General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. India and Japan have agreed to collaborate closely in defence production, including on dual-use technologies. Who is the present Prime Minister of Japan?
(a) Shinzo Abe
(b) Yoshihiko Noda
(c) Naoto Kan
(d) Xi Jinping
(e) Yukio Hatoyama

S1. Ans.(a)
Sol. India and Japan have agreed to collaborate closely in defence production, including on dual-use technologies. The two countries resolved to ramp up overall military engagement under the bilateral special strategic framework. Shinzo Abe is the present Prime Minister of Japan.

Q2. The book of Former Foreign Secretary named “How India Sees the World: Kautilya to the 21st Century”- was launched recently. The book is written by __________.
(a) Ranjan Mathai
(b) Chokila Iyer
(c) Shyam Saran
(d) Lalit Mansingh
(e) Nirupama Rao

S2. Ans.(c)
Sol. The book of Former Foreign Secretary Shyam Saran named “How India Sees the World: Kautilya to the 21st Century”- was launched by former Prime Minister Dr Manmohan Singh.

Q3. NITI Aayog has recently constituted an Expert Task Force to provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports. The Task Force will be headed by ____________.
(a) Arvind Panagariya
(b) Rajiv Kumar
(c) Amitabh Kant
(d) Narendra Modi
(e) Shereen Bhan

S3. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog has constituted an Expert Task Force to provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports. It will be headed by NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar.

Q4. The defence entity of which of the following company had signed an MoU with Rosoboronexport, Russia, to supply tracked vehicle solutions to the armed forces?
(a) TATA Power
(b) Bharat Earth Movers
(c) Heavy Vehicles Factory
(d) Ashok Leyland
(e) Reliance Defence Services

S4. Ans.(d)
Sol. The defence entity of Hinduja Group flagship company Ashok Leyland had signed an MoU with Rosoboronexport, Russia, to supply tracked vehicle solutions to the armed forces.

Q5. What is the duration of Public Provident Fund (PPF) account?
(a) 3 years
(b) 5 years
(c) 9 years
(d) 15 years
(e) 18 years

S5. Ans.(d)
Sol. A PPF account matures in 15 years, but you can extend the tenure in blocks of five years after maturity. The balance continues to earn interest at the normal rate. The minimum investment of Rs 500 has to be maintained even for accounts extended beyond 15 years.

Q6. Under which Act are the KYC norms implemented-
(a) SEBI Act, 1992
(b) Foreign Contribution and Regulation Act, 1976
(c) Prevention of Money laundering Act, 2002
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. KYC guidelines/instructions are issued under Prevention of Money laundering Act PMLA, 2002.

Q7. SEPA Stands for-
(a) Scottish Environment Protection Agency
(b) Single Euro Payments Area
(c) Scottish Environment Protection Area
(d) Single Euro Payments Agency
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. The Single Euro Payments Area (SEPA) is a payment-integration initiative of the European Union for simplification of bank transfers denominated in euro.

Q8. Which of the following country will host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships?
(a) Australia
(b) Japan
(c) China
(d) USA
(e) India

S8. Ans.(e)
Sol. India will host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships. The Executive Board of Commonwealth Weightlifting Federation met at Gold Coast, Australia and decided to allow the 2019 edition of the competitions to India.

Q9. Name the Bollywood actress who has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.
(a) Priyanka Chopra
(b) Parineeti Chopra
(c) Aishwarya Rai Bachchan
(d) Diya Mirza
(e) Neha Dhupia

S9. Ans.(b)
Sol. Bollywood actress Parineeti Chopra has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.

Q10. Name the telecom company of India that has entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.
(a) MTNL
(b) Reliance Communications
(c) BSNL
(d) Tata Teleservices
(e) Bharti Airtel

S10. Ans.(c)
Sol. State-owned Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.

Q11. In which of the following country, Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power has launched UJALA (Unnat Jyoti by Affordable Lighting for All) Scheme?
(a) Singapore
(b) Myanmar
(c) Nepal
(d) Malaysia
(e) Bangladesh

S11. Ans.(d)
Sol. Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power, Government of India has launched UJALA (Unnat Jyoti by Affordable Lighting for All) Scheme in the State of Melaka, Malaysia.

Q12. The capital of Canada is? 
(a) Ottawa
(b) Astana
(c) Yerevan
(d) Toronto
(e) Seoul

S12. Ans.(a)
Sol. Ottawa is Canada’s capital, in the southeastern province of Ontario, near the city of MontrĂ©al and the U.S. border. Sitting on the Ottawa River, it has at its centre Parliament Hill, with grand Victorian architecture and museums like the National Gallery of Canada, with noted collections of indigenous and other Canadian art.

Q13. Hemis National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Jammu and Kashmir
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Odisha

S13. Ans.(a)
Sol. Hemis National Park (or Hemis High Altitude National Park) is a high altitude national park in the eastern Ladakh region of the state of Jammu and Kashmir in India. World famous for being the best place to see the snow leopard in the wild, it is believed to have the highest density of snow leopards of any protected area in the world.

Q14. World Forestry Day is observed on which of the following date? 
(a) March 15th
(b) March 23rd
(c) March 25th
(d) March 21st
(e) March 27th

S14. Ans.(d)
Sol. World Forestry Day or International Day of Forests is celebrated worldwide every year on 21st of March at the international level in order to increase the public awareness among communities about the values, significance and contributions of the forests to balance the life cycle on the earth.

Q15. Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the latter’s customers. Exide Life Insurance is headquartered in __________.
(a) Bengaluru
(b) Jaipur
(c) Ahmedabad
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S15. Ans.(a)
Sol. Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the latter’s customers. It is head quartered in Bengaluru. Kshitij Jain is the MD and CO of Exide Life Insurance.

Print Friendly and PDF