General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the International Airport of India that has recently bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII). 
(a) Sri Guru Ram Dass Jee International Airport
(b) Biju Patnaik International Airport
(c) Hyderabad International Airport
(d) Indira Gandhi International Airport
(e) Kempegowda International Airport

S1. Ans.(c)
Sol. Hyderabad International Airport Ltd has bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII). 

Q2. The National Nutrition Week is observed throughout the country from 1st to 7th September. What was the theme of the National Nutrition Week for 2017?
(a) Healthy Food, Complete Food
(b) Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health
(c) Feed the Infants, Participate in Healthier India
(d) Together Against Malnutrition
(e) None of the given themes is true

S2. Ans.(b)
Sol. The National Nutrition Week is observed throughout the country from 1st to 7th September. The theme of the National Nutrition Week for 2017 is "Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health".

Q3. Teacher's Day is celebrated in India on 5th September in honour of Dr Sarvepalli Radhakrishnan. He was the ___________ President of India.
(a) First
(b) Third
(c) Fourth
(d) Second
(e) Fifth

S3. Ans.(d)
Sol. Teacher's Day is celebrated in India on 5th September in honor of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, who was born on September 5, 1888. Dr. Radhakrishnan was India's second president and a great scholar, philosopher and Bharat Ratna recipient. He was also the first Vice-President of India.

Q4. Name the Captain of Indian basketball team who has recently created history by becoming the first Indian player to be signed by an Australian Basketball team.
(a) Amritpal Singh
(b) Vishesh Bhriguvanshi
(c) Yadwinder Singh
(d) Satnam Singh
(e) Ajmer Singh

S4. Ans.(a)
Sol. Captain of Indian basketball team Amritpal Singh created history by becoming the first Indian player to be signed by an Australian Basketball team.

Q5. Which year was declared as the 'International Year of Microcredit' by United Nations?
(a) 2002
(b) 2009
(c) 2005
(d) 2011
(e) 2000

S5. Ans.(c)
Sol. Year 2005 was declared as the 'International Year of Microcredit' by United Nations.

Q6. The market in which long-term securities such as stocks and bonds are bought and sold is commonly known as-
(a) Bullion Market
(b) Capital Market
(c) Bull Market
(d) Money Market
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. A capital market is a financial market in which long-term debt or equity-backed securities are bought and sold.

Q7. An Agreement to exchange one currency with another, at a specific rate of exchange is known as-
(a) Currency Swap
(b) ECB
(c) Base Rate
(d) Bank Rate
(e) Import-Export

S7. Ans.(a)
Sol. An Agreement to exchange one currency with another, at a specific rate of exchange is known as Currency Swap.

Q8. The Union Environment Ministry launched an environmental awareness initiative on the occasion of Teachers’ Day. Under the initiative, an online environmental quiz competition was conducted at the national level. What was the Name of this Quiz Competition?
(a) Prakriti Raksha
(b) Prakriti Rachana
(c) Prakriti Khoj
(d) Prakriti Sanrakshan
(e) Prakriti Ek Sawal

S8. Ans.(c)
Sol. The Union Environment Ministry launched an environment awareness initiative on the occasion of Teachers’ Day. Under the initiative, an online environmental quiz competition named Prakriti Khoj will be conducted at the national level.

Q9. Name the Astronaut who has returned to Earth after finishing a 288-day mission that put her over the top as the American who has spent the most cumulative amount of time in space.
(a) Sally Ride
(b) Mae Jemison
(c) Kathryn D. Sullivan
(d) Peggy Whitson
(e) Eileen Collins

S9. Ans.(d)
Sol. Astronaut Peggy Whitson returned to Earth, finishing a 288-day mission that put her over the top as the American who has spent the most cumulative amount of time in space. Peggy Whitson, 57, is also the oldest female astronaut in the history of space exploration, was the first female International Space Station commander, and holds the record for number of spacewalks by a woman.

Q10. Name the Minister who has been appointed as the new Youth Affairs and Sports Minister of India.
(a) Vijay Goel
(b) Rajyavardhan Singh Rathore
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Venkaiah Naidu
(e) Prakash Javadekar

S10. Ans.(b)
Sol. Olympic silver-medallist Rajyavardhan Singh Rathore has being appointed as the new Youth Affairs and Sports Minister. The 47-year-old Rathore was up until now serving as the Minister of State for Information & Broadcasting.

Q11. UNESCO has announced the winners of the 2017 International Literacy Prizes, which honours excellence and innovation in the field of global literacy. Who is the Present Director-General of UNESCO?
(a) Ban ki-Moon
(b) Takehiko Nakao
(c) Xi Jinping
(d) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(e) Irina Bokova

S11. Ans.(e)
Sol. UNESCO has announced the winners of the 2017 International Literacy Prizes, which honours excellence and innovation in the field of global literacy. Irina Bokova is the Present Director-General of UNESCO.

Q12. What is the capital of the Indian union territory of Dadra and Nagar Haveli? 
(a) Kavaratti
(b) Silvassa
(c) Puducherry
(d) Port Blair
(e) Chandigarh

S12. Ans.(b)
Sol. Silvassa is the capital of the Indian Union Territory of Dadra and Nagar Haveli.

Q13. Near which city is the Kakrapar Nuclear Power Station located?
(a) Kota (Rajasthan)
(b) Karwar (Karnataka)
(c) Surat (Gujarat)
(d) Mumbai (Maharashtra)
(e) Kolkata (West Bengal)

S13. Ans.(c)
Sol. Kakrapar Atomic Power Station is a nuclear power station in Surat, Gujarat.

Q14. The multipurpose Sardar Sarovar Project is being built across which river? 
(a) Tapti
(b) Ganga
(c) Sabarmati
(d) Godavari
(e) Narmada

S14. Ans.(e)
Sol. The multipurpose Sardar Sarovar Project or Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada river in Gujarat.

Q15. Name the Indian Weightlifter who has bagged a gold medal in 44kg weight category on the opening day of the Commonwealth Youth weightlifting championships.
(a) Konsam Ormila Devi
(b) Saikhom Mirabai Chanu
(c) Kunjarani Devi
(d) Santoshi Matsa
(e) Shubhi Aggarwal

S15. Ans.(a)
Sol. India’s Konsam Ormila Devi bagged a gold medal in 44kg weight category on the opening day of the Commonwealth Youth (boys & girls) weightlifting championships, held at Gold Coast, Australia.


Print Friendly and PDF