General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Jack Ma is back on top as Asia’s richest man following gains in the company's earnings and share price, according to the Forbes. He is the founder of _____________.
(a) Amazon
(b) Alibaba Group
(c) Xiaomi
(d) Samsung
(e) ebay

S1. Ans.(b)
Sol. Alibaba Group’s Jack Ma is back on top as Asia’s richest man following gains in the company's earnings and share price. Jack Ma is worth $37.4 billion, according to the Forbes real-time billionaires list.

Q2. The government has recently hiked the ceiling for the creamy layer from Rs 6 lakh per annum to ___________ per annum for central government jobs.
(a) Rs 7.0 lakh
(b) Rs 7.5 lakh
(c) Rs 6.5 lakh
(d) Rs 8.0 lakh
(e) Rs 8.5 lakh

S2. Ans.(d)
Sol. The government has hiked the ceiling for the creamy layer from Rs. 6 lakh per annum to Rs. 8 lakh per annum for central government jobs, according to the Finance Minister Arun Jaitley. In the OBC category, those earning up to Rs. 8 lakh per annum will get reservation benefits.

Q3. Name the England's Record Goalscorer who has retired from International football recently.
(a) Wayne Rooney
(b) Jamie Vardy
(c) Joe Hart
(d) Jack Wilshere
(e) Adam Lallana

S3. Ans.(a)
Sol. Wayne Rooney, hailed from England retired from international football to prioritize ending his career on a high with boyhood club Everton. The 31-year-old was England captain and is the all-time record goalscorer. Rooney’s England career spanned 14 years.

Q4. The Supreme Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. With this, now India has total how many fundamental rights?
(a) 6
(b) 9
(c) 8
(d) 10
(e) 7

S4. Ans.(e)
Sol. The Supreme Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court, led by Chief Justice of India J.S. Khehar ruled that the right to privacy is intrinsic to life and liberty, thus coming under Article 21, and comes under the various fundamental freedoms in PART III of the Indian Constitution. With this, now India has total 7 fundamental rights.

Q5. Where is the headquarter of South Indian Bank?
(a) Thrissur
(b) Bengaluru
(c) Kochi
(d) Chennai
(e) Pune

S5. Ans.(a)
Sol. Headquarter of South Indian Bank is in Thrissur, Kerala.

Q6. The scientists of which country have developed the world’s smallest surgical robot which could transform daily operations for tens of thousands of patients?
(a) Canada
(b) France
(c) USA
(d) UK
(e) India

S6. Ans.(d)
Sol. British scientists have developed the worlds smallest surgical robot which could transform daily operations for tens of thousands of patients. A team of 100 scientists and engineers have used low-cost technology originally developed for mobile phones and space industry.

Q7. When is the World's Diabetes Day?
(a) 14th November
(b) 11th December
(c) 15th October
(d) 1st July
(e) 21st June

S7. Ans.(a)
Sol. World Diabetes Day is the primary global awareness campaign of the diabetes world and is held on November 14 each year. It was introduced in 1991 by the International Diabetes Federation and the World Health Organization in response to the alarming rise of diabetes around the world.

Q8. According to area, which Union Territory is smallest in India?
(a) Andaman & Nicobar Islands
(b) Pondicherry
(c) Daman and Diu
(d) Lakshadweep
(e) Chandigarh

S8. Ans.(d)
Sol. Lakshadweep formerly known as the Laccadive, Minicoy, and Aminidivi Islands is a group of islands in the Laccadive Sea, 200 to 440 kilometres off the south western coast of India. The archipelago is a Union Territory and is governed by the Union Government of India. The islands form the smallest Union Territory of India: their total surface area is just 32 km square.

Q9. Mohiniattam dance from developed originally in which state....?
(a) Orissa
(b) Kerala
(c) Tripura
(d) Tamil Nadu
(e) Mizoram

S9. Ans.(b)
Sol. Mohiniyattam is a classical Indian dance from Kerala. Mohiniyattam, also spelled Mohiniattam is one of two classical dances of India.

Q10. Textiles Ministry has recently inaugurated Jharkhand’s first textiles manufacturing and export unit ‘Orient Craft Ltd’. Who is the present Cabinet Minister of Textiles in India?
(a) Prakash Javadkar
(b) Smriti Irani
(c) Uma Bharati
(d) Kalraj Mishra
(e) Ravi Shankar Prasad

S10. Ans.(b)
Sol. Textiles Ministryhas recently inaugurated Jharkhand’s first textiles manufacturing and export unit ‘Orient Craft Ltd’. Smriti Irani is the present Cabinet Minister of Textiles in India.

Q11. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) Member States was held recently in Kyrgyz Republic. What is the Capital of Kyrgyz Republic?
(a) Astana
(b) Dushanbe
(c) Bishkek
(d) Tashkent
(e) Beijing

S11. Ans.(c)
Sol. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) Member States begun at Choplon Ata in Kyrgyz Republic. The meeting focused on prevention and elimination of emergency situations. The Capital of Kyrgyz Republic is Bishkek.

Q12. Name the person who has been recently appointed as the New Chairman of the software giant Infosys.
(a) Sanjeev Masand
(b) Vishal Sikka
(c) N. Krishnamurthy
(d) Nandan Nilekani
(e) R. Seshasayee

S12. Ans.(d)
Sol. Nandan Nilekani has been appointed as the New Chairman of the software giant Infosys. Nilekani has replaced R Seshasayee, who resigned as chairman of the board. Vishal Sikka stepped down as CEO of the company recently.

Q13. Name the leading advocate for the landmark Paris Climate Agreement who passed away recently.
(a) James Hansen
(b) Tony de Brum
(c) William McDonough
(d) Bill McKibben
(e) Ed Begley Jr

S13. Ans.(b)
Sol. Tony de Brum, the former Marshall Islands foreign minister who became a leading advocate for the landmark Paris Climate Agreement and an internationally recognised voice in the fight against climate change, has died aged 72.

Q14. Indian Navay Band has recently participated in the International Military Music Festival "Spasskaya Tower". It is the famous Military Music Festival of ______________.
(a) Russia
(b) France
(c) Japan
(d) USA
(e) China

S14. Ans.(a)
Sol. The International Military Music Festival "Spasskaya Tower" is the parade of the best military music bands of Russia and other countries that takes place every year at Red Square in Moscow, Russia. This time Indian Navy Band is participating in the festival.

Q15. Who is the Chief Executive Officer (CEO) of YES Bank?
(a) Uday Kotak
(b) Chanda Kochhar
(c) Aditya Puri
(d) Rana Kapoor
(e) Shikha Sharma

S15. Ans.(d)
Sol. The CEO of YES Bank is Rana Kapoor.

Print Friendly and PDF