General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017


This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Banking on the Government's drive to promote cash-less economy, which of the following cash back portal has tied up with YES Bank to launch card-linked offers as part of its loyalty programme for both offline and online shoppers?
(a) Paytm.com
(b) Cashkaro.com
(c) Paisabazar.com
(d) Naptol.com
(e) Bookmyshow.com

S1. Ans.(b)
Sol. Banking on the Government's drive to promote a cash-less economy, cashback portal Cashkaro.com has tied up with YES Bank to launch card-linked offers as part of its loyalty programme for both offline and online shoppers.

Q2. India's first International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City entered into an agreement with Gujarat National Law University (GNLU) to collaborate on efforts for Skill Development in the field of International Financial Services & Regulations. GIFT stands for-
(a) Gujarat Investment Finance-Trip
(b) Gujarat Import Fund-Transfer
(c) Gujarat Income Finance-Track
(d) Gujarat International Finance-Tec
(e) Gujarat Incumbent Finance-Tec

S2. Ans.(d)
Sol. India's first International Financial Services Centre (IFSC) at Gujarat International Finance-Tec City (GIFT) entered into an agreement with Gujarat National Law University (GNLU) to collaborate on efforts for Skill Development in the field of International Financial Services & Regulations.

Q3. Which one of the following bank has become the first lender to classify Videocon Industries as a 'bad loan’?
(a) Dena Bank
(b) Yes Bank
(c) IDBI Bank
(d) Syndicate Bank
(e) ICICI Bank

S3. Ans.(a)
Sol. Dena Bank has become the first lender to classify Videocon Industries as a bad loan. With the default on payments, Dena Bank has declared Videocon Industries account as non-performing asset (NPA) in the fourth quarter ended March 2017.

Q4. India and Russia has recently agreed to work closely in various sectors, including security, nuclear energy, and disaster management. Who is the Deputy Prime Minister of Russia?
(a) Dmitry Medvedev
(b) Dimitry Rogozin
(c) Olga Golodets
(d) Mikhail Abyzov
(e) Pavel Kolobkov

S4. Ans.(b)
Sol. India and Russia has recently agreed to work closely in various sectors, including security, nuclear energy, and disaster management. Russian Deputy Prime Minister Dimitry Rogozin arrived in New Delhi recently on a one-day visit to attend IRIGC-TEC meeting.

Q5. What was the Purpose of setting up Narasimhan Committee-2?
(a) Efficiency and productivity
(b) Banking reform process
(c) Export of IT sector
(d) Fiscal Reform process
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. In 1998 to analyze India’s banking sector and recommending legislation and regulations to make it more effective, competitive and efficient issued by banks or other financial institutions.

Q6. The largest bank Imperial bank was nationalized in 1955 and rechristened as State Bank of India on the recommendation of which committee?
(a) Rangarajan Committee
(b) Chelliah Committee
(c) Rekhi Committee
(d) Gorewala Committee
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Bank of Madras merged into the other two in British India i.e. Bank of Calcutta and Bank of Bombay to form the Imperial Bank of India which became the State Bank of India on the recommendation of Gorewala Committee.

Q7. Who monitors Priority Sector Lending (PSL) in commercial banks?
(a) Reserve Bank of India (RBI)
(b) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
(c) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
(d) Government of India (GOI)
(e) Finance Ministry (FM)

S7. Ans.(a)
Sol. The priority sector lending by commercial banks is monitored by Reserve Bank of India (RBI) through periodical returns received from them.

Q8. Microblogging platform Twitter has elevated ___________ as its Country Director for India.
(a) Sukal Singh Rawat
(b) Suvarna Raj
(c) Ram Sampath Sinha
(d) Taranjeet Singh
(e) Vikramjeet Solanki

S8. Ans.(d)
Sol. Microblogging platform Twitter has elevated Taranjeet Singh as its Country Director for India. Mr Singh was earlier leading the charge for sales and marketing support for Twitter’s advertisers in India.

Q9. The government of India has recently set up a high-level task force to compute timely data on employment in the country, a move that will go a long way to help government frame policies and take steps that can create jobs in the country. The task force has been created under the chairmanship of _____________.
(a) Narendra Modi
(b) Sushma Swaraj
(c) Arvind Panagariya
(d) Bandaru Dattatreya
(e) Narendra Singh Tomar

S9. Ans.(c)
Sol. The government of India has set up a high-level task force to compute timely data on employment in the country, a move that will go a long way to help government frame policies and take steps that can create jobs in the country. The task force has been created under the chairmanship of NITI Aayog's vice chairman Arvind Panagariya.

Q10. Markets regulator Securities and Exchange board of India (SEBI) allowed investors to buy mutual fund schemes for up to _____________ through digital wallets.
(a) Rs 10,000
(b) Rs 20,000
(c) Rs 30,000
(d) Rs 40,000
(e) Rs 50,000

S10. Ans.(e)
Sol. Markets regulator Securities and Exchange board of India (Sebi) allowed investors to buy mutual fund schemes for up to Rs 50,000 through digital wallets, making it easier for them especially the young generation to purchase these instruments.

Q11. India achieved a major technological breakthrough by successfully carrying out nuclear tests at Pokhran, Rajasthan. Technology Development Board, Ministry of Science and Technology has celebrated National Technology Day on _____________.
(a) 10th may
(b) 11th May
(c) 12th May
(d) 9th May
(e) 8th May

S11. Ans.(b)
Sol. On 11th May 1998, India achieved a major technological breakthrough by successfully carrying out nuclear tests at Pokhran, Rajasthan. Technology Development Board, Ministry of Science and Technology has celebrated 19th National Technology Day on 11th May.

Q12. Dhalo is the folk dance of which of the following state?
(a) Odisha
(b) Andhra Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Gujarat
(e) Goa

S12. Ans.(e)
Sol. On cold winter nights, womenfolk from Goan villages gather on the sacred ground called maand to celebrate the exclusive women’s dance called the dhalo. The silvery sheen splashed by the full moon bounces off the leaves of the ancient banyan tree that stands like a guardian, protecting the dhalo maand (sacred ground) beneath.

Q13. Rihand dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Uttarakhand

S13. Ans.(c)
Sol. Rihand Dam is a concrete gravity dam located at Pipri in Sonbhadra District in Uttar Pradesh, India. Its reservoir area is on the border of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh. This reservoir is known as Govind Ballabh Pant Sagar. It is on the Rihand River which is the tributary of the Son River.

Q14. Who is the Chief Minister of Karnataka? 
(a) Shivraj Singh Chouhan
(b) Vijaybhai R. Rupani
(c) Okram Ibobi Singh
(d) Laxmikant Parsekar
(e) Siddaramaiah

S14. Ans.(e)
Sol. Siddaramaiah is an Indian politician who has been the 22nd Chief Minister of Karnataka since 2013. Currently, a leader of the Indian National Congress party, Siddaramaiah was a member of various Janata Parivar factions for several years. Earlier, as a Janata Dal (Secular) leader, he was Deputy Chief Minister of Karnataka on two occasions.

Q15. Lake Baikal, the world’s oldest and deepest freshwater lake is situated in which of the following country?
(a) Australia
(b) Sweden
(c) South Africa
(d) India
(e) Russia

S15. Ans.(e)
Sol. Lake Baikal, the world’s oldest and deepest freshwater lake is in Russia.

You may also like to Read: