran American entertainer and comedian who died recently aged 91.
(a) George Carlin
(b) Jerry Lewis
(c) Jerry Seinfeld
(d) Jon Stewart
(e) Lenny Bruce

S9. Ans.(b)
Sol. Veteran American entertainer Jerry Lewis died aged 91. One of the most popular comic actors of the 1950s and ’60s, Lewis perfected the role of the quirky clown in slapstick comedies like “The Nutty Professor” but also won acclaim as a writer, actor, and philanthropist.

Q10. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The base color of the note is ______________.
(a) Fluorescent Blue
(b) Sea Green
(c) Egyptian Blue
(d) Emerald Green
(e) Kelly Green

S10. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series signed by Governor of RBI Dr. Urjit Patel. The base colour of the note is fluorescent blue.

Q11. NABARD has sanctioned a loan assistance of nearly _______________ to the Rajasthan government for the creation of rural infrastructure in the state under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF). 
(a) Rs 2,300 crore
(b) Rs 5,350 crore
(c) Rs 1,350 crore
(d) Rs 4,730 crore
(e) Rs 3,210 crore

S11. Ans.(c)
Sol. The National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned a loan assistance of Rs 1,349.55 crore to the Rajasthan government for the creation of rural infrastructure in the state under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF).

Q12. Which city is also known as the Temple City of India?
(a) Bhubaneswar
(b) Mathura
(c) Rishikesh
(d) Haridwar
(e) Bhagalpur

S12. Ans.(a)
Sol. Bhubaneswar is the capital of the Indian state of Odisha. With many 8th-12th century CE Hindu temples, which span the entire spectrum of Kalinga architecture, Bhubaneswar is often referred to as a "Temple City of India".

Q13. Singur dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Telangana

S13. Ans.(e)
Sol. Singur Dam is an irrigation, hydroelectric and drinking water project located in Singooru village near Sangareddy town of Medak district in Telangana, India. It is a major source of drinking water for Hyderabad city. The Dam is built on the river Manjira.

Q14. Baku is the capital city of which country? 
(a) Azerbaijan
(b) Kazakhstan
(c) Kyrgyzstan
(d) Uzbekistan
(e) Afghanistan

S14. Ans.(a)
Sol. Baku is the capital and largest city of Azerbaijan, as well as the largest city on the Caspian Sea and of the Caucasus region.

Q15. Name the player, who becomes the second Indian woman footballer to win the Arjuna Award?
(a) Margaret Devi
(b) Sangita Basfore
(c) Panthoi Chanu
(d) Oinam Bembem Devi
(e) Sasmita Malik


S15. Ans.(d)
Sol. Oinam Bembem Devi, the flagbearer of Indian women's football for over the past two decades was named the winner of the prestigious Arjuna Award. Bembem becomes the second Indian woman footballer to win the award, the first being Shanti Mullick in 1983.


Print Friendly and PDF