General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The 29th edition of Coordinated Patrol (CORPAT) between India and which country commenced in Port Blair, recently.
(a) Oman
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Indonesia
(e) Sri Lanka

S1. Ans.(d)
Sol. The 29th edition of Coordinated Patrol (CORPAT) between India-Indonesia commenced in Port Blair. The Indonesian Naval Ship KRI Sutedi Senoputra has arrived at Haddo Wharf, Port Blair to mark the commencement of the IND–INDO CORPAT.

Q2. The Securities and Exchange Board of India was established on ____________ in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.
(a) 11 May 1992
(b) 10 May 1989
(c) 12 April 1992
(d) 10 April 1994
(e) 14 March 1994

S2. Ans.(c)
Sol. The Securities and Exchange Board of India was established on April 12, 1992, in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.

Q3. Who is the present chairperson of Technology Development Board that comes under Ministry of Science and Technology of India?
(a) Dr Rajiv Lokhande
(b) Prof. Ashutosh Sharma
(c) Prof. Kapil Manohar
(d) Dr Amit Rastogi
(e) Prof. Amol Asthana

S3. Ans.(b)
Sol. Prof. Ashutosh Sharma is the chairperson of Technology Development Board that comes under Ministry of Science and Technology of India.

Q4. Prime Minister Narendra Modi has recently launched the integrated case management system of the Supreme Court in the presence of the Chief Justice of India. Who is the present Chief Justice of India?
(a) Jagdish Singh Khehar
(b) Manohar J Kania
(c) Swapnil Saroha
(d) Kamal Narayan
(e) Saurabh Gangwar

S4. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched the integrated case management system of the Supreme Court in the presence of the Chief Justice of India Jagdish Singh Khehar.

Q5. The concept of insuring deposits kept with banks received attention for the first time in the year ___________ after the banking crises in Bengal. 
(a) 1941
(b) 1933
(c) 1961
(d) 1948
(e) 1919

S5. Ans.(d)
Sol. The concept of insuring deposits kept with banks received attention for the first time in the year 1948 after the banking crises in Bengal. The question came up for reconsideration in the year 1949, but it was decided to hold it in abeyance till the Reserve Bank of India ensured adequate arrangements for inspection of banks. Subsequently, in the year 1950, the Rural Banking Enquiry Committee also supported the concept.

Q6. The Deposit Insurance Corporation (DIC) Bill was introduced in the Parliament on August 21, 1961. After it was passed by the Parliament, the Bill got the assent of the President on December 7, 1961, and the Deposit Insurance Act, 1961 came into force on January 01st-
(a) 1962
(b) 1975
(c) 1956
(d) 1949
(e) 1935

S6. Ans.(a)
Sol. The Deposit Insurance Corporation (DIC) Bill was introduced in the Parliament on August 21, 1961. After it was passed by the Parliament, the Bill got the assent of the President on December 7, 1961, and the Deposit Insurance Act, 1961 came into force on January 1, 1962. The Deposit Insurance Scheme was initially extended to functioning commercial banks only. This included the State Bank of India and its subsidiaries, other commercial banks and the branches of the foreign banks operating in India.

Q7. The Reserve Bank of India was promoted a public limited company on January 14th, 1971, named the CGCI. What was the meaning of first "C" in CGCI?
(a) Common
(b) Conclusion
(c) Corporation
(d) Concept
(e) Credit

S7. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India also promoted a public limited company on January 14, 1971, named the Credit Guarantee Corporation of India Ltd. (CGCI). The main thrust of the Credit Guarantee Schemes, introduced by the Credit Guarantee Corporation of India Ltd., was aimed at encouraging the commercial banks to cater to the credit needs of the hitherto neglected sectors, particularly the weaker sections of the society engaged in non-industrial activities, by providing guarantee cover to the loans and advances granted by the credit institutions to small and needy borrowers covered under the priority sector.

Q8. Name the person who has bagged Best Director and Best Actress awards at New York Indian Film Festival (NYIFF), recently.
(a) Prakash Jha
(b) Riya Sen
(c) Anurag Kashyap
(d) Konkona Sen Sharma
(e) Kiran Kumari

S8. Ans.(d)
Sol. Konkona Sen Sharma has bagged Best Director and Best Actress awards at New York Indian Film Festival (NYIFF). She has been named the best director for her directorial debut ‘A Death in the Gunj’ and the best actress for ‘Lipstick Under My Burkha’ at 2017's New York Indian Film Festival Presented by the Indo-American Arts Council.

Q9. Which of the following Ships has recently been decommissioned by the Indian Navy after being in service for over 30 years?
(a) INS Karwar
(b) INS Khukri
(c) INS Kakinada
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (a) and (b)

S9. Ans.(d)
Sol. Two minesweepers of the Indian Navy INS Karwar and INS Kakinada were decommissioned after being in service for over 30 years. The two ships were bid adieu at a ceremony in the Naval Dockyard in Mumbai in the presence of Navy chief Admiral Sunil Lamba.

Q10. The Indian Railways has recently decided to float global tenders worth over Rs 100 crore for acquiring EoTT equipment to run 1,000 trains without guards. What does 'TT' stand for in EoTT?
(a) Ticket Training
(b) Train Telemetry
(c) Train Telepathy
(d) Train Telecommunication
(e) Truncated Telepathy

S10. Ans.(b)
Sol. The Indian Railways will float global tenders worth over Rs100 crore for acquiring  End of Train Telemetry (EoTT) equipment to run 1,000 trains without guards. This equipment is used to establish communication between the locomotive driver and the last wagon of the train to ensure that the train is running with all coaches/wagons as a complete unit.

Q11. The government has named Road Transport and Highways Secretary ____________ as its new defence secretary in a top-level bureaucratic reshuffle.
(a) Piyush Mishra
(b) Satyam Bansal
(c) Supriya Gangwar
(d) Sanjay Mitra
(e) Mahesh Sen

S11. Ans.(d)
Sol. The government has named Road Transport and Highways Secretary Sanjay Mitra as its new defence secretary in a top-level bureaucratic reshuffle. Mitra will take over as the secretary after the present incumbent, G Mohan Kumar, completes his tenure.

Q12. Who is the governor of Uttarakhand? 
(a) E.S Lakshmi Narasimhan (Add. Charge)
(b) Shriniwas Dadasaheb Patil
(c) Ram Naik
(d) Krishan Kant Paul
(e) Tathagata Roy

S12. Ans.(d)
Sol. Krishan Kant Paul was also known as K. K. Paul is the 6th and current Governor of the Indian state of Uttarakhand, in office since January 2015. He had previously served as Governor of Meghalaya for over one year (2013–15) with the additional charge of Mizoram and Nagaland for the same post.

Q13. Who is current Agriculture & Farmers Welfare Minister in Narendra Modi government? 
(a) Radha Mohan Singh
(b) Kalraj Mishra
(c) Jual Oram
(d) Prakash Javadekar
(e) Thawar Chand Gehlot

S13. Ans.(a)
Sol. Radha Mohan Singh, a famous Indian politician and a member of the Bharatiya Janata Party (BJP) became the Cabinet Minister in 2014. On May 27, he was appointed as the Minister of Agriculture under Modi's prime ministership. He has been associated with Bihar politics from a very long time.

Q14. Capital of Botswana is-
(a) Tehran
(b) Niamey 
(c) Bujumbura
(d) Thimphu
(e) Gaborone

S14. Ans.(e)
Sol. Botswana, a landlocked country in Southern Africa, has a landscape defined by the Kalahari Desert and the Okavango Delta, which becomes a lush animal habitat during the seasonal floods. Gaborone is the capital and largest city of Botswana. Gaborone is situated between Kgale and Oodi Hills, on the Notwane River in the southeastern corner of Botswana, and 15 kilometres from the South African border.

Q15. The DIC Bill was introduced in the Parliament on August 21st, 1961. What is the meaning of "D" in DIC?
(a) Distance
(b) Development
(c) Deposit
(d) Demand
(e) None of the above

S15. Ans.(c)
Sol. The Deposit Insurance Corporation (DIC) Bill was introduced in the Parliament on August 21, 1961. After it was passed by the Parliament, the Bill got the assent of the President on December 7, 1961, and the Deposit Insurance Act, 1961 came into force on January 1, 1962.

You may also like to Read: