General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Which of the following Indian state has topped the list in recently released Public Affairs Index (PAI) 2017 in governance?
(a) Karnataka
(b) Himachal Pradesh
(c) Manipur
(d) Maharashtra
(e) Kerala

S1. Ans.(e)
Sol. Two South Indian States - Kerala and Tamil Nadu - secured first and second rankings for the second year in a row while poll-bound Gujarat gained two positions rising from five in 2016 to three in 2017 and Bihar stayed at the bottom in public affairs index (PAI) in governance in States.

Q2. President of Palestine has recently arrived in India on a four-day State visit. Who is the current President of Palestine?
(a) Azlaan Sheikh
(b) Zahhoor Gualim Maka
(c) Mahmood Zaliman
(d) Mahmoud Abbas
(e) Mahkama Khajan

S2. Ans.(d)
Sol. President of Palestine Mahmoud Abbas recently arrived in India on a four-day State visit. During his stay in New Delhi, President Abbas will visit C-DAC in Noida to forge cooperation between Palestine - India Techno Park being built by India in Palestine and Indian IT industry.

Q3. Which of the following tennis player has beaten Dominic Thiem to win his fifth Madrid Open title and move into the world's top four?
(a) Rafael Nadal
(b) Novak Djokovic
(c) Roger Federer
(d) Andy Murray
(e) Andre Agassi

S3. Ans.(a)
Sol. Rafael Nadal beat Dominic Thiem to win his fifth Madrid Open title and move into the world's top four.

Q4. Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur has recently collaborated with the British Geological Survey to turn which of the following city into a smart city?
(a) Azamgarh
(b) Varanasi
(c) Muzaffarpur
(d) Jhargram
(e) Chhapra

S4. Ans.(b)
Sol. Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur has collaborated with the British Geological Survey to turn Varanasi into a smart city. 3D geological modeling of the geology under Varanasi will be prepared to help improve the building of new transport and service infrastructure. It would be the first major 3D subsurface urban study and planning of its kind in India.

Q5. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like-
(a) Banks
(b) NBFCs
(c) MFIs 
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. MUDRA, which stands for Micro Units Development & Refinance Agency Ltd, is a financial institution being set up by Government of India for development and refinancing micro units’ enterprises. It was announced by the Hon’ble Finance Minister while presenting the Union Budget for FY 2016. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like Banks, NBFCs and MFIs.

Q6. Chief Minister of which of the following states has been conferred with the first Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service, recently?
(a) Manipur
(b) Sikkim
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S6. Ans.(b)
Sol. Sikkim Chief Minister Pawan Kumar Chamling was conferred with the first Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service by President Pranab Mukherjee.

Q7. Deepika Kumari is related to which of the following sports?
(a) Tennis
(b) Chess
(c) Shooting
(d) Boxing
(e) Archery

S7. Ans.(e)
Sol. Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of Archery, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one. She won a gold medal in the 2010 Commonwealth games in the women's individual recurve event.

Q8. Who is present President of Bulgaria?
(a) Ilham Aliyev
(b) Rumen Radev
(c) Charles Michel
(d) Freundel Stuart
(e) Serzh Sargsyan

S8. Ans.(b)
Sol. Rumen Radev is a Bulgarian politician who has been President of Bulgaria.

Q9. Supa Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S9. Ans.(e)
Sol. Supa Dam is built across Kalinadi or Kali river in state of Karnataka in India. The dam is situated in Joida taluk of Uttara Kannada district. The power house at the foot of the dam has two electricity generators of fifty megawatt each.

Q10. As on date, there are _________ Banking Ombudsman centre located in India.
(a) 20
(b) 19
(c) 18
(d) 17
(e) 16

S10. Ans.(a)
Sol. As on date, there are 20 Banking Ombudsman centre located in India. These are-
1. Ahmedabad, Gujarat
2. Bengaluru, Karnataka
3. Bhopal, Madhya Pradesh
4. Bhubaneswar, Odisha
5. Chandigarh
6. Chennai, Tamil Nadu
7. Guwahati, Assam
8. Hyderabad, Andhra Pradesh
9.  Jaipur, Rajasthan
10. Kanpur, Uttar Pradesh
11. Kolkata, West Bengal
12. Mumbai, Maharashtra
13. New Delhi (I)
14. New Delhi (II)
15. Patna, Bihar
16. Thiruvananthapuram, Kerala
17. Dehradun, Uttarakhand
18. Ranchi, Jharkhand
19. Jammu, Jammu and Kashmir
20. Raipur, Chhattisgarh

Q11. The 29th edition of Coordinated Patrol (CORPAT) between India and which country commenced in Port Blair, recently?
(a) Oman
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Indonesia
(e) Sri Lanka

S11. Ans.(d)
Sol. The 29th edition of Co-ordinated Patrol (CORPAT) between India-Indonesia commenced in Port Blair. The Indonesian Naval Ship KRI Sutedi Senoputra has arrived at Haddo Wharf, Port Blair to mark the commencement of the IND–INDO CORPAT.

Q12. The Securities and Exchange Board of India was established on ____________ in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.
(a) 11 May 1992
(b) 10 May 1989
(c) 12 April 1992
(d) 10 April 1994
(e) 14 March 1994

S12. Ans.(c)
Sol. The Securities and Exchange Board of India was established on April 12, 1992 in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.

Q13. Who is the present chairperson of Technology Development Board that comes under Ministry of Science and Technology of India?
(a) Dr Rajiv Lokhande
(b) Prof. Ashutosh Sharma
(c) Prof. Kapil Manohar
(d) Dr Amit Rastogi
(e) Prof. Amol Asthana

S13. Ans.(b)
Sol. Prof. Ashutosh Sharma is the chairperson of Technology Development Board that comes under Ministry of Science and Technology of India.

Q14. Prime Minister Narendra Modi has recently launched the integrated case management system of the Supreme Court in the presence of the Chief Justice of India. Who is the present Chief Justice of India?
(a) Jagdish Singh Khehar
(b) Manohar J Kania
(c) Swapnil Saroha
(d) Kamal Narayan
(e) Saurabh Gangwar

S14. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched the integrated case management system of the Supreme Court in the presence of the Chief Justice of India Jagdish Singh Khehar.

Q15. The concept of insuring deposits kept with banks received attention for the first time in the year ___________ after the banking crises in Bengal. 
(a) 1941
(b) 1933
(c) 1961
(d) 1948
(e) 1919

S15. Ans.(d)
Sol. The concept of insuring deposits kept with banks received attention for the first time in the year 1948 after the banking crises in Bengal. The question came up for reconsideration in the year 1949, but it was decided to hold it in abeyance till the Reserve Bank of India ensured adequate arrangements for inspection of banks. Subsequently, in the year 1950, the Rural Banking Enquiry Committee also supported the concept.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF