General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Students,

General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The Government of Tamil Nadu and the World Bank signed a loan agreement for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies. What is the amount of the loan that was sanctioned?
(a) $500 million
(b) $450 million
(c) $406 million
(d) $318 million
(e) $302 million

S1. Ans.(d)
Sol. The Government of India, the Government of Tamil Nadu and the World Bank signed a $318 million loan agreement for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies, improve water management practices, and increase market opportunities for small and marginal farmers.

Q2. Jai Ram Thakur took oath as the 6th Chief Minister of Himachal Pradesh. He has replaced ___________.
(a) Prem Kumar Dhumal
(b) Virbhadra Singh
(c) Shanta Kumar
(d) Kaul Singh Thakur
(e) Dhani Ram Shandil

S2. Ans.(b)
Sol. Senior BJP leader Jai Ram Thakur took oath as the 6th Chief Minister of Himachal Pradesh. The swearing-in ceremony was held at the historic Ridge Ground of Shimla. He has replaced Virbhadra Singh.

Q3. Name the state government that has launched a free household power connection scheme for the poor in the state to mark Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary.
(a) Uttarakhand
(b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Karnataka

S3. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh has launched a free household power connection scheme for the poor in the state to mark former prime minister Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary. The government has a target of covering 16 million by 2018-end, driven by Yogi Adityanath government’s motto ‘Prakash hai to vikas hai’ (the barometer of development is light). The government has also introduced Kisan Uday Yojana, a novel scheme for farmers.

Q4. Legendary musician Robbie Malinga passed away recently. He was from which country?
(a) South Africa
(b) The USA
(c) Australia
(d) Netherlands
(e) Canada

S4. Ans.(a)
Sol. Legendary South African musician Robbie Malinga passed away. The veteran musician suffered from anaemia. He announced his retirement as a solo artist in 2016, after more than 20 years in the industry. The musician is known for his hit songs such as, ‘Sobabili’, ‘Mthanda’ and ‘Baby Please’.

Q5. Which Act was framed specially to deal with Non-Performing Assets (NPA)?
(a) Banking Regulation Act 1949
(b) Foreign Exchange Management Act(FEMA) 1999
(c) Industrial Disputes Act 1947
(d) SARFAESI Act, 2002
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. SARFAESI Act (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) was enacted to regulate securitization and reconstruction of financial assets and enforcement of security interest created in respect of Financial Assets to enable realization of such assets. The SARFAESI Act provides for the manner for enforcement of security interests by a secured creditor without the intervention of a court or tribunal. If any borrower fails to discharge his liability in repayment of any secured debt within 60 days of notice from the date of notice by the secured creditor, the secured creditor is conferred with powers under the SARFAESI Act.

Q6. In Notice Money Market, the tenor of the transactions is from ________
(a) 2-7 days
(b) 2-14 days
(c) 2-21 days
(d) 2-28 days
(e) 2-90 days

S6. Ans.(b)
Sol. In money market, the amount that is lent for one day is known as “call money” and, if it exceeds one day or two days to 14 days is referred to as “notice money.”

Q7. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non-Banking Financial Company (NBFC).

Q8. Name the country which is hosting a world chess tournament for the first time.
(a) Iraq
(b) Iran
(c) Azerbaijan
(d) The UAE
(e) Saudi Arabia

S8. Ans.(e)
Sol. Saudi Arabia is hosting a world chess tournament for the first time, nearly two years after the country’s top cleric issued a religious edict against playing the board game. The tournament has been named as the King Salman World Rapid and Blitz Chess Championships.

Q9. Which among the following authority has allowed Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)- manufactured Dornier 228 to be used for civilian flights?
(a) Rajiv Gandhi Bhawan Airports Authority
(b) Airports Authority of India
(c) Defense Research and Development Organization
(d) Directorate General of Civil Aviation
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has allowed Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)- manufactured Dornier 228 to be used for civilian flights. The 19-seater aircraft has, till now, been used by defence forces and is the first plane to be made in the country for commercial flights.

Q10. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). Who is the present Chairman of IRDAI?
(a) S Christopher
(b) T. Suvarna Raju
(c) T.S. Vijayan
(d) N. R. Vijayan
(e) P Simharao

S10. Ans.(c)
Sol. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). With this, Insurance operations will get a major boost. T.S.Vijayan is the present Chairman of IRDAI.

Q11. Who is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)?
(a) S Christopher
(b) T. Suvarna Raju
(c) Vikram Singh
(d) Arun Sinha
(e) Ajay Kumar Thakur

S11. Ans.(b)
Sol. T. Suvarna Raju is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Hindustan Aeronautics Ltd (HAL).

Q12. Capital of Bhutan is- 
(a) Thimphu
(b) Bujumbura
(c) Yerevan
(d) Minsk
(e) Ottawa

S12. Ans.(a)
Sol. Thimphu, Bhutan’s capital, occupies a valley in the country’s western interior. In addition to being the government seat, the city is known for its Buddhist sites. The massive Tashichho Dzong is a fortified monastery and government palace with gold-leaf roofs.

Q13. Annamalai Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state? 
(a) Kerela
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
(e) Rajasthan

S13. Ans.(c)
Sol. Also known as the Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park. The Annamalai Wildlife Sanctuary is located in Tamil Nadu and is home to several endangered animal species and is surrounded by several peaks and rivers. Bengal Tiger, Elephants, Sloth Bear, Indian Leopard, Pangolin and the Sambhar deer are few of the several rare species of animal housed here.

Q14. International Women’s Day is observed on which of the following date? 
(a) April 7
(b) April 27
(c) March 8
(d) February 28
(e) March 24

S14. Ans.(c)
Sol. International Women's Day (March 8) is a global day celebrating the social, economic, cultural and political achievements of women. The day also marks a call to action for accelerating gender parity. International Women's Day (IWD) has been observed since in the early 1900's.

Q15. Who among the following is the Crowned Prince of Saudi Arabia?
(a) Nayef bin Abdulaziz
(b) Hassa bint Ahmed Al Sudairi
(c) Baraka Al Yamaniyah
(d) Mohammed bin Salman
(e) Ibn Saud

S15. Ans.(d)
Sol. Crown Prince of Saudi Arabia- Mohammed bin Salman. Saudi Arabia Capital- Riyadh, Currency- Saudi riyal.


Print Friendly and PDF