General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Which of the following Bank has recently unveiled two new digital services for online payments, viz Bharat QR (Quick Response) and Bharat Bill Payment System (BBPS)?
(a) Indian Bank
(b) Indian Overseas Bank
(c) SBI
(d) Canara Bank
(e) Bank of Baroda

S1. Ans.(d)
Sol. Canara Bank unveiled two new digital services for online payments. Bharat QR (Quick Response) is for payment settlement at merchant locations and Bharat Bill Payment System (BBPS) is an integrated bill payment system for net banking customers.

Q2. Name the Poet and writer (died recently), who became the first All India Poetry Champion in 1988.
(a) Manohar Vijay
(b) Chaitanya sen
(c) Vijay Nambisan
(d) Kamal Narayan Thakur
(e) Rubal Malik

S2. Ans.(c)
Sol. Poet and writer Vijay Nambisan, who became the first All India Poetry Champion in 1988, passed away. He co-authored Gemini, a poetry book, with Jeet Thayil and Dom Moraes.

Q3. The 15th Ministerial Meeting of BIMSTEC concluded recently in Nepal. What does 'M' stands for in BIMSTEC?
(a) Multi-Sectoral
(b) Marketing
(c) Mankind
(d) Multi-Lingual
(e) Ministerial

S3. Ans.(a)
Sol. The 15th Ministerial Meeting of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) concluded at Kathmandu, Nepal.

Q4. The Centre has appointed lyricist Prasoon Joshi as Chairman of the Central Board of Film Certification (CBFC). He has replaced _____________.
(a) Leela Samson
(b) Pahlaj Nihalani
(c) Arvind Trivedi
(d) Asha Parekh
(e) Shakti Samanta

S4. Ans.(b)
Sol. The Centre has appointed lyricist Prasoon Joshi as Chairman of the Central Board of Film Certification (CBFC) for a period of three years. Mr Joshi has replaced former Chairman Pahlaj Nihalani.

Q5. At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI) was constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of-
(a) V K Malhotra
(b) C Rangarajan
(c) B Sivaraman
(d) Hilton Young
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. The importance of institutional credit in boosting the rural economy has been clear to the Government of India right from its early stages of planning. Therefore, the Reserve Bank of India (RBI) at the insistence of the Government of India, constituted a Committee to Review the Arrangements For Institutional Credit for Agriculture and Rural Development (CRAFICARD) to look into these very critical aspects. The Committee was formed on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B. Sivaraman, the former member of Planning Commission, Government of India.

Q6. The Government of India, the concerned State Government and the bank, which had sponsored the RRB contributed to the share capital of RRBs in the proportion of ________________ respectively. 
(a) 50%, 15% and 35%
(b) 50%, 35% and 15% 
(c) 35%, 50% and 35% 
(d) 15%, 50% and 35% 
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. In RRBs, 50% share shall be held by the central government, 15% by the concerned state government and 35% by the sponsor bank.

Q7. Regional Rural Banks (RRBs) were established in 1975 under the provisions of the Ordinance promulgated on the 26th September 1975 and followed by which act?
(a) Companies Act, 1956
(b) RRBs Act, 1976
(c) RBI Act, 1935
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. Regional Rural Banks were set up by the Government of India under Regional Rural Banks act 1976.

Q8. National Mission for Clean Ganga has recently approved how many projects in Bihar, West Bengal and Uttar Pradesh to the tune of about Rs 2,033 crore?
(a) 8
(b) 15
(c) 10
(d) 12
(e) 5

S8. Ans.(c)
Sol. National Mission for Clean Ganga has approved ten projects in Bihar, West Bengal and Uttar Pradesh to the tune of about Rs 2,033 crore. Eight of the ten projects pertain to sewage infrastructure and treatment, one to river front development and one to Ganga Knowledge Centre.

Q9. The Government of India has decided to launch a new sub-scheme named “AGEY” as part of the Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). What does AGEY stand for?
(a) Aajeevan Gaanv Express Yojana
(b) Aadhunik Grameen Express Yojana
(c) Aayojan Grameen Economical Yojana
(d) Aajeevika Grameen Express Yojana
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. The Government of India has decided to launch a new sub-scheme named “Aajeevika Grameen Express Yojana (AGEY)” as part of the Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).

Q10. Name the Indian athlete who has been appointed WHO Goodwill Ambassador for Physical Activity in South-East Asia Region.
(a) Milkha Singh
(b) P T Usha
(c) Anju Bobby George
(d) Sachin Tendulkar
(e) Mahesh Bhupathi

S10. Ans.(a)
Sol. Legendary Indian athlete Milkha Singh has been appointed WHO Goodwill Ambassador for Physical Activity in South-East Asia Region.

Q11. Ruth Pfau, known locally as Pakistan's Mother Teresa, passed away recently. She was basically from which country?
(a) Russia
(b) Italy
(c) Germany
(d) Spain
(e) USA

S11. Ans.(c)
Sol. Ruth Pfau, a German nun who devoted her life to combatting leprosy in Pakistan, has died at the age of 87. Pfau, who was known locally as Pakistan's Mother Teresa, came to the southern port city of Karachi in 1960 and spent half a century taking care of some of the country's sickest and poorest people.

Q12. Where are the headquarters of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) situated?
(a) Geneva
(b) Vienna
(c) Brussels
(d) The Hague
(e) London

S12. Ans.(b)
Sol. Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members. Headquarter of OPEC is in Vienna, Austria.

Q13. The Khajuraho Group of Monuments is a group of Hindu and Jain temples in-
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Maharashtra
(d) Kerala
(e) Odisha

S13. Ans.(a)
Sol. The Khajuraho Temples in Madhya Pradesh are amongst the most beautiful medieval monuments in India. Originally a group of 85, they are the largest group of Hindu and Jain temples in the world, although only about 25 of them remain today. The Khajuraho Temples were built by the Chandella rulers between AD 900 and 1130, during the golden period of the Chandela dynasty. It is presumed that every Chandella ruler built at least one temple in his lifetime.

Q14. Which city houses the headquarters of International Cricket Council (ICC)? 
(a) Dubai
(b) Monaco
(c) Brussels
(d) London
(e) Sharjah

S14. Ans.(a)
Sol. ICC is registered in the British Virgin Islands. In August 2005 the ICC moved its offices to Dubai and subsequently closed its offices at Lord's and Monaco. The move to Dubai was made after an 11–1 vote by the ICC's Executive Board in favour.

Q15. The International Youth Day was observed across the world on _____________.
(a) 10 August
(b) 8 August
(c) 15 August
(d) 12 August
(e) 13 August

S15. Ans.(d)
Sol. The International Youth Day was observed across the world on 12 August.

You may also like to Read: 



Print Friendly and PDF