General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the chief one of the famous Indian bank who has become the first Indian woman to be conferred with the prestigious Woodrow Wilson Award for Global Corporate Citizenship.
(a) Arundhati Bhattacharya
(b) Shikha Singh
(c) Usha Ananthasubramanian
(d) Chanda Kochhar
(e) Other than the one given in options

S1. Ans.(d)
Sol. ICICI Bank chief Chanda Kochhar has become the first Indian woman to be conferred with the prestigious Woodrow Wilson Award for Global Corporate Citizenship.

Q2. Shri Radha Mohan Singh, Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare has recently launched an online interface at Krishi Bhawan in New Delhi. What is the name of this online interface?
(a) e-Krishi Karman
(b) e-Krishi Samvad
(c) e-Krishi Charcha
(d) e-Krishi Samadhan
(e) e-Krishi Samarth

S2. Ans.(b)
Sol. Shri Radha Mohan Singh, Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare launched e-Krishi Samvad an online interface at Krishi Bhawan in New Delhi. It is an Internet-based interface and is a unique platform that will provide direct and effective solutions to the problems faced by farmers and stakeholders in the agriculture sector.

Q3. Name the state that has become the first state to introduce a logo for identifying vehicles driven by persons with hearing impairment.
(a) Karnataka
(b) Manipur
(c) Telangana
(d) Assam
(e) Jharkhand

S3. Ans.(c)
Sol. Telangana has introduced a logo for identifying vehicles driven by persons with hearing impairment and has become the first state in the country to do so.

Q4. DICGC stands for- 
(a) Deposit Investment and Credit Guarantee Corporation 
(b) Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation
(c) Deposit Insurance and Credit Guarantee Company 
(d) Demand Insurance and Credit Guarantee Corporation 
(e) Deposit Instalment and Credit Guarantee Corporation 

S4. Ans.(b)
Sol. DICGC stands for Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation.

Q5. NPA is a loan or an advance where interest and/or instalment of principal remain overdue for a period of more than ____ days in respect of a term loan.
(a) 100 days
(b) 30 days
(c) 90 days
(d) 60 days
(e) 120 days

S5. Ans.(c)
Sol. A non-­performing asset (NPA) is a loan or an advance where interest and/or instalment of principal remain overdue for a period of more than 90 days in respect of a term loan.

Q6. NPA is a loan or an advance where?
(a) the instalment of principal or interest there on remains overdue for one crop season for long duration crops.
(b) the account remains ‘out of order’ in respect of an Overdraft/Cash Credit (OD/CC).
(c) the instalment of principal or interest there on remains overdue for two crop seasons for short duration crops.
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. A non ­performing asset (NPA) is a loan or an advance where;
1. interest and/or instalment of principal remain overdue for a period of more than 90 days in respect of a term loan.
2. the account remains ‘out of order’ in respect of an Overdraft/Cash Credit (OD/CC).
3. the bill remains overdue for a period of more than 90 days in the case of bills purchased and discounted.
4. the instalment of principal or interest there on remains overdue for two crop seasons for short duration crops.
5. the instalment of principal or interest there on remains overdue for one crop season for long duration crops.
6. the amount of liquidity facility remains outstanding for more than 90 days, in respect of a securitisation transaction undertaken in terms of guidelines on securitisation dated February 1, 2006.

7. in respect of derivative transactions, the overdue receivables representing positive mark-to-market value of a derivative contract, if these remain unpaid for a period of 90 days from the specified due date for payment.

Q7. Which of the following state has hosted biggest ever International Yoga Day event on the 21st of June?
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Uttarakhand
(d) Gujarat
(e) Uttar Pradesh

S7. Ans.(d)
Sol. Ahmedabad in Gujarat will host biggest ever International Yoga Day event on the 21st of June announced by Yoga Guru Baba Ramdev. About 5 lakh people will participate in the event.

Q8. Name the current joint secretary in the Prime Minister’s Office who has been appointed as the next ambassador to France.
(a) Vinay Mohan Kwatra
(b) Ajit Doval KC
(c) T. V. Somanathan
(d) Bhaskar Khulbe
(e) Tarun Bajaj

S8. Ans.(a)
Sol. Vinay Mohan Kwatra currently a joint secretary in the Prime Minister’s Office has been appointed as the next ambassador to France.

Q9. Name the famous actor who has been appointed by the World Health Organization as its Goodwill Ambassador for Hepatitis in South-East Asia Region to spread awareness about the disease.
(a) Jackey Chan
(b) Amitabh Bachchan
(c) Amir Khan
(d) Shahrukh Khan
(e) Aishwarya Rai Bachchan

S9. Ans.(b)
Sol. Bollywood superstar Amitabh Bachchan has been appointed by the World Health Organization as its Goodwill Ambassador for Hepatitis in South-East Asia Region to spread awareness about the disease. This is the first formal association between WHO and Amitabh Bachchan, who served as UNICEF Goodwill Ambassador for Polio in India.

Q10. National Institute of Unani Medicine is situated at __________?
(a) Jaipur
(b) Bangalore
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Chennai

S10. Ans.(b)
Sol. National Institute of Unani Medicine (NIUM) Bangalore is an autonomous organization under the Ministry of AYUSH, Government of India working since 2004. This Institute is being developed as a model of post graduate, teaching, training and research in Unani System of Medicine.

Q11. The main river in Sikkim is _____________?
(a) Teesta
(b) Jaldhaka
(c) Torsa
(d) Changsha
(e) None of the above

S11. Ans.(a)
Sol. One of the rivers that almost flow right across the length of Sikkim is the Teesta. Its major tributary is the Rangeet which originates from the Rathong Glacier, meets it at the border between Sikkim and West Bengal. Teesta originates from the Cholamu lake where it is hardly a stream.

Q12. The largest Island in the Indian Ocean is __________? 
(a) Maldives
(b) Sumatra
(c) Sri Lanka
(d) Madagascar
(e) None of the above

S12. Ans.(d)
Sol. Madagascar, officially the Republic of Madagascar and previously known as the Malagasy Republic, is an island country in the Indian Ocean, off the coast of Southeast Africa. The nation comprises the island of Madagascar (the fourth-largest island in the world), and numerous smaller peripheral islands.

Q13. India test fired a missile named ‘Spyder’ from a test range at Chandipur in Odisha as part of missile launch practice of a series of tests of the short-range quick reaction. Spyder is a __________.
(a) Surface-to-Surface Missile
(b) Surface-to-Air Missile
(c) Air-to-Air Missile
(d) Air-to-Surface Missile
(e) Submarine Missile

S13. Ans.(b)
Sol. India test fired a surface-to-air missile ‘Spyder’ from a test range at Chandipur in Odisha as part of missile launch practice of a series of tests of the short-range quick reaction. Full form of Spyder is Surface-to-air PYthon and DERby.

Q14. Asian Wrestling Championship 2017 was concluded recently in ____________.
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Beijing
(d) Shanghai
(e) Indonesia

S14. Ans.(b)
Sol. Asian Wrestling Championship 2017 was concluded recently in New Delhi in which Indian Players have clinched 10 Medals (1 Gold, 5 Silver and 4 Bronze).

Q15. India has recently decided to replace the Maitri research station with a new one in the next three to four years. This Research station is located in _____________.
(a) Andaman
(b) Daman
(c) Antarctica
(d) Diu
(e) Goa

S15. Ans.(c)
Sol. India has decided to replace the Maitri research station in Antarctica with a new one in the next three to four years. The country is also drafting laws to safeguard its interest in Antarctica and is poised to expand its research activity in the coldest continent with the special ice-cutting facility will be procured for the purpose.

You may also like to Read: