General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the state that has recently declared the year of 2017 as e-Pragati year, a flagship program will help the government to make real-time governance.
(a) Tamil Nadu
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana

S1. Ans.(d)
Sol. Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu has declared the year of 2017 as e-Pragati year. The flagship program will help the government to make real-time governance.

Q2. In which of the following continent, President Ram Nath Kovind has maked his first foreign trip?
(a) Asia
(b) Africa
(c) Antarctica
(d) North America
(e) South America

S2. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind has maked his first foreign trip as head of state to the strategically-significant African continent in the first week of October. The President visited to Ethiopia and Djibouti.

Q3. For the first time, India holds joint trade and investment show with which of the following two countries in New Delhi?
(a) US and Turkey
(b) US and Iran
(c) US and Afghanistan
(d) Iran and Afghanistan
(e) Japan and Iran

S3. Ans.(c)
Sol. For the first time, India, US and Afghanistan has held a joint trade and investment show in Delhi, as New Delhi steps up to its role of being a bigger development partner to Afghanistan.

Q4. What is the position of India in the world in the number of nuclear reactors being installed, according to the World Nuclear Industry Status Report 2017?
(a) Third
(b) Fifth
(c) Fourth
(d) Tenth
(e) Ninth

S4. Ans.(a)
Sol. India is third in the world in the number of nuclear reactors being installed, at six, while China is leading at 20, the World Nuclear Industry Status Report 2017.

Q5. Which of the following Act provides provisions for the regulation of credit information companies?
(a) Companies Act, 1956
(b) Credit Information (Companies Regulation Act, 2005)
(c) Information Technology Act, 2000
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. Credit Information (Companies Regulation Act, 2005) provides for regulation of credit information companies and to facilitate efficient distribution of credit and for matters connected therewith or incidental thereto.

Q6. __________ are certificates issued by banks that have overreached their priority sector lending targets.
(a) Commercial Papers
(b) Certificate of Deposits
(c) Treasury Bills
(d) Priority Sector Lending Certificates
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Domestic banks, as well as foreign banks, have to lend of their total loans to priority sectors which consist of agriculture, micro-credits, education, social infrastructure and housing so that these unprivileged sections can get credit. To encourage lending to the priority sector, the central bank has introduced the concept of Priority Sector Lending Certificates (PSLC).

Q7. How many types of PSLCs can be issued by the Banks?
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Eight
(e) Ten

S7. Ans.(a)
Sol. There are only four eligible categories of PSLCs i.e. PSLC General, PSLC Small and Marginal Farmer, PSLC Agriculture & PSLC Micro Enterprises.

Q8. The joint exercise has been recently started between Special Forces of Pakistan and Russia Armies. The Joint exercise has been named as _________________.
(a) Russak 2017
(b) PAKIA V
(c) Razia VI
(d) DRUZBA 2017
(e) Shaheen V

S8. Ans.(d)
Sol. The joint exercise DRUZBA 2017 between Special Forces of Pakistan and Russia Armies started in Minralney Vody, Russia.

Q9. The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held recently in ______________.
(a) China
(b) South Korea
(c) Indonesia
(d) Japan
(e) Oman

S9. Ans.(b)
Sol. The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held in Seoul, South Korea. The theme for this year’s meeting was ‘Innovative Partnership for Inclusive Prosperity’.

Q10. Prime Minister Narendra Modi has recently launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply 24/7 electricity supply to poor households. What is the total outlay for the scheme?
(a) Rs 18,000 crore
(b) Rs 23,300 crore
(c) Rs 16,320 crore
(d) Rs 25,560 crore
(e) Rs 12,230 crore

S10. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply 24/7 electricity supply to poor households. The scheme will cover all rural families after electrification of all villages by December 2017. The government stated that states will be required to complete the household electrification by March 31, 2019. The total outlay for the Saubhagya scheme will be Rs 16,320 crore.

Q11. PM Narendra Modi has recently reconstituted the Economic Advisory Council (EAC) to guide him on economic issues. The Council will be headed by _______________.
(a) Arvind Pangaria
(b) Bimal Anand
(c) Narendra Modi
(d) Archit Sahu
(e) Bibek Debroy

S11. Ans.(e)
Sol. PM Narendra Modi reconstituted the Economic Advisory Council (EAC) to guide him on economic issues and appointed economist Bibek Debroy as its chairman. Debroy is a member of government think tank Niti Aayog.

Q12. In which Indian city would you find the Rock Garden, a sculpture garden created by artist Nek Chand using waste especially rags and broken ceramics? 
(a) Chandigarh
(b) Bengaluru
(c) Gandhinagar
(d) Hyderabad
(e) Pune

S12. Ans.(a)
Sol. The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in Chandigarh, India, also known as Nek Chand's Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957. Today it is spread over an area of 40 acres. It is completely built of industrial and home waste and thrown-away items.
Q13. Built across the Godavari river, Pochampad Dam is located in which state? 
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Telangana
(e) Odisha

S13. Ans.(d)
Sol. The Sri Rama Sagar Project also is known as the Pochampadu Project is an Indian flood-flow project on the Godavari River. The Project is located in Nizamabad district, 3 km away from National Highway 44. It has been described by The Hindu as a "lifeline for a large part of Telangana".

Q14. Who among the following is also known as 'Bhartiya Kokila' (The Nightingale of India)? 
(a) Sarojini Naidu
(b) Lata Mangeshkar
(c) Indira Gandhi
(d) M.S.Subbulakshmi
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(a)
Sol. Sarojini Naidu also is known by the sobriquet as The Nightingale of India, was an Indian independence activist and poet. Naidu served as the first governor of the United Provinces of Agra and Oudh from 1947 to 1949; the first woman to become the governor of an Indian state.

Q15. Which of the following state Government has recently launched ‘Sampurna (Sishu Abond Matru Mrityuhara Purna Nirakaran Abhijan) Yojna’ scheme for pregnant women?
(a) Odisha
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Rajasthan

S15. Ans.(a)
Sol. Odisha Government launched ‘Sampurna (Sishu Abond Matru Mrityuhara Purna Nirakaran Abhijan) Yojna’ scheme for pregnant women, in Odisha. Under the scheme, Odisha government will provide Rs.1,000 as transport cost for pregnant women to travel to the hospital from inaccessible areas arranging their own vehicles.