General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Eminent personality Raees Khan died recently. He was famous ______________.
(a) Classical Singer
(b) Kathak Dancer
(c) Sitar Player
(d) Shehnai Player
(e) Music Director

S1. Ans.(c)
Sol. Legendary sitar player Ustad Raees Khan died. He was 77. He was reportedly diagnosed with an ailment and had been bedridden for quite some time. He breathed his last in Karachi.

Q2. Name the country that has been unanimously elected as the President of UN-Habitat, an organ of the United Nations Organization.
(a) China
(b) Chile
(c) Japan
(d) India
(e) Sri Lanka

S2. Ans.(d)
Sol. India has been unanimously elected as the President of UN-Habitat, an organ of the United Nations Organization. The UN-Habitat promotes socially and environmentally sustainable human settlements across the world. Since the UN-Habitat came into being in 1978, it is only the third time that India has been elected to lead this important organization after 2007 and 1988.

Q3. Name the Database Company that has recently signed an MoU with the Government of Jharkhand to improve cloud-based citizen services and to make Jharkhand an attractive destination for start-ups.
(a) Microsoft
(b) Oracle
(c) IBM
(d) SAP
(e) QuickHeal

S3. Ans.(b)
Sol. The Government of Jharkhand and Oracle signed a Memorandum of Understanding (MoU) intended to improve cloud-based citizen services and to make Jharkhand an attractive destination for start-ups.

Q4. India's growth is expected to rebound to ________ percent in the 2017-18 fiscal and ________ percent in 2018-19 after disruptions caused by demonetization, as per the IMF (International Monetary Fund) report, respectively.
(a) 7.2 and 7.7
(b) 7.1 and 7.6
(c) 7.0 and 7.8
(d) 7.3 and 7.4
(e) 7.0 and 7.3

S4. Ans.(a)
Sol. India's growth is expected to rebound to 7.2 percent in the 2017-18 fiscal and 7.7 percent in 2018-19 after disruptions caused by demonetization, as per the IMF (International Monetary Fund) report.

Q5. In it, a worldwide recognised identification code used at the time of international credit transfer between banks and also when there is an exchange of messages between banks.
(a) IFSC Code
(b) SWIFT Code
(c) NEFT Code
(d) BIS Code
(e) FCRA Code

S5. Ans.(b)
Sol. SWIFT, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication Code. The code is also used when there is an interchange of messages between banks. The code is a combination of 8 or 11 alphanumeric characters. First 4 characters bank code, Next 2 characters country code, Next 2 characters location code, Last 3 characters are optional that represents branch code.

Q6. In which of the following a credit facility is provided by the bank to an entity for a specific purpose, to be repayable after a short duration?
(a) Advances
(b) Loans
(c) Security
(d) Liabilities
(e) Goodwill

S6. Ans.(a)
Sol. Advances are the source of finance, which are provided by the banks to the companies to meet short term financial requirement. They are granted against securities which are as under:
• Primary Security: Hypothecation of Debtors, Stock Pro-notes etc.
• Collateral Security: Mortgage of land and buildings, machinery, etc.
• Guarantees: Guarantees given by partners, directors or promoters, etc.

Q7. RRBs are working in all states of the country except _______.
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar 
(e) Both (a) and (b)

S7. Ans.(e)
Sol. RRB’s were established by the Government of India in the year 1975. Their establishment was followed by the 1976 Regional Rural Banks Act. These have had the main agenda to develop the economy of the rural areas, and to enlarge credit amount of these areas as well as the agricultural sectors.

Q8. DIPP and World Intellectual Property Organization (WIPO) have recently signed an agreement to establish Technology and Innovation Support Centers (TISC). What does 'I' stands for in DIPP?
(a) Integrated
(b) Information
(c) Import
(d) Industrial
(e) Investment

S8. Ans.(d)
Sol. The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) and World Intellectual Property Organization (WIPO) have signed an agreement to establish Technology and Innovation Support Centers (TISC).

Q9. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has unveiled the logo and mascot of the 22nd Asian Athletics Championships scheduled to be held in Bhubaneswar. The mascot is named as ____________.
(a) Olive Tortoise
(b) Olly Turtle
(c) King Kong Turtle
(d) Steady Turtle
(e) Purple Turtle

S9. Ans.(b)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has unveiled the logo and mascot of the 22nd Asian Athletics Championships scheduled to be held at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar from July 6 to 9, 2017. Mr. Patnaik also formally announced Bhubaneswar as the host for the sports event. The mascot, named Olly Turtle, depicts the Olive Ridley turtles as Odisha’s Gahirmatha beach is a prime mass nesting site for the endangered species.

Q10. Which of the following state has recently decided to gather a detailed data of every resident of the state and issue a sleek identity for every house?
(a) Madhya Pradesh
(b) Karnataka
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh
(e) Himachal Pradesh

S10. Ans.(c)
Sol. Haryana CM Manohar Lal Khattar has decided to gather a detailed data of every resident and issue a sleek identity for every house in Haryana. The objective of this two-month long data generating exercise, to be launched on June 15, 2017 is to get details of land holdings and status of facilities.

Q11. India's largest cab aggregator Ola has partnered with which of the following company to launch a range of integrated digital offerings to customers.
(a) Reliance Comm.
(b) Vodafone India
(c) TATA
(d) Idea
(e) Bharti Airtel

S11. Ans.(e)
Sol. India's largest cab aggregator Ola has partnered with Bharti Airtel to launch a range of integrated digital offerings to customers. As part of the partnership, Ola will integrate Airtel Payments bank to its app and Airtel will integrate Ola's mobile wallet Ola Money as a payment solution on Airtel website and MyAirtel app for mobile recharges and bill payments.

Q12. Nokrek National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Meghalaya
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Uttar Pradesh

S12. Ans.(a)
Sol. The Nokrek National Park is located in the state of Meghalaya and is one of the few Biosphere reserves in India. The park comprises of a hilly terrain covered with a lush green forest cover. The park is also famous for its tropical and citrus fruits. Nokrek National Park is famous for its population of the Red Panda.

Q13. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on which of the following date? 
(a) June 10
(b) April 22
(c) May 10
(d) June 4
(e) August 23

S13. Ans.(d)
Sol. The United Nations' (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on June 4 each year. The purpose of the day is to acknowledge the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse. This day affirms the UN's commitment to protect the rights of children.

Q14. Which of the following country is not a member of BRICS? 
(a) Britain
(b) China
(c) India
(d) Russia
(e) South Africa

S14.  Ans.(a)
Sol. BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa. Originally the first four were grouped as "BRIC", before the induction of South Africa in 2010. The BRICS members are all leading developing or newly industrialized countries.

Q15. This organisation is made for empowering Micro, Small and Medium Enterprises in India?
(a) ECGC
(b) RBI
(c) RRB
(d) SIDBI
(e) NABARD

S15. Ans.(d)
Sol. SIDBI is aimed to aid the growth and development of MSME in India.

You may also like to Read: