General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
(a) Department of Industry Policy and Promotion
(b) Department of Innovation Policy and Promotion
(c) Department of Industrial Policy and Promotion
(d) Department of Industrial Policy and Partnership
(e) Department of Internet Pulse and Partnership

S1. Ans.(c)
Sol. Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) is working under the Ministry of Commerce and Industry, Government of India. This department is responsible for formulation and implementation of promotional and developmental measures for growth of the industrial sector, keeping in view the national priorities and socio-economic objectives.

Q2. The letter ‘R’ denotes which word in the term IFRS?
(a) Restructuring
(b) Reporting
(c) Recognizing
(d) Remote
(e) Recurring

S2. Ans.(b)
Sol. International Financial Reporting Standards (IFRS Standards) is a single set of accounting standards, developed and maintained by the International Accounting Standards Board (the Board) with the intention of those standards being capable of being applied on a globally consistent basis—by developed, emerging and developing economies—thus providing investors and other users of financial statements with the ability to compare the financial performance of publicly listed companies on a like-for-like basis with their international peers.

Q3. World Red Cross Day is observed every year to commemorate the birth anniversary of ______________, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).
(a) Martin Luther King-I
(b) Mark Lunger
(c) Henry Dunant
(d) Jack Dinarthy
(e) Osman Waghar

S3. Ans.(c)
Sol. World Red Cross Day is observed on May 8 every year to commemorate the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).

Q4. India has recently organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of ___________________.
(a) S. Radhakrishnan
(b) Rabindranath Tagore
(c) Mahatma Gandhi
(d) G. K. Gokhale
(e) Pt. Jawahar Lal Nehru

S4. Ans.(b)
Sol. India has organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of the famous Indian poet, Rabindranath Tagore. The Tagore festival is being organized by the Maulana Azad Centre for Indian Culture, the cultural wing of the Indian Embassy in Cairo.

Q5. Pro-European centrist leader ____________ has been elected as President of France.
(a) Nikolas Sarkozy
(b) Socker Yosera
(c) Abraham Sarfez
(d) Emmanuel Macron
(e) Steven Ambrose

S5. Ans.(d)
Sol. Pro-European centrist leader Emmanuel Macron has been elected as President of France. 39-year-old former investment banker, who has never held elected office, becomes the youngest President and occupant of the Elysee Palace (official residence of the President of France).

Q6. The Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric vehicles and their components. The Board will be chaired by _____________.
(a) Shri Harish Bhagwat
(b) Shri Prakash Javedkar
(c) Shri Rajyavardhan Rathore
(d) Shri Girish Shankar
(e) Shri Nitin Gadkari

S6. Ans.(d)
Sol. the Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric (& hybrid) vehicles and their components. The Board will be chaired by the Shri Girish Shankar, Secretary of the Department of Heavy Industry.

Q7. A national conference on Communicating India has organized in which of the following Indian cities that were inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Varanasi

S7. Ans.(b)
Sol. A day-long national conference on Communicating India has been organized in New Delhi which was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.

Q8. Name the IPS officer who has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.
(a) Vimala Roy
(b) Falguni Upadhyay
(c) Geetha Johri
(d) Urmika Vansh
(e) Veera Joshi

S8. Ans.(c)
Sol. A 1982 batch Indian Police Service (IPS) Geetha Johri has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.

Q9. The Government of India has recently announced a fund of ____________ for the first express highway project in the northeast region which be developed along the Brahmaputra river in Assam.
(a) Rs 25,000 Crore
(b) Rs 30,000 Crore
(c) Rs 35,000 Crore
(d) Rs 40,000 Crore
(e) Rs 45,000 Crore

S9. Ans.(d)
Sol. The first express highway project in the northeast region will be developed along the Brahmaputra River in Assam at an estimated investment of Rs 40,000 crore inaugurated by Union Road Minister Nitin Gadkari.

Q10. At present many public sector banks and one private sector bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which is authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S10. Ans.(a)
Sol. Only ICICI Bank is authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.

Q11. Union Finance Minister Arun Jaitley had chaired the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers meeting in New Delhi. Name the country that has joined the SASEC program as its seventh member.
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) Myanmar
(d) Maldives
(e) Nepal

S11. Ans.(c)
Sol. Union Finance Minister Arun Jaitley chaired the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers meeting in New Delhi. Myanmar has joined the SASEC program as its seventh member.

Q12. Name the Bank/Banks that sold Rs.1,800 crore Ballarpur Industries loans to Edelweiss Asset Reconstruction Company.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (b) and (c)

S12. Ans.(d)
Sol. ICICI Bank and Axis Bank sold Rs.1,800 crore of loans to paper maker Ballarpur Industries Ltd to Edelweiss Asset Reconstruction Company.

Q13. The WTO’s dispute settlement set up a panel to resolve the dispute between ___________ and India over the imposition of safeguard import duty on iron and steel products.
(a) Japan
(b) Pakistan
(c) China
(d) Afghanistan
(e) Myanmar

S13. Ans.(a)
Sol. The WTO’s dispute settlement set up a panel to resolve the dispute between Japan and India over the imposition of safeguard import duty on iron and steel products.

Q14. The Total expenditure in Budget for 2017-18 has been placed at?
(a) Rs. 21.47 lakh crores
(b) Rs. 42.31 lakh crores
(c) Rs. 75.26 lakh crores
(d) Rs. 56.17 lakh crores
(e) Rs. 92.86 lakh crores

S14. Ans.(a)
Sol. Total expenditure in Budget for 2017-18 has been placed at 21.47 lakh crores and this is expected to have multiplier effects and lead to higher growth.

Q15. TEC, an acronym was announced by the Finance Minister marking the beginning of the annual budget for the next fiscal year. What is the full form of TEC?
(a) Transport, Energise, Comfort India
(b) Transfer, Energise, Clean India
(c) Transform, Essential, Clean India
(d) Transform, Energise, Capable India
(e) Transform, Energise, Clean India

S15. Ans.(e)
Sol. TEC, an acronym encapsulating the vision to "Transform, Energise, Clean India", was announced by the Finance Minister, marking the beginning of the annual budget for the next fiscal year.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF