General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Students,

General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. India has excluded which of the following country from the list of SAARC member countries with which it will be connecting its state-of-the-art National Knowledge Network (NKN)?
(a) Bhutan
(b) Bangladesh
(c) Afghanistan
(d) Pakistan
(e) Nepal

S1. Ans.(d)
Sol. India has excluded Pakistan from the list of SAARC member countries with which it will be connecting its state-of-the-art National Knowledge Network (NKN) for sharing scientific databases and remote access to advanced research facilities.

Q2. The world's biggest cleanliness survey 'Swachh Sarvekshan Survey 2018' was launched in India by PM Narendra Modi. Name the city that had emerged as the cleanest city in the survey of 2017.
(a) Bhubaneswar
(b) Indore
(c) Vadodara
(d) Gandhinagar
(e) Bengaluru

S2. Ans.(b)
Sol. The world's biggest cleanliness survey 'Swachh Sarvekshan Survey 2018' was launched in India by PM Narendra Modi. It will be conducted from the 4th of January to 10th of March. The survey will evaluate achievements in cleanliness level of urban areas. In Swachh Survekshan-2017, 434 cities and all the state capitals were ranked. Indore had emerged as the cleanest city.

Q3. Name the state that is hosting the third edition of the Science Film Festival of India in January 2018.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Goa
(d) Uttarakhand
(e) Kerala

S3. Ans.(c)
Sol. Goa is hosting the third edition of the Science Film Festival of India in January 2018 from 16th to 19th. The festival, titled SCI-FFI Goa, is being organised by the state-based Vidnyan Parishad, Goa Department of Science and Technology.

Q4. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to _____________ in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES).
(a) 27.2%
(b) 25.2%
(c) 30.2%
(d) 24.9%
(e) 26.5%

S4. Ans.(b)
Sol. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to 25.2% in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES) launched by Union Human Resource Development (HRD) Minister Prakash Javadekar. According to AIHES of 2016-17, Tamil Nadu has the highest GER in the country at 46.9%. Bihar has the least GER of 14.9%.

Q5. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan with its first branch inaugurated in-
(a) Lahore
(b) Islamabad
(c) Peshawar
(d) Karachi
(e) Multan

S5. Ans.(d)
Sol. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the "brotherly relations" between the two countries in the financial sector.

Q6. Which Bank has announced the launch of its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups?
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) State Bank of India

S6. Ans.(a)
Sol. HDFC Bank has announced the launch of its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups.

Q7. Bank of China is one of the 5 biggest state-owned commercial banks in China. Where is headquarters of Bank of China?
(a) Hangzhou
(b) Shenzhen
(c) Beijing
(d) Shanghai
(e) Tianjin

S7. Ans.(c)
Sol. The Headquarters of Bank of China is in Beijing, China.

Q8. Who is the present Governor of Meghalaya?
(a) Jagdish Mukhi
(b) Satya Pal Malik
(c) Om Prakash Kohli
(d) Ganga Prasad
(e) Vajubhai Vala

S8. Ans.(d)
Sol. Mukul Sangma is the present Chief Minister of Meghalaya and its Governor is Ganga Prasad.

Q9. The Reserve Bank of India has recently introduced Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of ____________ on the reverse.
(a) Sun Temple, Konark
(b) Somnath temple, Gujarat
(c) Jagannath Temple, Puri
(d) Brihadeeswarar Temple, Thanjavur
(e) Lotus Temple, Delhi

S9. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of Sun Temple, Konark on the reverse. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q10. According to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO), the Indian economy will expand by _____________ in 2017-18.
(a) 6.7%
(b) 6.9%
(c) 6.5%
(d) 7.1%
(e) 6.6%

S10. Ans.(c)
Sol. The Indian economy will expand by 6.5% in 2017-18, according to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO). It had released its first advance estimate for India’s GDP growth rate in the current financial year.

Q11. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 2015-16 to 2016-17. Which of the following state has the highest GER in the country?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Goa
(d) Tamil Nadu
(e) West Bengal

S11. Ans.(d)
Sol. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to 25.2% in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES) launched by Union Human Resource Development (HRD) Minister Prakash Javadekar. According to AIHES of 2016-17, Tamil Nadu has the highest GER in the country at 46.9%. Bihar has the least GER of 14.9%.

Q12. On the banks of which river is the Jamshedpur, the steel city of India, situated?
(a) Tapti
(b) Narmada
(c) Subarnarekha
(d) Hooghly
(e) Ganga

S12. Ans.(c)
Sol. City is located in the bank of rivers Subarnarekha and Kharkai, Subarnarekha flows from north of the city where as Kharkai flows from the west. Jamshedpur is the most populous city of Indian state Jharkhand, while it is the largest city in Jharkhand it is also a major industrial zone in Eastern India. Jamshedpur is the first planned industrial city of India, founded by Jamsetji Tata. It is also known as Steel City, Tatanagar.

Q13. Shivkasi in Tamil Nadu is famous for which industry?
(a) Glass
(b) Leather
(c) Diamond
(d) Fireworks
(e) Textile

S13. Ans.(d)
Sol. It is situated in Virudhunagar district of Tamilnadu state. It is a dry and hot region. Sivakasi is well known all over India for its industries like Fire works, Match Industries, Printing Industries.

Q14. In which city is the Indian Institute of Pulses Research located?
(a) Lucknow
(b) Nagpur
(c) Indore
(d) Kanpur
(e) Banglore

S14. Ans.(d)
Sol. It was established in the year 1983 by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) to carry out basic strategic and applied research on major pulse crops. It is situated on Grand Trunk Road and is about twelve kilometer from Kanpur Central Railway Station towards New Delhi.

Q15. Which of the following state has signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022?
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Rajasthan
(d) Meghalaya
(e) Kerala

S15. Ans.(d)
Sol. Meghalaya signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022.


Print Friendly and PDF