General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions



General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. In which of the following state, PM Narendra Modi along with Union minister for road transport and highways has recently inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi along with Union minister for road transport and highways Nitin Gadkari inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state in Udaipur, Rajasthan. Shri Kalyan Singh is the Governor of Rajasthan.


Q2. During the Indian-European Union Counter Terrorism Dialogue, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies. This was ________ edition of Indian-European Union Counter Terrorism Dialogue.

(a) 8th
(b) 10th
(c) 12th
(d) 16th
(e) 18th

S2. Ans.(b)
Sol. During the 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue in New Delhi, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies to combat the threat of terrorism and check terror financing.


Q3. ISRO has recently launched ____________, carrying IRNSS-1H from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota.

(a) GSLV-C54
(b) GSLV-B34
(c) PSLV-B54
(d) PSLV-C39
(e) GSLV-D45

S3. Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organization (ISRO) has launched PSLV-C39 carrying Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS-1H). The satellite lifted off from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, on board the rocket PSLV C39.

Q4. Name the person who recently took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs.
(a) Rajiv Gauba
(b) Sanjeev Gehlaut
(c) Dharmendra Kumar Singh
(d) Parmeet Mehrishi
(e) Vishal Sikka

S4. Ans.(a)
Sol. Rajiv Gauba took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs. Mr. Gauba joined the Ministry of Home Affairs as Officer on Special Duty in June 2017 and took charge as the Union Home Secretary upon the superannuation of Shri Rajiv Mehrishi.

Q5. The FATF is an inter-governmental body. FATF stands for-
(a) Financial Action Task Forum
(b) Financial Action Task Fund
(c) Financial Action Time Force
(d) Financial Agency Task Force
(e) Financial Action Task Force

S5. Ans.(e)
Sol. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body.

Q6. According to the Finance Ministry, what was the amount (approx.) collected in form of tax in July from just 64.42 per cent of the total taxpayer base?
(a) Rs 50,000 crore
(b) Rs 85,000 crore
(c) Rs 92,000 crore
(d) Rs 78,000 crore
(e) Rs 42,000 crore

S6. Ans.(c)
Sol. The goods and services tax, GST, launched on 1 July, has got off to a good start, with collections exceeding the revenue target for the first month. According to the Finance Minister Arun Jaitley, taxes worth Rs 92,283 crore were collected in July from just 64.42 per cent of the total taxpayer base.

Q7. The 9th BRICS Summit 2017 was held in month of September in ___________.
(a) South Africa
(b) China
(c) Brazil
(d) India
(e) Russia

S7. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has attended the 9th BRICS Summit, Xiamen in China’s Fujian province during 3rd to 5th of September 2017. The 8th BRICS Summit held on 16th October 2016 at Goa, India.


Q8. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has recently inaugurated a skill development program to connect with youth by upgrading their skill. The Program is named as _____________.
(a) YOUTH INDIA
(b) YOUNG INDIA
(c) SKILL INDIA
(d) YUVA
(e) START INDIA

S8. Ans.(d)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has inaugurated the YUVA – a skill development program. It is an initiative by Delhi Police under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana.

Q9. DAD has recently organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi. DAD stands for ______________.

(a) Development Accounts Department
(b) Defence Artilaries Department
(c) Defence Accounts Department
(d) Defence Accomodation Department
(e) Defence Accounts Development

S9. Ans.(c)
Sol. The Defence Accounts Department (DAD) organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi. The objective of the conference was to obtain feedback from the pensioners that would help the department to serve them better with constantly improving systems and procedures.


Q10. Which of the following is an investment strategy in which a fund invests in other types of funds?

(a) Bond
(b) Securities
(c) Stock
(d) Funds of Fund
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. Funds of Fund is an investment strategy in which a fund invests in other types of funds.

11. With which of the following country, India has signed two MoUs in the field of Railways in August 2017?
(a) Rwanda
(b) France
(c) Myanmar
(d) Switzerland
(e) China

S11. Ans.(d)
Sol. India and Switzerland signed two MoUs in the field of Railways. The two MoUs were signed between Ministry of Railways and Swiss Confederation after high-level talks between Indian Prime Minister Narendra Modi and Doris Leuthard, President of Swiss Confederation during her visit to New Delhi. Bern is the capital of Switzerland.

Q12. International Day for the Remembrance of the Slave Trade and Its Abolition is celebrated on....?
(a) 31st July
(b) 10th December
(c) 5th June
(d) 23rd August
(e) 3rd May

S12. Ans.(d)
Sol. International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition celebreted on 23rd august,2016. In the night of 22 to 23 August 1791, men and women, torn from Africa and sold into slavery, revolted against the slave system to obtain freedom and independence for Haiti, gained in 1804.


Q13. Shora is the parliament of  _______?

(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Australia
(d) Pakistan
(e) Afghanistan

S13. Ans.(e)
Sol. Shora is the parliament of Afghanistan.


Q14. Durand Cup is associated with the game of..?

(a) Cricket
(b) Hockey
(c) Volleyball
(d) Football
(e) Basketball

S14. Ans.(d)
Sol. India's oldest football tournament, the Durand Cup is the 3rd oldest football tournament in the world, only the English FA-Cup and the Scottish FA-Cup are older!

Q15. Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) Rajiv Kumar
(c) Sanjiv Gaba
(d) Vishal Sikka
(e) Umesh Rawat

S15. Ans.(a)
Sol. Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years for failing to redress several investor grievances pertaining to non- settlement of funds due to the clients. The Chairman of SEBI is Ajay Tyagi.





CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.