General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the Indian Shooter who claimed a bronze medal in the women's 10m Air Pistol as India ended the Grand Prix of Liberation Plezn 2017 shooting championships in the Czech Republic with seven medals.
(a) Jeetu Rai
(b) Deepa Malik
(c) Heena Sindhu
(d) Aparna Ghosh
(e) Rupali Tomer

S1. Ans.(c)
Sol. Heena Sindhu claimed a bronze medal in the women's 10m Air Pistol as India ended the Grand Prix of Liberation Plezn 2017 shooting championships in Czech Republic with seven medals.

Q2. Name the senior diplomat who has been appointed as India’s Ambassador to the Netherlands.
(a) Gopal Rangasami
(b) Venu Rajamony
(c) Kavitha Kalavathi
(d) S S Kamath
(e) Anirudh Bhattacharya

S2. Ans.(b)
Sol. Press Secretary to President Pranab Mukherjee and senior diplomat Venu Rajamony has been appointed India’s Ambassador to the Netherlands. Rajamony will also be India’s Permanent Representative to the Organization for Prevention of Chemical Weapons based in The Hague and cover the International Court of Justice, the Permanent Court of Arbitration and other international organizations based in the Netherland.

Q3. Name the fast bowler who is now the leading wicket-taker in Women’s ODIs, as per the recent ICC data.
(a) S.R. Taylor
(b) E. Bisht
(c) M. Kapp
(d) Jhulan Goswami
(e) A. Shrubsole

S3. Ans.(d)
Sol. Jhulan Goswami, India’s fast bowler, is now the leading wicket-taker in Women’s ODIs, going past Australia’s Cathryn Fitzpatrick record of 180 wickets. Jhulan, the former India captain, achieved the feat during the ongoing Women’s Quadrangular Series in South Africa. She now has 181 wickets in 153 matches at an average of 21.76 with two five-wicket and 4 four-wicket hauls.

Q4. Name the newly appointed President of South Korea.
(a) Park Geun-hye
(b) Lee Myung-bak
(c) Roh Moo-hyun
(d) Kim Dae-jung
(e) Moon Jae-In

S4. Ans.(e)
Sol. South Korea's liberal leader Moon Jae-In took the oath as president, tasked with navigating the country out of rising tensions over North Korea's nuclear program and the risk of a rift with the United States. Moon Jae-In has replaced Park Geun-Hye.

Q5. ECS stands for-
(a) External Commercial System
(b) Electronic Clearing System
(c) Electronic Commercial System
(d) Electrical Clearing Service
(e) Electronic Clearing Service

S5. Ans.(e)
Sol. ECS stands for Electronic Clearing Service. It allows companies, Government departments and institutions which have to make bulk payments in the form of dividend warrants and interest payments on bonds to investors to transfer the proceeds electronically to customers’ bank accounts.

Q6. Nationalization of banks took place in India in how many phases?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S6. Ans.(a)
Sol. Nationalization of banks took place in India in two phases, in 1969 and 1980.

Q7. A closed economy is?
(a) Only Exports take place
(b) Only Imports take place
(c) Imports and exports take place
(d) Neither Imports nor Exports take place
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. A closed economy means no imports are brought in and no exports are sent out so as to provide consumers with everything that they need from within the economy’s borders.

Q8. The Supreme Court has taken its first step towards becoming a paperless, digital court. The First Chief Justice of Supreme Court was _____________.
(a) Harilal J. Kania
(b) M. Patanjali Sastri
(c) Mehr Chand Mahajan
(d) Sudhi Ranjan Das
(e) Bijan Kumar Mukherjea

S8. Ans.(a)
Sol. The Supreme Court has taken its first step towards becoming a paperless, digital court. The First Chief Justice of Supreme Court was Harilal Jekisundas Kania.

Q9. Presiding over a review meeting of the states affected by Left-Wing Extremism (LWE) Union Home Minister Rajnath Singh has recently announced a new strategy against the Maoists which is named as ____________.
(a) SURAKSHA
(b) SABAL
(c) SAMADHAN
(d) VAJRA
(e) SAMARTHA

S9. Ans.(c)
Sol. Presiding over a review meeting of the states affected by Left-Wing Extremism (LWE), Union Home Minister Rajnath Singh announced a new strategy against the Maoists—SAMADHAN.

Q10. DIPAM has recently set up an Investor Facilitation Platform that will provide information about stocks of public sector units. What does 'I' stands for on DIPAM?
(a) Import
(b) Investment
(c) Income
(d) Investigation
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(b)
Sol. Keen on creating more awareness about the forthcoming disinvestment issues, the Finance Ministry has set up an Investor Facilitation Platform that will provide information about stocks of public sector units. Set up by the Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM), the platform will be an interactive forum for all stakeholders, including investors, investment banks, law firms, public sector units and administrative ministries that are involved in stake sales.

Q11. The World Migratory Bird Day is observed every year on __________.
(a) 12 May
(b) 10 May
(c) 9 May
(d) 11 May
(e) 8 May

S11. Ans.(b)
Sol. The World Migratory Bird Day is observed every year on 10 May. The theme of WMBD 2017 is “Their Future is Our Future – A Healthy Planet for Migratory Birds and People”.

Q12. Girna Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S12. Ans.(d)
Sol. Girna Dam, is an earthfill dam on Girna river near Malegaon, Nashik district in state of Maharashtra in India.

Q13. Headquarter of Indian Space Research Organisation is in which of the following city? 
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bangaluru
(d) Dehradun
(e) Chennai

S13. Ans.(c)
Sol. The Indian Space Research Organisation, is the space agency of the Indian government headquartered in the city of Bangalore. Its vision is to "harness space technology for national development", while pursuing space science research and planetary exploration.

Q14. What is the Currency of Tajikistan? 
(a) Maluti
(b) Somoni
(c) Hryvna
(d) Nakfa
(e) Lilangeni

S14. Ans.(b)
Sol. The somoni is the currency of Tajikistan. It is subdivided into 100 diram. The currency is named after the father of the Tajik nation, Ismail Samani. Capital of Tajikistan is Dushanbe.

Q15. Which organisation carry out open market operations?
(a) SEBI
(b) SIDBI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) Finance Ministry

S15. Ans.(c)
Sol. RBI carries out open market operations. Open market operation is in which a country will conduct trade with outside regions.

You may also like to Read: