General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Eminent personality Raees Khan died recently. He was famous ______________.
(a) Classical Singer
(b) Kathak Dancer
(c) Sitar Player
(d) Shehnai Player
(e) Music Director

S1. Ans.(c)
Sol. Legendary sitar player Ustad Raees Khan died. He was 77. He was reportedly diagnosed with an ailment and had been bedridden for quite some time. He breathed his last in Karachi.

Q2. Name the country that has been unanimously elected as the President of UN-Habitat, an organ of the United Nations Organization.
(a) China
(b) Chile
(c) Japan
(d) India
(e) Sri Lanka

S2. Ans.(d)
Sol. India has been unanimously elected as the President of UN-Habitat, an organ of the United Nations Organization. The UN-Habitat promotes socially and environmentally sustainable human settlements across the world. Since the UN-Habitat came into being in 1978, it is only the third time that India has been elected to lead this important organization after 2007 and 1988.

Q3. Name the Database Company that has recently signed an MoU with the Government of Jharkhand to improve cloud-based citizen services and to make Jharkhand an attractive destination for start-ups.
(a) Microsoft
(b) Oracle
(c) IBM
(d) SAP
(e) QuickHeal

S3. Ans.(b)
Sol. The Government of Jharkhand and Oracle signed a Memorandum of Understanding (MoU) intended to improve cloud-based citizen services and to make Jharkhand an attractive destination for start-ups.

Q4. India's growth is expected to rebound to ________ percent in the 2017-18 fiscal and ________ percent in 2018-19 after disruptions caused by demonetization, as per the IMF (International Monetary Fund) report, respectively.
(a) 7.2 and 7.7
(b) 7.1 and 7.6
(c) 7.0 and 7.8
(d) 7.3 and 7.4
(e) 7.0 and 7.3

S4. Ans.(a)
Sol. India's growth is expected to rebound to 7.2 percent in the 2017-18 fiscal and 7.7 percent in 2018-19 after disruptions caused by demonetization, as per the IMF (International Monetary Fund) report.

Q5. In it, a worldwide recognized identification code used at the time of international credit transfer between banks and also when there is an exchange of messages between banks.
(a) IFSC Code
(b) SWIFT Code
(c) NEFT Code
(d) BIS Code
(e) FCRA Code

S5. Ans.(b)
Sol. SWIFT, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication Code. The code is also used when there is an interchange of messages between banks. The code is a combination of 8 or 11 alphanumeric characters. First, 4 characters bank code, Next 2 characters country code, Next 2 characters location code, Last 3 characters are optional that represents branch code.

Q6. DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
(a) Department of Industry Policy and Promotion
(b) Department of Innovation Policy and Promotion
(c) Department of Industrial Policy and Promotion
(d) Department of Industrial Policy and Partnership
(e) Department of Internet Pulse and Partnership

S6. Ans.(c)
Sol. Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) is working under the Ministry of Commerce and Industry, Government of India. This department is responsible for formulation and implementation of promotional and developmental measures for growth of the industrial sector, keeping in view the national priorities and socio-economic objectives.

Q7. The letter ‘R’ denotes which word in the term IFRS?
(a) Restructuring
(b) Reporting
(c) Recognizing
(d) Remote
(e) Recurring

S7. Ans.(b)
Sol. International Financial Reporting Standards (IFRS Standards) is a single set of accounting standards, developed and maintained by the International Accounting Standards Board (the Board) with the intention of those standards being capable of being applied on a globally consistent basis—by developed, emerging and developing economies—thus providing investors and other users of financial statements with the ability to compare the financial performance of publicly listed companies on a like-for-like basis with their international peers.

Q8. World Red Cross Day is observed every year to commemorate the birth anniversary of ______________, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).
(a) Martin Luther King-I
(b) Mark Lunger
(c) Henry Dunant
(d) Jack Dinarthy
(e) Osman Waghar

S8. Ans.(c)
Sol. World Red Cross Day is observed on May 8 every year to commemorate the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).

Q9. India has recently organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of ___________________.
(a) S. Radhakrishnan
(b) Rabindranath Tagore
(c) Mahatma Gandhi
(d) G. K. Gokhale
(e) Pt. Jawahar Lal Nehru

S9. Ans.(b)
Sol. India has organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of the famous Indian poet, Rabindranath Tagore. The Tagore festival is being organized by the Maulana Azad Centre for Indian Culture, the cultural wing of the Indian Embassy in Cairo.

Q10. Pro-European centrist leader ____________ has been elected as President of France.
(a) Nikolas Sarkozy
(b) Socker Yosera
(c) Abraham Sarfez
(d) Emmanuel Macron
(e) Steven Ambrose

S10. Ans.(d)
Sol. Pro-European centrist leader Emmanuel Macron has been elected as President of France. 39-year-old former investment banker, who has never held elected office, becomes the youngest President and occupant of the Élysée Palace (official residence of the President of France).

Q11. Banking on the Government's drive to promote cash-less economy, which of the following cash back portal has tied up with YES Bank to launch card-linked offers as part of its loyalty programme for both offline and online shoppers?
(a) Paytm.com
(b) Cashkaro.com
(c) Paisabazar.com
(d) Naptol.com
(e) Bookmyshow.com

S11. Ans.(b)
Sol. Banking on the Government's drive to promote a cashless economy, cash back portal Cashkaro.com has tied up with YES Bank to launch card-linked offers as part of its loyalty programme for both offline and online shoppers.

Q12. India's first International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City entered into an agreement with Gujarat National Law University (GNLU) to collaborate on efforts for Skill Development in the field of International Financial Services & Regulations. GIFT stands for-
(a) Gujarat Investment Finance-Trip
(b) Gujarat Import Fund-Transfer
(c) Gujarat Income Finance-Track
(d) Gujarat International Finance-Tec
(e) Gujarat Incumbent Finance-Tec

S12. Ans.(d)
Sol. India's first International Financial Services Centre (IFSC) at Gujarat International Finance-Tec City (GIFT) entered into an agreement with Gujarat National Law University (GNLU) to collaborate on efforts for Skill Development in the field of International Financial Services & Regulations.

Q13. Which one of the following bank has become the first lender to classify Videocon Industries as a 'bad loan’?
(a) Dena Bank
(b) Yes Bank
(c) IDBI Bank
(d) Syndicate Bank
(e) ICICI Bank

S13. Ans.(a)
Sol. Dena Bank has become the first lender to classify Videocon Industries as a bad loan. With the default on payments, Dena Bank has declared Videocon Industries account as non-performing asset (NPA) in the fourth quarter ended March 2017.

Q14. India and Russia has recently agreed to work closely in various sectors, including security, nuclear energy, and disaster management. Who is the Deputy Prime Minister of Russia?
(a) Dmitry Medvedev
(b) Dimitry Rogozin
(c) Olga Golodets
(d) Mikhail Abyzov
(e) Pavel Kolobkov

S14. Ans.(b)
Sol. India and Russia has recently agreed to work closely in various sectors, including security, nuclear energy, and disaster management. Russian Deputy Prime Minister Dimitry Rogozin arrived in New Delhi recently on a one-day visit to attend IRIGC-TEC meeting.

Q15. What was the Purpose of setting up Narasimhan Committee-2?
(a) Efficiency and productivity
(b) Banking reform process
(c) Export of IT sector
(d) Fiscal Reform process
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. In 1998 to analyze India’s banking sector and recommending legislation and regulations to make it more effective, competitive and efficient.issued by banks or other financial institutions.

You may also like to Read: 



Print Friendly and PDF