General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. PM Narendra Modi addressed a gathering of young entrepreneurs and CEOs startups at an event organized by NITI Aayog. The event called was called _________________.
(a) Youth of India
(b) Champions of Change
(c) Start up India
(d) Zeal of Bharat
(e) Navbharat

S1. Ans.(b)
Sol. PM Narendra Modi addressed a gathering of young entrepreneurs and CEOs startups at an event organized by NITI Aayog. The event called 'Champions of Change' was organized by India’s policy think-tank, was aimed at bringing together young businessmen at a place and share ideas.

Q2. In which of the following city India’s first World Peace University inaugurated recently?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) Pune
(e) New Delhi

S2. Ans.(d)
Sol. MIT World Peace University, the first of its kind in India, was inaugurated by Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis in Pune.

Q3. The Indian contingent created history in the World Dwarf Games by winning a record haul of medals. The event was held in _____________.
(a) Indonesia
(b) Oman
(c) Canada
(d) USA
(e) China

S3. Ans.(c)
Sol. The Indian contingent created history in the World Dwarf Games by winning a record haul of medals. The 21-men Indian team won 37 medals including 15 golds, 10 silver and 12 bronze medals in the 7th edition of the World Dwarf Games. It was held in Canada.

Q4. The Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated nationally across India on ___________.
(a) 20 August
(b) 22 August
(c) 23 August
(d) 24 August
(e) 14 August

S4. Ans.(a)
Sol. The Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated to commemorate the birth anniversary (August 20) of Rajiv Gandhi.

Q5. The origin of the State Bank of India goes back to the first decade of the nineteenth century with the establishment of the Bank of Calcutta in Calcutta on-
(a) 05th October 1956
(b) 05th July 1859
(c) 07th August 1884
(d) 02nd April 1921
(e) 02nd June 1806

S5. Ans.(e)
Sol. The origin of the State Bank of India goes back to the first decade of the nineteenth century with the establishment of the Bank of Calcutta in Calcutta on 2 June 1806. Three years later the bank received its charter and was re-designed as the Bank of Bengal (2 January 1809). A unique institution, it was the first joint-stock bank of British India sponsored by the Government of Bengal.

Q6. The Bank of Bombay (15 April 1840) and the Bank of Madras (1 July 1843) followed the Bank of Bengal. These three banks remained at the apex of modern banking in India till their amalgamation as the Imperial Bank of India on 27 January-
(a) 1961
(b) 1956
(c) 1949
(d) 1921
(e) 1934

S6. Ans.(d)
Sol. The Bank of Bombay (15 April 1840) and the Bank of Madras (1 July 1843) followed the Bank of Bengal. These three banks remained at the apex of modern banking in India till their amalgamation as the Imperial Bank of India on 27 January 1921.

Q7. With the merger in April 2017, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of-
(a) Rs. 54 trillion
(b) Rs. 32 trillion
(c) Rs. 41 trillion
(d) Rs. 67 trillion
(e) Rs. 52 trillion

S7. Ans.(c)
Sol. With the merger, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of Rs. 41 trillion. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging, it moved to the 44th position making it in the top 50 leading banks globally.

Q8. Name the Chief Minister, who has been selected for the prestigious Agriculture Leadership Award-2017.
(a) Trivendra Singh Rawat
(b) Pinarayi Vijayan
(c) Devendra Fadnavis
(d) K Chandrashekhar Rao
(e) Manohar Lal Khattar

S8. Ans.(d)
Sol. Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao has been selected for the prestigious Agriculture Leadership Award-2017. The award will be presented on September 5 at Taj Palace Hotel in New Delhi.

Q9. Name the Veteran American entertainer and comedian who died recently aged 91.
(a) George Carlin
(b) Jerry Lewis
(c) Jerry Seinfeld
(d) Jon Stewart
(e) Lenny Bruce

S9. Ans.(b)
Sol. Veteran American entertainer Jerry Lewis died aged 91. One of the most popular comic actors of the 1950s and ’60s, Lewis perfected the role of the quirky clown in slapstick comedies like “The Nutty Professor” but also won acclaim as a writer, actor, and philanthropist.

Q10. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The base color of the note is ______________.
(a) Fluorescent Blue
(b) Sea Green
(c) Egyptian Blue
(d) Emerald Green
(e) Kelly Green

S10. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series signed by Governor of RBI Dr Urjit Patel. The base colour of the note is fluorescent blue.

Q11. Sadbhavana Diwas is celebrated to commemorate the birth anniversary of _____________.
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Indira Gandhi
(d) Lal Bahadur Sashtri
(e) Rajiv Gandhi

S11. Ans.(e)
Sol. The Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated to commemorate the birth anniversary (August 20) of Rajiv Gandhi. Rajiv Ratna Gandhi was the 6th Prime Minister of India, serving from 1984 to 1989.

Q12. The unit currency used in Germany is....?
(a) Real
(b) Krones
(c) Yen
(d) Dollar
(e) Euro

S12. Ans.(e)
Sol. Germany is a Western European country with a landscape of forests, rivers, mountain ranges and the North Sea beaches. It has over 2 millennia of history. Berlin, its capital, is home to art and nightlife scenes. Euro is the currency of Germany.

Q13. Where is the Indian Forest Research Institute located?  
(a) Lucknow
(b) Bangalore
(c) Dehradun
(d) Dispur
(e) Chennai

S13. Ans.(c)
Sol. The Forest Research Institute is an institute of the Indian Council of Forestry Research and Education and is a premier institution in the field of forestry research in India. It is located at Dehradun in Uttarakhand and is one of the oldest institutions of its kind. In 1991, it was declared a deemed university by the University Grants Commission.

Q14. Jaldapara wildlife Sanctuary is located in ....?
(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal
(e) Maharashtra

S14. Ans.(d)
Sol. Jaldapara Wildlife Sanctuary is situated at the foothills of Eastern Himalayas in Alipurduar Sub-Division of Jalpaiguri District in West Bengal.

Q15. Ottawa is the Capital of which of the following country?
(a) Netherlands
(b) Australia
(c) Austria
(d) Canada
(e) Ireland

S14. Ans.(d)
Sol. Jaldapara Wildlife Sanctuary is situated at the foothills of Eastern Himalayas in Alipurduar Sub-Division of Jalpaiguri District in West Bengal.

You may also like to Read: 



Print Friendly and PDF