General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Under which of the following project, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat INSV Tarini?
(a) Saras Parikrama Project
(b) Navsagar Parikrama
(c) Bon Voyage
(d) Navika Sagar Parikrama
(e) Sea-Sagar Project

S1. Ans.(d)
Sol. Under project Navika Sagar Parikrama, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat INSV Tarini. This is the first ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.

Q2. The Ministry of Defence has decided to delegate administrative and financial powers to the 'BRO' to avoid delays on account of references between the Chief Engineer, HQ DGBR and the Ministry. BRO stands for _____________.
(a) Basic RAW Organisation
(b) Borrowing Roads Organisation
(c) Border Roads Organisation
(d) Border Roads Operation
(e) Border Real Organisation

S2. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Defence has decided to delegate administrative and financial powers to the Border Roads Organisation (BRO) to avoid delays on account of references between the Chief Engineer, HQ DGBR and the Ministry.

Q3. Name the Bank that has topped the share of willful default to PSBs.
(a) Punjab National Bank
(b) State Bank of India
(c) Allahabad Bank
(d) Dena Bank
(e) Indian Overseas Bank

S3. Ans.(b)
Sol. At 27%, SBI tops share of wilful default to PSBs. The country’s largest lender, SBI, accounts for over 27 per cent of the total amount owed to public sector banks by wilful defaulters. As many as 1,762 wilful defaulters owed SBI Rs25,104 crore.

Q4. India and ________ has established the new two-by-two ministerial dialogue to enhance strategic coordination between them recently?
(a) Japan
(b) China
(c) Indonesia
(d) Switzerland
(e) US

S4. Ans.(e)
Sol. India and US have established new two-by-two (2 by 2) ministerial dialogue to enhance strategic coordination between them and maintaining peace and stability in the Indo-Pacific region. The new dialogue format will replace the earlier India-US Strategic and Commercial Dialogue.

Q5. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging, it moved to _______ position making it in the top 50 leading banks globally.
(a) 42nd
(b) 44th
(c) 47th
(d) 51st
(e) 40th

S5. Ans.(b)
Sol. With the merger, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of Rs. 41 trillion. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging it moved to 44th position making it in the top 50 leading banks globally.

Q6. What is the tagline of State Bank of India (SBI) after the merger?
(a) Banker to every Indian 
(b) The Name you can Bank Upon
(c) A Faithful & Friendly Financial Partner
(d) Experience Next Generation Banking
(e) A Tradition of Trust

S6. Ans.(a)
Sol. After the merger the tagline of SBI has remained same i.e. "Banker to every Indian".

Q7. Where is the headquarters of SBI?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Pune

S7. Ans.(a)
Sol. Headquarter of SBI is in Mumbai, Maharashtra.

Q8. State-run power transmission utility ____________ recently announced that it will get a loan of USD 500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.
(a) HPCL
(b) Power Grid Corp
(c) IOCL
(d) BEL
(e) NDRF

S8. Ans.(b)
Sol. State-run power transmission utility Power Grid Corp announced that it will get a loan of USD 500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.

Q9. Name the 12-year-old Indian-origin boy who has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition.
(a) Sameer Sana
(b) Kuldeep Rana
(c) Rahul Doshi
(d) Ramay Deva
(e) Kamal Vats

S9. Ans.(c)
Sol. A 12-year-old Indian-origin boy named Rahul Doshi has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition, days after he became an overnight sensation after answering all questions correctly.

Q10. The US with which of the following country has begun a 10-day-long annual military exercise named Ulchi Freedom Guardian drill?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) North Korea
(d) Indonesia
(e) India

S10. Ans.(a)
Sol. The US and South Korea began a 10-day-long annual military exercise. The Ulchi Freedom Guardian drill is a computer-simulated defensive exercise designed to enhance readiness and maintain stability on the Korean peninsula.

Q11. The scientists of which country have developed the world’s smallest surgical robot which could transform daily operations for tens of thousands of patients?
(a) Canada
(b) France
(c) USA
(d) UK
(e) India

S11. Ans.(d)
Sol. British scientists have developed the worlds smallest surgical robot which could transform daily operations for tens of thousands of patients. A team of 100 scientists and engineers have used low-cost technology originally developed for mobile phones and space industry.

Q12. When is the World's Diabetes Day?
(a) 14th November
(b) 11th December
(c) 15th October
(d) 1st July
(e) 21st June

S12. Ans.(a)
Sol. World Diabetes Day is the primary global awareness campaign of the diabetes world and is held on November 14 each year. It was introduced in 1991 by the International Diabetes Federation and the World Health Organization in response to the alarming rise of diabetes around the world.

Q13. According to the area, which Union Territory is smallest in India?
(a) Andaman & Nicobar Islands
(b) Pondicherry
(c) Daman and Diu
(d) Lakshadweep
(e) Chandigarh

S13. Ans.(d)
Sol. Lakshadweep formerly known as the Laccadive, Minicoy, and Aminidivi Islands is a group of islands in the Laccadive Sea, 200 to 440 kilometres off the south western coast of India. The archipelago is a Union Territory and is governed by the Union Government of India. The islands form the smallest Union Territory of India: their total surface area is just 32 km square.

Q14. Mohiniattam dance from developed originally in which state....?
(a) Orissa
(b) Kerala
(c) Tripura
(d) Tamil Nadu
(e) Mizoram

S14. Ans.(b)
Sol. Mohiniyattam is a classical Indian dance from Kerala. Mohiniyattam, also spelled Mohiniattam is one of two classical dances of India.

Q15. Textiles Ministry has recently inaugurated Jharkhand’s first textiles manufacturing and export unit ‘Orient Craft Ltd’. Who is the present Cabinet Minister of Textiles in India?
(a) Prakash Javadkar
(b) Smriti Irani
(c) Uma Bharati
(d) Kalraj Mishra
(e) Ravi Shankar Prasad

S15. Ans.(b)
Sol. Textiles Ministryhas recently inaugurated Jharkhand’s first textiles manufacturing and export unit ‘Orient Craft Ltd’. Smriti Irani is the present Cabinet Minister of Textiles in India.

You may also like to Read: 

Print Friendly and PDF