General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. In which city, the 17th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held recently?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Bengaluru

S1. Ans.(d)
Sol. The seventeenth Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held in New Delhi under the Chairmanship of the Union Minister of Finance, Shri Arun Jaitley. A brief report on the activities undertaken by the FSDC Sub-Committee Chaired by Governor, RBI was placed before the FSDC.

Q2. NITI Aayog launched a campaign which is a strategic nation-building initiative to engage leaders who can guide and mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs. What is the name of that campaign?
(a) Help India Campaign
(b) Mentor India Campaign
(c) Makeup India Campaign
(d) Guide India Campaign
(e) Atal India Campaign

S2. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog launched the 'Mentor India Campaign'. It is a strategic nation building initiative to engage leaders who can guide and mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs, established across the country as a part of the Atal Innovation Mission.

Q3. The Indian Council of Medical Research (ICMR) and the Union Ministry of Health inked a pact with the International Vaccine Institute (IVI) of which country to collaborate on vaccine research and development?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) China
(d) Indonesia
(e) Croatia

S3. Ans.(a)
Sol. The Indian Council of Medical Research (ICMR) and the Union Ministry of Health inked a pact with the International Vaccine Institute (IVI), South Korea to collaborate on vaccine research and development.

Q4. Name the Former Manipur Chief Minister and a member of the first Lok Sabha who passed away recently.
(a) Mairembam Koireng Singh
(b) Radhabinod Koijam
(c) Pawan Chamling
(d) Rishang Keishing
(e) Okram Ibobi Singh

S4. Ans.(d)
Sol. Former Manipur Chief Minister and a member of the first Lok Sabha Rishang Keishing passed away following a brief illness. The veteran Congress leader was 96. He served as the Chief Minister of Manipur from 1980 to 1988 and from 1994 to 1997.

Q5. Which bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia recently?
(a) Punjab National Bank
(b) Bank of Baroda
(c) State Bank of India
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) South Indian Bank

S5. Ans.(e)
Sol. South Indian Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora.

Q6. The United Forum of Bank Unions has decided to observe July __________ the 48th anniversary of nationalisation of major banks, as ‘Save public sector banks’ day.
(a) July 18th 
(b) July 19th
(c) July 20th
(d) July 17th
(e) July 21st

S6. Ans.(b)
Sol. The United Forum of Bank Unions has decided to observe July 19, 2017 the 48th anniversary of nationalisation of major banks, as ‘Save public sector banks’ day. Members will wear a commemorative badge on the day, display posters in front of all branches, distribute leaflets and hold rallies/demonstrations at all centres across the country.

Q7. Indus OS has partnered with __________ to launch OS-integrated UPI payment platform in India.
(a) IDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) YES Bank
(e) HDFC Bank

S7. Ans.(d)
Sol. Indus OS has partnered with YES Bank to launch OS-integrated UPI (Unified Payment Interface) payment platform in India. Users with Indus OS will be able to use this UPI payment platform on SMS, dialler interface, and on third party apps like WhatsApp. This means P2P transactions, as well as utility payments, can be made via SMS or messaging. The platform is expected to launch in this quarter.

Q8. Then Union Minister of State (IC) for Power, Shri Piyush Goyal has recently addressed the 3-day 8th World Renewable Energy Technology Congress in New Delhi. The theme of the conference was ______________.
(a) Renewable Energy: Future Need
(b) Renewable Energy: What Next
(c) Renewable Energy: What Works
(d) Renewable Energy: Sustainable Development
(e) Renewable Energy: Clean Energy

S8. Ans.(c)
Sol. Union Minister of State (IC) for Power, Shri Piyush Goyal has recently addressed the 3-day 8th World Renewable Energy Technology Congress in New Delhi. The theme of the conference was "Renewable Energy: What Works".

Q9. Name the Chairman of the Railway Board who resigned recently.
(a) Sanjiv Kumar
(b) Ankur Lokhande
(c) Sudhir Kumar
(d) Ravish Bhave
(e) Ashok Mittal

S9. Ans.(e)
Sol. Ashok Mittal, Chairman of the Railway Board resigned recently. His resignation comes in the wake of a number of a high-profile accidents and derailments on the Indian Railways.

Q10. The Minority Affairs Ministry of India has recently decided to proffer ___________ percent reservation for girls at 100 Navodaya-type schools and five higher education institutes.
(a) 30
(b) 25
(c) 45
(d) 40
(e) 35

S10. Ans.(d)
Sol. According to Union minister Mukhtar Abbas Naqvi, the government has decided to proffer 40 per cent reservation for girls at 100 Navodaya-type schools and five higher education institutes it plans to set up for minority community students.

Q11. Name the Hollywood actor who has been recently named as the highest-paid leading man, earning $68 million pretax in 12 month scoring period, according to the Forbes list.
(a) Dwayne "The Rock" Johnson 
(b) Vin Diesel
(c) Mark Wahlberg
(d) Jackie Chan
(e) Tom Cruise

S11. Ans.(c)
Sol. According to the Forbes list, the former rapper-turned-actor Mark Wahlberg is Hollywood's highest-paid leading man, earning $68 million pretax in 12 month scoring period.

Q12. Who is the governor of Himachal Pradesh? 
(a) Padmanabha Balakrishna Acharya
(b) Acharya Dev Vrat
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao
(d) N. N. Vohra
(e) Vajubhai Vala

S12. Ans.(b)
Sol. Acharya Dev Vrat is the Governor of Himachal Pradesh, serving since August 2015. He is an Arya Samaj pracharak and served previously as the Principal of a Gurukul in Kurukshetra, Haryana. Being the Governor of Himachal Pradesh, he is also the ex-officio Chancellor of state universities of Himachal Pradesh.

Q13. Who is current Union Women and Child Development Minister in Narendra Modi government? 
(a) Ananthkumar
(b) Kalraj Mishra
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Maneka Sanjay Gandhi

S13. Ans.(e)
Sol. Maneka Sanjay Gandhi is the Indian Union Cabinet Minister for Women & Child Development in the Government of PM Narendra Modi. She is also an animal rights activist, environmentalist, and widow of the Indian politician Sanjay Gandhi.

Q14. Capital of Kazakhstan is? 
(a) Nassau
(b) Astana
(c) Yerevan
(d) Vientiane
(e) Seoul

S14. Ans.(b)
Sol. Kazakhstan is a transcontinental country in northern Central Asia and Eastern Europe. Kazakhstan is the world's largest landlocked country, and the ninth largest in the world. Astana is the capital city of Kazakhstan.

Q15. Name the New Zealand's oldest cricketer (100 Years) who has passed away, recently.
(a) Richard Collinge
(b) Mark Burgess
(c) Peter Coman
(d) Brian Hastings
(e) Tom Pritchard

S15. Ans.(e)
Sol. New Zealand's oldest cricketer Tom Pritchard has passed away. He was 100. Pritchard claimed 818 wickets across 200 first-class games, including 695 during a decade of service at Edgbaston.

You may also like to Read: 



Print Friendly and PDF