General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Readers,

General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.


Q1. Name the state government for which India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the state's Agribusiness and Rural Transformation Project.

(a) Tamil Nadu
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Karnataka

S1. Ans.(c)
Sol. The Government of India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the Assam Agribusiness and Rural Transformation Project. The Project will support Assam to facilitate agri-business investments, increase agricultural productivity and market access.

Q2. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni was recently on the 2-day visit to India. Who was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007?
(a) Matteo Renzi
(b) Romano Prodi
(c) Enrico Letta
(d) Silvio Berlusconi
(e) Giuliano Amato

S2. Ans.(b)
Sol. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni is on the 2-day visit to India. This is the first visit by an Italian premier in 10 years. Romano Prodi was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007.

Q3. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. The official ball for Under-17 football World Cup is called _____________.
(a) Sukrot
(b) Nabrato
(c) Protol
(d) Manora
(e) Krasava

S3. Ans.(e)
Sol. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. It is a biennial international football tournament of men’s under-17 national teams organized by Federation Internationale de Football Association (FIFA). The official ball for Under-17 football World Cup is called ‘Krasava’.

Q4. Name the country that has recently announced that women in the country will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018.
(a) UAE
(b) Azerbaijan
(c) Qatar
(d) Saudi Arabia
(e) Nigeria

S4. Ans.(d)
Sol. Turki Al-Asheikh, Chairman of the General Sports Authority of Saudi Arabia has announced that Saudi women will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018. The move is aimed at empowering and engaging women in the society as an integral part of the development process. All these changes support Saudi Arabia's “Vision 2030” plan for economic and social reforms.

Q5. Name the Private sector, which has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model recently.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S5. Ans.(d)
Sol. Private sector Yes Bank has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model.

Q6. What is the ranking of India in recently released World Bank's report of 'ease of doing business'?
(a) 97th
(b) 76th
(c) 66th
(d) 100th
(e) 105th

S6. Ans.(d)
Sol. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. The rise to the 100th position from 130 last year made India one of the top 10 best-improved countries and rounded off a day of good news on the economic front for the government. The World Bank’s ‘Doing Business 2018 — Reforming to Create Jobs’ report ranks 190 countries on the basis of a combined score on 10 parameters.

Q7. Name the country that has topped the list of seven countries in the new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organization.
(a) Indonesia
(b) India
(c) China
(d) Pakistan
(e) Nigeria

S7. Ans.(b)
Sol. India topped the list of seven countries, accounting for 64 percent of the 10.4 million new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organisation. India was followed by Indonesia, China, Philippines, Pakistan, Nigeria and South Africa, according to a Global TB Report 2017 released by the WHO.

Q8. India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. What is the capital of Tunisia?
(a) Baku
(b) Tanjia
(c) Tunis
(d) Rova
(e) Samania

S8. Ans.(c)
Sol. India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. A review of bilateral ties was undertaken as External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the 12th India- Tunisia Joint Commission Meeting with her Tunisian counterpart Khemaies Jhinaoui. Tunis is the capital of Tunisia.

Q9. The government has recently set up a ministerial panel to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks. The panel will be headed by ________________.
(a) Piyush Goyal
(b) Nirmala Sitharaman
(c) Rajnath Singh
(d) Arun Jaitley
(e) Rajiv Kumar

S9. Ans.(d)
Sol. The government set up a ministerial panel, led by finance minister Arun Jaitley, to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks.

Q10. ___________ is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.
(a) NEFT
(b) RTGS
(c) NPCI
(d) BBPS
(e) IMPS

S10. Ans.(a)
Sol. National Electronics Funds Transfer (NEFT) is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.

Q11. By what percent, country's largest lender State Bank of India (SBI) slashed benchmark lending rate across maturities?
(a) 0.10%
(b) 0.04%
(c) 0.05%
(d) 0.07%
(e) 0.09%

S11. Ans.(c)
Sol. The country's largest lender State Bank of India (SBI) slashed benchmark lending rate by 0.05 per cent across maturities. The reduction in the marginal cost of funds based lending rate (MCLR) came after a gap of almost 10 months.

Q12. ‘World AIDS Day’ is observed on- 
(a) 01st January 
(b) 01st April 
(c) 01st September 
(d) 01st December
(e) 01st November

S12. Ans.(d)
Sol. World AIDS Day is held on the 1st December each year and is an opportunity for people worldwide to unite in the fight against HIV, show their support for people living with HIV and to commemorate people who have died. World AIDS Day was the first ever global health day, held for the first time in 1988.

Q13. The General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) was replaced by-
(a) North American Free Trade Association
(b) South Asian Free Trade
(c) World Trade Organisation
(d) Free Trade Organisation
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. GATT became law on Jan. 1, 1948, once it was signed by 23 countries. GATT was refined over decades and eventually led to the 123 countries creating the World Trade Organization (WTO) on Jan. 1, 1995.

Q14. The leaning temple of Huma is dedicated to which Hindu God?
(a) Shiva
(b) Rama
(c) Krishna 
(d) Hanuman
(e) Durga

S14. Ans.(a)
Sol. The Leaning Temple of Huma in India is the only leaning temple in the world. It is located in Huma, a village situated on the bank of the Mahanadi, 23 km south of Sambalpur in the Indian state of Orissa. The temple is dedicated to the Hindu god Shiva.

Q15. Name the state that is safest for girls, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India.
(a) Kerala
(b) Mizoram
(c) Goa
(d) Assam
(e) Maharashtra

S15. Ans.(c)
Sol. Goa is safest for girls, and Bihar least safe, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India. National Capital Delhi ranks only better than Bihar and Uttar Pradesh.


Print Friendly and PDF