General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. With which of the following country, India has signed two MoUs in the field of Railways in August 2017?
(a) Rwanda
(b) France
(c) Myanmar
(d) Switzerland
(e) China

S1. Ans.(d)
Sol. India and Switzerland signed two MoUs in the field of Railways. The two MoUs were signed between Ministry of Railways and Swiss Confederation after high-level talks between Indian Prime Minister Narendra Modi and Doris Leuthard, President of Swiss Confederation during her visit to New Delhi. Bern is the capital of Switzerland.

Q2. International Day for the Remembrance of the Slave Trade and Its Abolition is celebrated on....?
(a) 31st July
(b) 10th December
(c) 5th June
(d) 23rd August
(e) 3rd May

S2. Ans.(d)
Sol. International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition celebrated on 23rd august,2016. In the night of 22 to 23 August 1791, men and women, torn from Africa and sold into slavery, revolted against the slave system to obtain freedom and independence for Haiti, gained in 1804.

Q3. Shora is the parliament of  _______?
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Australia
(d) Pakistan
(e) Afghanistan

S3. Ans.(e)
Sol. Shora is the parliament of Afghanistan.

Q4. Durand Cup is associated with the game of..?
(a) Cricket
(b) Hockey
(c) Volleyball
(d) Football
(e) Basketball

S4. Ans.(d)
Sol. India's oldest football tournament, the Durand Cup is the 3rd oldest football tournament in the world, only the English FA-Cup and the Scottish FA-Cup are older!

Q5. Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) Rajiv Kumar
(c) Sanjiv Gaba
(d) Vishal Sikka
(e) Umesh Rawat

S5. Ans.(a)
Sol. Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years for failing to redress several investor grievances pertaining to non- settlement of funds due to the clients. The Chairman of SEBI is Ajay Tyagi.

Q6. ___________ is used to describe small loans granted to low-income individuals that are excluded from the traditional banking system.
(a) Industries credit
(b) Microcredit
(c) Small credit
(d) Farmer credit
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. Microcredit is used to describe small loans granted to low income individuals that are excluded from the traditional banking system. It is part of the larger microfinance industry, which provides not only credit, but also savings, insurance, and other basic financial services to the poor. The term ‘micro’ stems from the relatively small amounts of money that are being borrowed or saved.

Q7. In which among the following year FATF was established?
(a) 1978
(b) 1982
(c) 1995
(d) 1989
(e) 1962

S7. Ans.(d)
Sol. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions.

Q8. Which of the following bank has been recently (August 2017) given scheduled bank status by RBI?
(a) Janalakshmi Small Finance Bank
(b) RGVN Small Finance Bank
(c) AU Financiers Small Finance Bank
(d) ESAF Small Finance Bank
(e) Ujjivan Small Finance Bank

S8. Ans.(e)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank Ltd, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has been given scheduled bank status by RBI. Currently, Ujjivan SFB has 65 full-fledged brick and mortar branches in eight states and two Union Territories. Ujjivan SFB commenced its operations as a Small Finance Bank with effect from February 1, 2017.

Q9. Name the bank, which State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore for partially funding its capital expenditure.
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Central Bank of India

S9. Ans.(c)
Sol. State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore with ICICI Bank for partially funding its capital expenditure. Gurdeep Singh is the MD and Chairman of NTPC.

Q10. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". What is the capital of Israel?
(a) Banku
(b) Astana
(c) Kabul
(d) Jerusalem
(e) Mogadishu

S10. Ans.(d)
Sol. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". Jerusalem is the capital of Israel.

Q11. According to the Finance Ministry, what was the amount (approx) collected in form of tax in July from just 64.42 percent of the total taxpayer base?
(a) Rs 50,000 crore
(b) Rs 85,000 crore
(c) Rs 92,000 crore
(d) Rs 78,000 crore
(e) Rs 42,000 crore

S11. Ans.(c)
Sol. The goods and services tax, GST, launched on 1 July, has got off to a good start, with collections exceeding the revenue target for the first month. According to the Finance Minister Arun Jaitley, taxes worth Rs 92,283 crore were collected in July from just 64.42 per cent of the total taxpayer base.

Q12. The 9th BRICS Summit 2017 was held in month of September in ___________.
(a) South Africa
(b) China
(c) Brazil
(d) India
(e) Russia

S12. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has attended the 9th BRICS Summit, Xiamen in China’s Fujian province during 3rd to 5th of September 2017. The 8th BRICS Summit held on 16th October 2016 at Goa, India.

Q13. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has recently inaugurated a skill development program to connect with youth by upgrading their skill. The Program is named as _____________.
(a) YOUTH INDIA
(b) YOUNG INDIA
(c) SKILL INDIA
(d) YUVA
(e) START INDIA

S13. Ans.(d)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has inaugurated the YUVA – a skill development program. It is an initiative by Delhi Police under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana.

Q14. DAD has recently organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi. DAD stands for ______________.
(a) Development Accounts Department
(b) Defence Artilaries Department
(c) Defence Accounts Department
(d) Defence Accomodation Department
(e) Defence Accounts Development

S14. Ans.(c)
Sol. The Defence Accounts Department (DAD) organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi. The objective of the conference was to obtain feedback from the pensioners that would help the department to serve them better with constantly improving systems and procedures.

Q15. Which of the following is an investment strategy in which a fund invests in other types of funds?
(a) Bond
(b) Securities
(c) Stock
(d) Funds of Fund
(e) None of the given options is true


S15. Ans.(d)
Sol. Funds of Fund is an investment strategy in which a fund invests in other types of funds.

Print Friendly and PDF