General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. NASA has launched the latest in a series of satellites aimed at ensuring astronauts at the International Space Station can communicate with Earth. In which year NASA was established?
(a) 1945
(b) 1979
(c) 1951
(d) 1958
(e) 1969

S1. Ans.(d)
Sol. NASA launched the latest in a series of satellites aimed at ensuring astronauts at the International Space Station can communicate with Earth. The $408 million Boeing-made Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M) soared into space atop an Atlas V rocket that launched from Cape Canaveral, Florida. NASA was established in 1958.

Q2. Foreign Direct Investment (FDI) into the country grew by 37 percent to USD _________ during the first quarter (April-June) of the current fiscal. 
(a) USD 56.1 billion
(b) USD 10.4 billion
(c) USD 43.2 billion
(d) USD 34.3 billion
(e) USD 25.6 billion

S2. Ans.(b)
Sol. Foreign direct investment (FDI) into the country grew by 37 percent to USD 10.4 billion during the first quarter of the current fiscal. According to the figures of the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), India had received USD 7.59 billion FDI during April-June 2016-17.

Q3. The board of state-owned Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has given 'in-principle' approval to acquire government's 51 (point) 11 percent stake in Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL). Registered Office & Corporate Headquarters of HPCL is in- 
(a) Nagpur
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Chennai
(e) Mumbai

S3. Ans.(e)
Sol. The board of state-owned Oil and Natural Gas Corp, ONGC, has given 'in-principle' approval to acquire government's 51 (point) 11 percent stake in Hindustan Petroleum Corp Ltd. The government had approved the sale of its 51.11 percent stake in oil refiner HPCL to India's largest oil producer ONGC. The deal will be completed within a year. Registered Office & Corporate Headquarters of HPCL is in Mumbai.

Q4. A digital police portal under the CCTNS project, which aims to create a national database of crimes and criminals has launched by Home Minister Rajnath Singh. What is the meaning of "T" in CCTNS?
(a) Tracking
(b) Trafficking
(c) Travelling
(d) Terminating
(e) Transporting

S4. Ans.(a)
Sol. A digital police portal under the CCTNS project, which aims to create a national database of crimes and criminals has launched by Home Minister Rajnath Singh. The digital police portal will provide the citizen, facility for online complaint registration and request for antecedent verification. CCTNS stands for Crime and Criminal Tracking Network and Systems Project or the crime and criminal tracking network system.

Q5. After the merger of Associates of SBI, the total customer base of the bank reaches _____ crore. 
(a) 41 crore
(b) 37 crore
(c) 34 crore
(d) 47 crore
(e) 53 crore

S5. Ans.(b)
Sol. After the merger of Associates of SBI, the total customer base of the bank reaches 37 crores.

Q6. Name the person, who is present Chairman of State Bank of India (SBI)?
(a) B Sriram 
(b) Rajnish Kumar 
(c) Arundhati Bhattacharya
(d) Dinesh Kumar Khara 
(e) PK Gupta

S6. Ans.(c)
Sol. List of Directors on the Central Board of State Bank of India w.e.f. 26th June 2017.
1. Arundhati Bhattacharya (Chairman)
2. B. Sriram (Managing Director)
3. Rajnish Kumar (Managing Director)
4. Dinesh Kumar Khara (Managing Director)
5. P. K. Gupta (Managing Director)

Q7. After the merger of Associates of SBI, nearly _________ ATMs across the country.
(a) 63,000 ATMs
(b) 47,000 ATMs
(c) 51,000 ATMs
(d) 59,000 ATMs
(e) 42,000 ATMs

S7. Ans.(d)
Sol. After the merger of Associates of SBI, nearly 59,000 ATMs across the country.

Q8. Keeping up its tradition of naming its Android upgrades with delectable desserts, _________ has launched its version 8.0 of the operating system as Android Oreo.
(a) Infosys
(b) Yahoo
(c) Google
(d) Dell
(e) Apple

S8. Ans.(c)
Sol. Keeping up its tradition of naming its Android upgrades with delectable desserts, Google has launched its version 8.0 of the operating system as Android Oreo. The Oreo boasts of a two times faster boot speed, autofill option, and a longer battery life. The new update comes with a Picture-in-Picture feature that allows the user to see two apps simultaneously.

Q9. Which of the following company will invest about Rs 52,000 crore in expanding Paradip refinery in Odisha and setting up petrochemical complex after the Odisha State Government agreed to restore part of tax incentives?
(a) Indian Oil Corporation (IOC)
(b) Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC)
(c) Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)
(d) Steel Authority of India Limited (SAIL)
(e) Gas Authority of India Limited (GAIL)

S9. Ans.(a)
Sol. State-owned Indian Oil Corporation (IOC) will invest about Rs 52,000 crore in expanding Paradip refinery in Odisha and setting up petrochemical complex after the Odisha State Government agreed to restore part of tax incentives. Odisha Government has agreed to restore part of tax incentives and has agreed to give Rs 700 crore per annum of an interest-free loan for 15 years to make up for the withdrawn incentive.

Q10. Name the person, who has sworn in as the Deputy Chief Minister (CM) of Tamil Nadu recently?
(a) C Vidyasagar Rao
(b) O Panneerselvam
(c) Edappadi K Palanisamy
(d) V K Sasikala
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(b)
Sol. O Panneerselvam has on 21 August 2017 sworn in as the Deputy Chief Minister (CM) of Tamil Nadu, following the much-speculated merger of All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) factions.

Q11. NABARD has sanctioned a loan assistance of nearly _______________ to the Rajasthan government for the creation of rural infrastructure in the state under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF). 
(a) Rs 2,300 crore
(b) Rs 5,350 crore
(c) Rs 1,350 crore
(d) Rs 4,730 crore
(e) Rs 3,210 crore

S11. Ans.(c)
Sol. The National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned a loan assistance of Rs 1,349.55 crore to the Rajasthan government for the creation of rural infrastructure in the state under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF).

Q12. Which city is also known as the Temple City of India?
(a) Bhubaneswar
(b) Mathura
(c) Rishikesh
(d) Haridwar
(e) Bhagalpur

S12. Ans.(a)
Sol. Bhubaneswar is the capital of the Indian state of Odisha. With many 8th-12th century CE Hindu temples, which span the entire spectrum of Kalinga architecture, Bhubaneswar is often referred to as a "Temple City of India".

Q13. Singur dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Telangana

S13. Ans.(e)
Sol. Singur Dam is an irrigation, hydroelectric and drinking water project located in Singooru village near Sangareddy town of Medak district in Telangana, India. It is a major source of drinking water for Hyderabad city. The Dam is built on the river Manjira.

Q14. Baku is the capital city of which country? 
(a) Azerbaijan
(b) Kazakhstan
(c) Kyrgyzstan
(d) Uzbekistan
(e) Afghanistan

S14. Ans.(a)
Sol. Baku is the capital and largest city of Azerbaijan, as well as the largest city on the Caspian Sea and of the Caucasus region.

Q15. Name the player, who becomes the second Indian woman footballer to win the Arjuna Award?
(a) Margaret Devi
(b) Sangita Basfore
(c) Panthoi Chanu
(d) Oinam Bembem Devi
(e) Sasmita Malik

S15. Ans.(d)
Sol. Oinam Bembem Devi, the flagbearer of Indian women's football for over the past two decades was named the winner of the prestigious Arjuna Award. Bembem becomes the second Indian woman footballer to win the award, the first being Shanti Mullick in 1983.

You may also like to Read: 



Print Friendly and PDF