General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the Indian-origin actor who will be felicitated with the Asia Society 2017 Asia Game Changers Award in New York.
(a) Kal Penn
(b) Dev Patel
(c) Aziz Ansari
(d) Padma Lakshmi
(e) M. Night Shyamalan

S1. Ans.(b)
Sol. Indian-origin actor Dev Patel is to be honored by a leading educational organization for making a “transformative and positive” difference for the future of Asia and the world. London-born Dev Patel, who became popular with his debut film Slumdog Millionaire, will be felicitated with the Asia Society 2017 Asia Game Changers Award at a ceremony to be held at the United Nations, New York, in November 2017.

Q2. The Legislative Assembly of which state has recently passed a bill which reclassifies coconut as a 'tree', ensuring legal protection for it?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Goa
(e) Andhra Pradesh

S2. Ans.(d)
Sol. The Goa Legislative Assembly was passed a bill which reclassifies coconut as a 'tree', ensuring legal protection for it. Goa Forward Party, a partner in the Manohar Parrikar-led government, had promised to reclassify coconut.

Q3. Name the Bollywood Celebrity who has been signed in as a brand ambassador by a health and wellness startup Cure.fit in a deal worth Rs 100 crore.
(a) Amir Khan
(b) Imran Khan
(c) Hrithik Roshan
(d) Abhishek Bachchan
(e) Ajay Devgan

S3. Ans.(c)
Sol. Hritik Roshan has been signed as a brand ambassador by a health and wellness startup Cure.fit in a deal worth Rs 100 crore. The actor will be associated with the brand for five years.

Q4. The Nagasaki Day is observed across the world on _____________.
(a) 9 August
(b) 5 August
(c) 6 August
(d) 10 August
(e) 11 August

S4. Ans.(a)
Sol. On August 9, 1945, the second bomb—“Fat Man”—was dropped on Nagasaki (Japan), incinerating the city and its unexpecting inhabitants.

Q5. _________ are the market operations conducted by the RBI with an objective to adjust the rupee liquidity conditions in the market on a durable basis.
(a) Open Market Operations (OMOs)
(b) Capital Market Operations
(c) When Issued Market
(d) All of the Above
(e) Monetary Policy

S5. Ans.(a)
Sol. Open Market Operations (OMO’s) conducted by the RBI by way of sale/ purchase of Government securities to/ from the market. When the RBI feels there is excess liquidity in the market, it resorts to sale of securities thereby sucking out the rupee liquidity. Similarly, when the liquidity conditions are tight, the RBI will buy securities from the market, thereby releasing liquidity into the market.

Q6. With which of the following cybersecurity company, Bharti Airtel has recently entered into a partnership to serve the growing cybersecurity requirements of businesses in India?
(a) Akamai Group
(b) Symantec Corp
(c) Secure India
(d) Cyberoam
(e) Mirox Cyber Security

S6. Ans.(b)
Sol. The country's largest telecom services provider, Bharti Airtel, entered into a partnership with Symantec Corp, the world’s leading cyber security company, to serve the growing cyber security requirements of businesses in India.

Q7. The National Sports day is celebrated across the country on ______________.
(a) 30 August
(b) 15 August
(c) 25 August
(d) 29 August
(e) 31 August

S7. Ans.(d)
Sol. The National Sports day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Major Dhyan Chand. To celebrate the day various programs are being conducted through the country.

Q8. Name India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend who passed away recently.
(a) Ahmed Khan
(b) Tarif Ahmed
(c) Gouranga Biswas
(d) Debjit Majumder
(e) Prabir Das

S8. Ans.(a)
Sol. India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend Ahmed Khan passed away at the age of 90. Khan, who played in the 1948 and 1952 Olympics, was one of the most famous of the legendary quintet of forwards called the "Five Pandavas" who played for East Bengal in an India that had just become an independent nation.

Q9. Who has recently launched the National Sports Talent Search Portal that is a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country?
(a) Ramnath Kovind
(b) Ajay Garg
(c) Venkaiah Naidu
(d) Vijay Goe
(e) Narendra Modi

S9. Ans.(c)
Sol. The vice president of India Venkaiah Naidu has launched the National Sports Talent Search Portal, a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country.

Q10. PFRDA is responsible for the appointment of which of the following agency?
(a) Pension Fund Managers
(b) Custodian
(c) NPS Trustee Bank
(d) Central Record Keeping Agency (CRA)
(e) All of the above

S10. Ans.(e)
Sol. PFRDA is responsible for the appointment of various intermediate agencies such as Central Record Keeping Agency (CRA), Pension Fund Managers, Custodian, NPS Trustee Bank, etc.

Q11. NCLT has recently approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. What does 'T' stands for in NCTL?
(a) Technology
(b) Tribunal
(c) Terminal
(d) Technical
(e) Telecom

S11. Ans.(b)
Sol. The National Company Law Tribunal (NCLT) has approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. Airtel would take over its spectrum in all seven circles — Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra, Gujarat, UP (East), UP (West) and Assam.

Q12. Kudankulam Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state? 
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S12. Ans.(c)
Sol. Kudankulam Nuclear Power Plant is a nuclear power station in Koodankulam in the Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu. Construction on the plant began on 31 March 2002.

Q13. What is the Currency of Bhutan? 
(a) Marka
(b) Manat
(c) Ngultrum
(d) Dong
(e) Tala

S13. Ans.(c)
Sol. The Ngultrum is the currency of Bhutan. It replaced the rupee in 1974. It is subdivided into 100 chhertum. The Ngultrum is currently pegged to the Indian rupee at par.

Q14. Keoladeo Bird Sanctuary/Bharatpur National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Maharashtra
(b) Rajasthan
(c) West Bengal
(d) Madhya Pradesh
(e) Gujarat

S14. Ans.(b)
Sol. Formerly known as Bharatpur Bird Sanctuary, the Avifauna sanctuary is located in Rajasthan. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary (or Bharatpur National Park) was created around 250 years ago and was named after a Shiva temple located within the forest by the Rajput King Maharaja Suraj Mal. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary was announced as a bird sanctuary in 1971 and is famous for housing over 230 species of birds.

Q15. Name the Senior bureaucrat who was recently appointed as Chairman and Managing Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
(a) Mohammad Mustafa
(b) Amit Kulkarni
(c) Ashraf Parvez
(d) Raja Mehta
(e) Sandeep Kumar

S15. Ans.(a)
Sol. Senior bureaucrat Mohammad Mustafa was appointed as Chairman and Manging Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

          

Print Friendly and PDF