General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Wal-Mart India has appointed _____________ as Chief Operating Officer and Executive Vice President.
(a) Manohar Mittal
(b) Sudev Bansal
(c) Sameer Srivastava
(d) Devendra Chawla
(e) Shruti Bhanwala

S1. Ans.(d)
Sol. WalMart India, a wholly-owned subsidiary of US-based Wal-Mart Stores Inc., has appointed Devendra Chawla as Chief Operating Officer and Executive Vice President.

Q2. Which of the following herbal products manufacturing company has recently collaborated with Google and Facebook, for the first time for Online Advertisement Push?
(a) Dabur
(b) Himalaya Ltd.
(c) Patanjali Ayurved Ltd
(d) Surya Herbal Ltd.
(e) Bliss Ayurveda

S2. Ans.(c)
Sol. Patanjali Ayurved Ltd., the manufacturer of the herbal product founded by yoga guru Baba Ramdev collaborates with Google and Facebook, Patanjali is for the first time investing in advertisements tailored for online audiences.

Q3. Name the Private lender which has recently raised interest rates on savings bank account for large balance above Rs 1 crore to 5%?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) Karnataka Bank
(d) Kotak Mahendra Bank
(e) Karur Vysya Bank

S3. Ans.(c)
Sol. Karnataka Bank has raised interest rates on savings bank account for large balance above Rs 1 crore to 5% while for small balances below Rs 1 lakh, the bank has reduced it to 3%. Earlier the private bank was charging 4% irrespective of the amount in the account.

Q4. In which of the following state Aadi Perukku Festival was celebrated recently?
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Odisha
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh

S4. Ans.(b)
Sol. Aadi Perukku Festival was Celebrated recently in Tamil Nadu. The Aadi perukku festival was celebrated with religious fervour in the towns of Mettur, Poolampatti etc situated on the banks of River Cauvery.

Q5. What is the maturity period for senior citizen savings scheme?
(a) 3 years
(b) 1 years
(c) 2 years
(d) 5 years
(e) 4 years

S5. Ans.(d)
Sol. There shall be only one deposit in the account in multiple of INR.1000/- maximum not exceeding INR 15 lakh in senior citizen savings scheme. Maturity period is 5 years.

Q6. The Overseas Principal should obtain necessary authorization from the Reserve Bank of India under the provisions of which Act to commence/ operate a payment system?
(a) Reserve Bank of India Act–1934
(b) Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act– 1970
(c) Banking Regulation (Companies) Rules, 1949
(d) Payment and Settlement Systems Act (PSS Act), 2007
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. The Overseas Principal should obtain necessary authorization from the Department of Payment and Settlement Systems, Reserve Bank of India under the provisions of the Payment and Settlement Systems Act (PSS Act), 2007 to commence/operate a payment system.

Q7. ___________ is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India.
(a) MTSS
(b) NEFT
(c) RTGS
(d) NPCI
(e) SWIFT

S7. Ans.(a)
Sol. Money Transfer Service Scheme (MTSS) is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India. Only inward personal remittances into India such as remittances towards family maintenance and remittances favouring foreign tourists visiting India are permissible.

Q8. For which of the following city, Agriculture Ministry signed a Memorandum of Association (MoA) for setting up a regional centre of the global rice research institute IRRI to develop high- yielding rice varieties?
(a) Varanasi
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Bengaluru
(e) New Delhi

S8. Ans.(a)
Sol. The Agriculture Ministry signed a Memorandum of Association (MoA) for setting up a regional centre of the global rice research institute IRRI in Varanasi to develop high- yielding rice varieties.

Q9. A new representative body USISPF is being set up to enhance business relations between India and US. What does 'F' stands for in USISPF?
(a) Factory
(b) Function
(c) Frame
(d) Fund
(e) Forum

S9. Ans.(e)
Sol. A new representative body US- India Strategic Partnership Forum (USISPF) is being set up to enhance business relations between India and US.

Q10. Which of the following state government has initiated the process of inducting Indian women team cricketer Harmanpreet Kaur as a DSP in the state police?
(a) Haryana Government
(b) Rajasthan Government
(c) Uttar Pradesh Government
(d) Punjab Government
(e) Odisha Government

S10. Ans.(d)
Sol. The Punjab government has initiated the process of inducting Indian women team cricketer Harmanpreet Kaur as a DSP in the state police. Chief Minister Amarinder Singh directed the state Director General of Police (DGP) Suresh Arora to complete the necessary formalities for her appointment as DSP.

Q11. NCLT has recently approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. What does 'T' stands for in NCTL?
(a) Technology
(b) Tribunal
(c) Terminal
(d) Technical
(e) Telecom

S11. Ans.(b)
Sol. The National Company Law Tribunal (NCLT) has approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. Airtel would take over its spectrum in all seven circles — Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra, Gujarat, UP (East), UP (West) and Assam.

Q12. Kudankulam Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state? 
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S12. Ans.(c)
Sol. Kudankulam Nuclear Power Plant is a nuclear power station in Koodankulam in the Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu. Construction on the plant began on 31 March 2002.

Q13. What is the Currency of Bhutan? 
(a) Marka
(b) Manat
(c) Ngultrum
(d) Dong
(e) Tala

S13. Ans.(c)
Sol. The Ngultrum is the currency of Bhutan. It replaced the rupee in 1974. It is subdivided into 100 chhertum. The Ngultrum is currently pegged to the Indian rupee at par.

Q14. Keoladeo Bird Sanctuary/Bharatpur National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Maharashtra
(b) Rajasthan
(c) West Bengal
(d) Madhya Pradesh
(e) Gujarat

S14. Ans.(b)
Sol. Formerly known as Bharatpur Bird Sanctuary, the Avifauna sanctuary is located in Rajasthan. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary (or Bharatpur National Park) was created around 250 years ago and was named after a Shiva temple located within the forest by the Rajput King Maharaja Suraj Mal. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary was announced as a bird sanctuary in 1971 and is famous for housing over 230 species of birds.

Q15. Name the Senior bureaucrat who was recently appointed as Chairman and Managing Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
(a) Mohammad Mustafa
(b) Amit Kulkarni
(c) Asraf Parvez
(d) Raja Mehta
(e) Sandeep Kumar

S15. Ans.(a)
Sol. Senior bureaucrat Mohammad Mustafa was appointed as Chairman and Managing Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

You may also like to Read: 



Print Friendly and PDF