General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Union finance minister Arun Jaitley has tabled the Economic Survey 2016-17 in Parliament budget session. The survey projects the economy to grow in the range of ___________ to __________ in the next fiscal year 2017-18 in the post-demonetisation year. 
(a) 6.00% to 6.75% 
(b) 6.25% to 6.50% 
(c) 6.50% to 7.00% 
(d) 6.75% to 7.50% 
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Union finance minister Arun Jaitley on 31 January 2017 has tabled the Economic Survey 2016-17 in Parliament budget session. The survey projects the economy to grow in the range of 6.75% to 7.50% in the next fiscal year 2017-18 in the post-demonetisation year. The survey prepared by chief economic adviser in the finance ministry Arvind Subramanian stated the adverse impact of demonetisation on GDP growth will be transitional. The Economic Survey 2016-17 advocates the concept of Universal Basic Income (UBI) as an alternative to the various social welfare schemes in an effort to reduce poverty.

Q2. Who among the following has been appointed as the new Police Commissioner of Delhi?
(a) Alok Verma
(b) Amulya Patnaik
(c) Satish Mathur
(d) Javeed Ahmed
(e) BS Bassi

S2. Ans.(b)
Sol. Amulya Patnaik has appointed as the new commissioner of Delhi Police on 30th January 2017. Patnaik, a 1985 batch IPS officer of AGMUT cadre, has succeeded Alok Kumar Verma.

Q3. In which among the following city/cities India Post Payments Bank (IPPB) has kicked off its operations by rolling out pilot services recently?
I. Raipur
II. New Delhi
III. Ranchi
IV. Patna
V. Nagpur
(a) Only I and II
(b) Only III
(c) Only IV
(d) Only III and V
(e) Only I and III

S3. Ans.(e)
Sol. India Post Payments Bank (IPPB) has kicked off its operations by rolling out pilot services in Raipur, Chhatisgarh and Ranchi, Jharkhand. The bank will offer an interest rate of 4.5% on deposits up to Rs. 25,000; 5% on deposits of Rs. 25,000-50,000 and 5.5% on Rs. 50,000-1,00,000, its Chief Executive Officer A.P. Singh said. The paid up equity of the new bank is Rs.800 crore, of which the government has already infused Rs. 275 crore.

Q4. Quebec City, where several people were killed and wounded in a shooting at a mosque recently, is situated in-
(a) Canada
(b) Syria
(c) Libya
(d) France
(e) Qatar

S4. Ans.(a)
Sol. In Quebec City, Canada on 29th January 2017 that was upended when a man walked into a mosque and started shooting, killing six people and wounding eight.

Q5. Vijaya Bank is a medium-sized Public Sector Bank with presence across India. It is one of the nationalised banks in India.What is the tagline of Vijaya Bank?
(a) The Name you can bank upon
(b) Tradition of trust
(c) A friend you can bank upon
(d) The Banker to Every Indian
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. Vijaya Bank is a PAN India Institution, serving diverse sectors of the society. The bank has built a network of  2030 branches, 13 Extension Counters and 1865 ATMs as on 31.12.2016 that span across all States and  Union Territories in the country. A friend you can bank on is tagline of Vijaya Bank.

Q6. The Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric vehicles and their components. The Board will be chaired by _____________.
(a) Shri Harish Bhagwat
(b) Shri Prakash Javedkar
(c) Shri Rajyavardhan Rathore
(d) Shri Girish Shankar
(e) Shri Nitin Gadkari

S6. Ans.(d)
Sol. the Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric (& hybrid) vehicles and their components. The Board will be chaired by the Shri Girish Shankar, Secretary of the Department of Heavy Industry.

Q7. A national conference on Communicating India has organized in which of the following Indian cities that was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Varanasi

S7. Ans.(b)
Sol. A day-long national conference on Communicating India has been organized in New Delhi which was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.

Q8. Name the IPS officer who has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.
(a) Vimala Roy
(b) Falguni Upadhyay
(c) Geetha Johri
(d) Urmika Vansh
(e) Veera Joshi

S8. Ans.(c)
Sol. A 1982 batch Indian Police Service (IPS) Geetha Johri has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.

Q9. The Government of India has recently announced a fund of ____________ for the first express highway project in the northeast region which be developed along the Brahmaputra river in Assam.
(a) Rs 25,000 Crore
(b) Rs 30,000 Crore
(c) Rs 35,000 Crore
(d) Rs 40,000 Crore
(e) Rs 45,000 Crore

S9. Ans.(d)
Sol. The first express highway project in the northeast region will be developed along the Brahmaputra river in Assam at an estimated investment of Rs 40,000 crore inaugurated by Union Road Minister Nitin Gadkari.

Q10. At present many public sector banks and one private sector bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S10. Ans.(a)
Sol. Only ICICI Bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.

Q11. The BRICS-backed New Development Bank (NDB) has invested in seven projects totaling $1.5 billion in about two years of its operation. Where is the headquarter of NDB?
(a) Shanghai, China
(b) Moscow, Russia
(c) New Delhi, India
(d) Curitiba, Brazil
(e) Pretoria, South Africa

S11. Ans.(a)
Sol. The BRICS-backed New Development Bank (NDB) has invested in seven projects totaling $1.5 billion in about two years of its operation. NDB began operations in July 2015. Seven projects have been done so far which aggregate around $1.5 billion. Six of them are in the renewable energy sector and one in transport financing. The headquarter of NDB is in Shanghai, China.

Q12. Joyciline Jepkosgei has broken the world half marathon record as well as the 10km and 15km marks at the Prague Half Marathon on the way to winning the IAAF Gold Label Road Race in one hour, four minutes and 52 seconds. She is from-
(a) Jamaica
(b) Kenya
(c) USA
(d) China
(e) Kazakhstan

S12. Ans.(b)
Sol. Kenya's Joyciline Jepkosgei has broken the world half marathon record as well as the 10km and 15km marks at the Prague Half Marathon on the way to winning the IAAF Gold Label Road Race in one hour, four minutes and 52 seconds. The 23-year-old, who was competing in just her fifth half marathon, clocked splits of 30:05 and 45:37 to improve the 10km and 15km world records. Defending champion Violah Jepchumba of Kenya finished second in 65:22, with Fancy Chemutai third.

Q13. Name the American singer and song-writer, who has finally accepted his Nobel Prize for literature 2016, more than three months after the awards ceremony.
(a) Yoshinori Ohsumi
(b) Juan Manuel Santos
(c) Bob Dylan
(d) Sveriges Riksbank 
(e) Duncan Haldane

S13. Ans.(c)
Sol. American singer and song-writer Bob Dylan has finally accepted his Nobel Prize for literature 2016, more than three months after the awards ceremony. The academy, which awards the coveted prize, ended prolonged speculation as to whether the 75-year-old troubadour would use a concert stopover in Stockholm to accept the gold medal and diploma awarded to him. They were handed to Dylan at a "private ceremony in Stockholm, Sweden" attended by 12 academy members and Sara Danius, the academy's permanent secretary.

Q14. Sai Baba of Shirdi, also known as Shirdi Sai Baba, was an Indian spiritual master who was regarded by his devotees as a saint, fakir, and satguru, according to their individual proclivities and beliefs. Shirdi is located at?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Haryana
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(c)
Sol. Shri Saibaba Sansthan Trust, Shirdi, is the Governing and Administrative body of Shri Saibaba's Samadhi Temple and all others temples in this premises, and devoted towards development of Shirdi village at Ahmednagar District in the Indian state of Maharashtra.

Q15. The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organization that seeks to the IAEA Statute. The IAEA reports to both the United Nations General Assembly and Security Council. The IAEA has it's headquarter in?
(a) New York, USA
(b) Vienna, Austria
(c) Tokyo, Japan
(d) Paris, France
(e) Nairobi, Kenya

S15. Ans.(b)
Sol. The IAEA is widely known as the world's "Atoms for Peace" organization within the United Nations family. Set up in 1957 as the world's centre for cooperation in the nuclear field, the Agency works with its Member States and multiple partners worldwide to promote the safe, secure and peaceful use of nuclear technologies. Vienna, Austria is the headquartered of International Atomic Energy Agency (IAEA).

You may also like to Read: