General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Students,

General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The State Bank of India has recently reduced the base rate by ____________, which will benefit customers on the old pricing regime.
(a) 10 basis points
(b) 15 basis points
(c) 20 basis points
(d) 30 basis points
(e) 25 basis points

S1. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India reduced the base rate and benchmark prime lending rates by 30 basis points each, which will benefit nearly 80 lakh customers on the old pricing regime.

Q2. Name the Senior diplomat who has been appointed foreign secretary of India.
(a) Sameer Bhandari
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Rupesh Goyal
(d) Unmukt Roshan
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. Senior diplomat Vijay Keshav Gokhale has been appointed foreign secretary of India. He has succeeded S Jaishankar.

Q3. Name the Indian golfer who has recently won the Royal Cup at Pattaya.
(a) Jyoti Randhawa
(b) Anirban Lahiri
(c) Shiv Kapur
(d) Arjun Atwal
(e) Shiv Chawrasia

S3. Ans.(c)
Sol. Indian golfer Shiv Kapur won the Royal Cup at Pattaya, which is his third Asian Tour title of 2017. The 35-year-old, who had just one win in almost 11 years till April 2017, has now won three times in last eight months.

Q4. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal named _____________ in New Delhi for the empowerment of women.
(a) NARI
(b) Shakti
(c) Suraksha
(d) Jagriti
(e) MAA

S4. Ans.(a)
Sol. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal NARI in New Delhi for the empowerment of women. The portal will provide women with easy access to information on government schemes and initiatives for women.

Q5. The “in-principle” approval for setting up ‘small finance banks’ granted by RBI will be valid for-
(a) 12 Months
(b) 24 Months
(c) 10 Months
(d) 18 Months
(e) 30 Months

S5. Ans.(d)
Sol. The “in-principle” approval granted will be valid for 18 months to enable the applicants to comply with the requirements under the Guidelines and fulfil other conditions as may be stipulated by the RBI.

Q6. Which of the following is an independent commodity exchange based in Mumbai?
(a) MGEX
(b) MCE
(c) MDEX
(d) MCX
(e) MEX

S6. Ans.(d)
Sol. Multi Commodity Exchange of India Ltd (MCX) is an independent commodity exchange based in India. It was established in 2003 and is based in Mumbai.

Q7. Which of the following is a pension scheme focused on the workers in the unorganised sector?
(a) SSY
(b) AMRUT
(c) APY
(d) PMAY
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. Atal Pension Yojna (APY) a guaranteed pension scheme administered by PFRDA and established by Government of India. This scheme mainly for workers in unorganised sector.

Q8. Name the state that has become first in India to release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens.
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Tripura
(d) Assam
(e) Punjab

S8. Ans.(d)
Sol. The citizen of Assam witnessed the release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens in compliance with the Supreme Court 's orders.

Q9. What is/are the new language/languages that have been recently included in the Prime Minister’s Official website?
(a) Assamese
(b) both (a) and (d)
(c) Gujarati
(d) Manipuri
(e) both (a) and (c)

S9. Ans.(b)
Sol. The Assamese and Manipuri language versions of Prime Minister’s Official website- www.pmindia.gov.in were launched. Now the PM INDIA website is available in 11 regional languages namely Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Manipuri, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil and Telugu in addition to English and Hindi.

Q10. Which of the following two countries have recently introduced value-added tax (VAT) for the first time?
(a) Saudi Arabia and United Arab Emirates
(b) Iraq and Azerbaijan
(c) United Arab Emirates and Bahrain
(d) Azerbaijan and Bahrain
(e) Qutar and Kuwait

S10. Ans.(a)
Sol. Saudi Arabia and the United Arab Emirates (UAE) introduced value-added tax (VAT). These are the first two countries in the Gulf which have introduced the VAT system.

Q11. Name the person who has recently assumed the charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).
(a) Sanjeev Jha
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Pankaj Jain
(d) Rajiv Kumar
(e) Sandeep Kumar

S11. Ans.(c)
Sol. Pankaj Jain, Joint Secretary in the Department of Financial Services (DFS), has assumed charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).

Q12. Peso is the currency of which among the following country?
(a) Angola
(b) Antigua and Barbuda
(c) Argentina
(d) Armenia
(e) Austria

S12. Ans. (c)
Sol. The peso is the currency of Argentina, identified by the symbol $ preceding the amount in the same way as many countries using dollar currencies. It is subdivided into 100 centavos. Its ISO 4217 code is ARS.

Q13. Which of the following is the currency of Chile?
(a) Chilean Peso
(b) Chilean Euro
(c) Chilean dollar
(d) Chilean Franc
(e) Chilean Real

S13. Ans. (a)
Sol. The peso is the currency of Chile. The current peso has circulated since 1975, with a previous version circulating between 1817 and 1960. Its symbol is defined as a letter S with either one or two vertical bars superimposed prefixing the amount. The ISO 4217 code for the present peso is CLP. It is officially subdivided into 100 centavos.

Q14. Currency of Gabon is ____________________.
(a) Dalasi
(b) CFA Franc
(c) Lempira
(d) Forint
(e) Rial

S14. Ans. (b)
Sol. The Central African CFA franc is the currency of six independent states in central Africa: Cameroon, Central African Republic, Chad, Republic of the Congo, Equatorial Guinea and Gabon. Ali Bongo Ondimba is a Gabonese politician who has been President of Gabon since October 2009.

Q15. Anwar Jalalpuri passed away recently at the age of 71 in Lucknow. He was famous ____________.
(a) Flute Player
(b) Film Director
(c) Singer
(d) Poet
(e) Sitar Player

S15. Ans.(d)
Sol. Noted Urdu poet Anwar Jalalpuri passed away at the age of 71 in Lucknow. He suffered with a brain stroke. Anwar Jalalpuri is best known for his translation of shaloks of Bhagvad Gita into Urdu verses.


Print Friendly and PDF