General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. In which of the following state, PM Narendra Modi along with Union minister for road transport and highways has recently inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi along with Union minister for road transport and highways Nitin Gadkari inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state in Udaipur, Rajasthan. Shri Kalyan Singh is the Governor of Rajasthan.

Q2. During the Indian-European Union Counter-Terrorism Dialogue, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies. This was ________ edition of Indian-European Union Counter-Terrorism Dialogue.
(a) 8th
(b) 10th
(c) 12th
(d) 16th
(e) 18th

S2. Ans.(b)
Sol. During the 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue in New Delhi, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies to combat the threat of terrorism and check terror financing.

Q3. ISRO has recently launched ____________, carrying IRNSS-1H from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota.
(a) GSLV-C54
(b) GSLV-B34
(c) PSLV-B54
(d) PSLV-C39
(e) GSLV-D45

S3. Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organization (ISRO) has launched PSLV-C39 carrying Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS-1H). The satellite lifted off from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, on board the rocket PSLV C39.

Q4. Name the person who recently took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs.
(a) Rajiv Gauba
(b) Sanjeev Gehlaut
(c) Dharmendra Kumar Singh
(d) Parmeet Mehrishi
(e) Vishal Sikka

S4. Ans.(a)
Sol. Rajiv Gauba took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs. Mr. Gauba joined the Ministry of Home Affairs as Officer on Special Duty in June 2017 and took charge as the Union Home Secretary upon the superannuation of Shri Rajiv Mehrishi.

Q5. The FATF is an inter-governmental body. FATF stands for-
(a) Financial Action Task Forum
(b) Financial Action Task Fund
(c) Financial Action Time Force
(d) Financial Agency Task Force
(e) Financial Action Task Force

S5. Ans.(e)
Sol. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body.

Q6. ___________ is used to describe small loans granted to low-income individuals that are excluded from the traditional banking system.
(a) Industries credit
(b) Microcredit
(c) Small credit
(d) Farmer credit
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. Microcredit is used to describe small loans granted to low income individuals that are excluded from the traditional banking system. It is part of the larger microfinance industry, which provides not only credit, but also savings, insurance, and other basic financial services to the poor. The term ‘micro’ stems from the relatively small amounts of money that are being borrowed or saved.

Q7. In which among the following year FATF was established?
(a) 1978
(b) 1982
(c) 1995
(d) 1989
(e) 1962

S7. Ans.(d)
Sol. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions. 

Q8. Which of the following bank has been recently (August 2017) given scheduled bank status by RBI?
(a) Janalakshmi Small Finance Bank
(b) RGVN Small Finance Bank
(c) AU Financiers Small Finance Bank
(d) ESAF Small Finance Bank
(e) Ujjivan Small Finance Bank

S8. Ans.(e)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank Ltd, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has been given scheduled bank status by RBI. Currently, Ujjivan SFB has 65 full-fledged brick and mortar branches in eight states and two Union Territories. Ujjivan SFB commenced its operations as a Small Finance Bank with effect from February 1, 2017.

Q9. Name the bank, which State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore for partially funding its capital expenditure.
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Central Bank of India

S9. Ans.(c)
Sol. State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore with ICICI Bank for partially funding its capital expenditure. Gurdeep Singh is the MD and Chairman of NTPC.

Q10. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". What is the capital of Israel?
(a) Banku
(b) Astana
(c) Kabul
(d) Jerusalem
(e) Mogadishu

S10. Ans.(d)
Sol. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". Jerusalem is the capital of Israel.

Q11. Which of the following company has recently launched world's first ever Genomeceutical (gene controlling) range of products to India?
(a) Suncity Pharma
(b) Unicity International
(c) Mankind Pharmaceuticals
(d) Lucid International
(e) Mole International

S11. Ans.(b)
Sol. Unicity International, headquartered in Orem, Utah, United States has launched world's first ever Genomeceutical (gene controlling) range of products to India.

Q12. English Language Day is celebrated on....?
(a) 31st July
(b) 10th December
(c) 5th June
(d) 23rd April
(e) 3rd May

S12. Ans.(d)
Sol. English Language Day at the UN is celebrated on 23 April, the date traditionally observed as the birthday of William Shakespeare.

Q13. Who is the present chief minister of Meghalaya?
(a) Pema Khandu
(b) Sarbananda Sonowal
(c) Manik Sarkar
(d) V Narayanasamy
(e) Mukul Sangma

S13. Ans.(e)
Sol. The Chief Minister of Meghalaya is Mukul Sangma.

Q14. Balphakram National Park is located in which of the following state?
(a) Bihar
(b) Manipur
(c) Jharkhand
(d) Odisha
(e) Meghalaya

S14. Ans.(e)
Sol. Balpakram National Park is a national park ranging from under 200 to over 800 meters above sea level, near the Garo Hills in Meghalaya.

Q15. Name the player who was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone India.
(a) Saina Nehwal
(b) Jwala Gutta
(c) P V Sindhu
(d) Pullela Gopichand
(e) Chetan Anand

S15. Ans.(c)
Sol. Badminton ace PV Sindhu, who recently won Silver at the World Championship, was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone India.


Print Friendly and PDF