General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Metal and Mining major ____________ has appointed Kuldip Kaura as its interim CEO.
(a) Larsen and Toubro
(b) Hindalco Industries
(c) Vedanta Ltd
(d) Hindustan Copper Ltd
(e) Hindustan Zinc Ltd

S1. Ans.(c)
Sol. Metal and mining major Vedanta Ltd has appointed Kuldip Kaura as its interim CEO. Kaura succeeds Tom Albanese, who steps down as CEO and from the board. The company has a presence across India, South Africa, Namibia, Australia and Ireland.

Q2. Prime Minister Narendra Modi is on two-nation tour to China and Myanmar. What is the Capital of Myanmar?
(a) Yangon
(b) Naypyidaw
(c) Mandalay
(d) Bagan
(e) Pathein

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi is on two-nation tour to China and Myanmar. In the first leg of his three-day tour to China, Mr Modi has reached Xiamen, China and attended the 9th BRICS Summit there. Naypyidaw is the Capital of Myanmar.

Q3. Which of the following Indian city was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO?
(a) Varanasi
(b) Gaya
(c) Ahmedabad
(d) Kolkata
(e) Kochi

S3. Ans.(c)
Sol. Gujarat’s commercial capital Ahmedabad was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO. UNESCO Director-General Irina Bokova handed over the certificate declaring Ahmedabad as a ‘World Heritage City’ to Gujarat Chief Minister Vijay Rupani in Gandhinagar.

Q4. In which city, PM Narendra Modi has recently inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Ahmedabad

S4. Ans.(d)
Sol. PM Narendra Modi has inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017 Vigyan Bhawan, New Delhi. The conference was jointly organized by the Central Board of Direct Taxes and the Central Board of Excise and Customs.

Q5. Which of the following types of cards is free from credit risk?
(a) Credit card
(b) Debit Card
(c) Charge Cards
(d) All of the above
(e) Both (c) and (d)

S5. Ans.(b)
Sol. A debit card a safe, convenient, risk-free alternative to cash and has no credit risks attached.

Q6. A type of economy that still uses various means of social support, is called-
(a) Capitalist Economy
(b) Mixed Economy
(c) Socialist Economy
(d) Traditional Economy
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Definition of the traditional economy: A type of economy that still uses various means of social support. Some feel that this may be out of date and thus refer to it as a traditional economy.

Q7. In the field of banking, what does ADF stand for?
(a) Additional Dearness Allowance
(b) Automated Data Flow
(c) Additional Deposit Allowance
(d) Automated Deposit Allowance
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. The Automated Data Flow (ADF) is a unique initiation by RBI aimed at the purpose of meeting the needs for the accurate and consistent flow of data. Automated Data Flow ensures that the data submitted from the banks to Reserve Bank of India is correct and consistent without any kind of manual intervention.

Q8. Who among the following is the newly appointed Chairperson of Central Board of Secondary Education (CBSE)?
(a) Rajesh Kumar
(b) Arun Agnihotri
(c) Varun Badola
(d) Shankar Anand
(e) Anita Karwal

S8. Ans.(e)
Sol. IAS officer Anita Karwal was appointed as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education, CBSE. The 1988-batch officer from Gujarat cadre is currently serving as additional secretary in HRD Ministry. She would be replacing Rajesh Kumar Chaturvedi, who has been appointed as Director General of the National Skill Development Agency.

Q9. Defence major SAAB has recently announced its tie-up with Adani Group to manufacture the Gripen E fighter jets in India under the Defence Ministry’s program. SAAB is a defence company based in __________.
(a) Sweden
(b) Norway
(c) Iran
(d) France
(e) Russia

S9. Ans.(a)
Sol. Swedish defence major SAAB announced its tie-up with Adani Group to manufacture the Gripen E fighter jets in India under the Defence Ministry’s $10 billion single-engine fighter jet procurement program.

Q10. In which of the following country, the world's highest sandcastle has been built recently (16.68 meters tall)?
(a) China
(b) USA
(c) France
(d) Germany
(e) Russia

S10. Ans.(d)
Sol. The world's highest sandcastle is now standing 16.68 meters tall in the German city of Duisburg. A German travel operator organized the construction of the mammoth sandcastle, bringing in 3,500 tons of sand over the past three and a half weeks to the site at a former steelworks in the inland city. It takes the title from a 14.84-metre sandcastle built early this year in India by sand artist Sudarsan Pattnaik.

Q11. Name the person who has been nominated as the next U.S ambassador to India.
(a) David C. Mulford
(b) Kenneth I. Juster
(c) Timothy J. Roemer
(d) Nancy J. Powell
(e) Richard R. Verma

S11. Ans.(b)
Sol. Kenneth I. Juster, deputy director of the National Economic Council at the White House, has been nominated as the next U.S ambassador to India.

Q12. World No Tobacco Day is celebrated annually across the world on?
(a) 24th October
(b) 31st May
(c) 21st June
(d) 22nd April
(e) 5th October

S12. Ans.(b)
Sol. World No Tobacco Day (WNTD) is observed around the world every year on May 31st. It is intended to encourage a 24-hour period of abstinence from all forms of tobacco consumption around the globe

Q13. The capital of Manipur is .......?
(a) Itanagar
(b) Dispur
(c) Imphal
(d) Shillong
(e) Aizawl

S13. Ans.(c)
Sol. The city of Imphal is the capital of the Indian state of Manipur.

Q14. Cuba, a large Caribbean island nation under communist rule, is known for its white-sand beaches, rolling mountains, cigars and rum. The capital city of Cuba is?
(a) Yaren
(b) Port Louis 
(c) Sanaa
(d) Havana
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)
Sol. Havana is Cuba’s capital city.

Q15. Who is the present Chancellor of Germany?
(a) Frank-Walter Steinmeier
(b) Joachim Gauck
(c) Angela Merkel
(d) Christian Wulff
(e) Horst Seehofer

S15. Ans.(c)
Sol. Angela Merkel is the present stateswoman and chancellor of Germany.


Print Friendly and PDF