General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
(a) Department of Industry Policy and Promotion
(b) Department of Innovation Policy and Promotion
(c) Department of Industrial Policy and Promotion
(d) Department of Industrial Policy and Partnership
(e) Department of Internet Pulse and Partnership
S1. Ans.(c)
Sol. Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) is working under the Ministry of Commerce and Industry, Government of India. This department is responsible for formulation and implementation of promotional and developmental measures for growth of the industrial sector, keeping in view the national priorities and socio-economic objectives.

Q2. The letter ‘R’ denotes which word in the term IFRS?
(a) Restructuring
(b) Reporting
(c) Recognizing
(d) Remote
(e) Recurring
S2. Ans.(b)
Sol. International Financial Reporting Standards (IFRS Standards) is a single set of accounting standards, developed and maintained by the International Accounting Standards Board (the Board) with the intention of those standards being capable of being applied on a globally consistent basis—by developed, emerging and developing economies—thus providing investors and other users of financial statements with the ability to compare the financial performance of publicly listed companies on a like-for-like basis with their international peers.

Q3. World Red Cross Day is observed every year to commemorate the birth anniversary of ______________, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).
(a) Martin Luther King-I
(b) Mark Lunger
(c) Henry Dunant
(d) Jack Dinarthy
(e) Osman Waghar
S3. Ans.(c)
Sol. World Red Cross Day is observed on May 8 every year to commemorate the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).

Q4. India has recently organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of ___________________.
(a) S. Radhakrishnan
(b) Rabindranath Tagore
(c) Mahatma Gandhi
(d) G. K. Gokhle
(e) Pt. Jawahar Lal Nehru
S4. Ans.(b)
Sol. India has organized a cultural festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of the famous Indian poet, Rabindranath Tagore. The Tagore festival is being organized by the Maulana Azad Centre for Indian Culture, the cultural wing of the Indian Embassy in Cairo.

Q5. Pro-European centrist leader ____________ has been elected as President of France.
(a) Nikolas Sarkozy
(b) Socker Yosera
(c) Abraham Sarfez
(d) Emmanuel Macron
(e) Steven Ambrose
S5. Ans.(d)
Sol. Pro-European centrist leader Emmanuel Macron has been elected as President of France. 39-year-old former investment banker, who has never held elected office, becomes the youngest President and occupant of the Élysée Palace (official residence of the President of France).

Q6. The Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric vehicles and their components. The Board will be chaired by _____________.
(a) Shri Harish Bhagwat
(b) Shri Prakash Javedkar
(c) Shri Rajyavardhan Rathore
(d) Shri Girish Shankar
(e) Shri Nitin Gadkari
S6. Ans.(d)
Sol. the Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric (& hybrid) vehicles and their components. The Board will be chaired by the Shri Girish Shankar, Secretary of the Department of Heavy Industry.

Q7. A national conference on Communicating India has organized in which of the following Indian cities that was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Varanasi
S7. Ans.(b)
Sol. A day-long national conference on Communicating India has been organized in New Delhi which was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.

Q8. Name the IPS officer who has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.
(a) Vimala Roy
(b) Falguni Upadhyay
(c) Geetha Johri
(d) Urmika Vansh
(e) Veera Joshi
S8. Ans.(c)
Sol. A 1982 batch Indian Police Service (IPS) Geetha Johri has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.

Q9. The Government of India has recently announced a fund of ____________ for the first express highway project in the northeast region which be developed along the Brahmaputra river in Assam.
(a) Rs 25,000 Crore
(b) Rs 30,000 Crore
(c) Rs 35,000 Crore
(d) Rs 40,000 Crore
(e) Rs 45,000 Crore
S9. Ans.(d)
Sol. The first express highway project in the northeast region will be developed along the Brahmaputra river in Assam at an estimated investment of Rs 40,000 crore inaugurated by Union Road Minister Nitin Gadkari.

Q10. At present many public sector banks and one private sector bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank
S10. Ans.(a)
Sol. Only ICICI Bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.

Q11. NCLT has recently approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. What does 'T' stands for in NCTL?
(a) Technology
(b) Tribunal
(c) Terminal
(d) Technical
(e) Telecom
S11. Ans.(b)
Sol. The National Company Law Tribunal (NCLT) has approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. Airtel would take over its spectrum in all seven circles — Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra, Gujarat, UP (East), UP (West) and Assam.

Q12. Kudankulam Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state ?
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Gujarat
(e) Karnataka
S12. Ans.(c)
Sol. Kudankulam Nuclear Power Plant is a nuclear power station in Koodankulam in the Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu. Construction on the plant began on 31 March 2002.

Q13. What is the Currency of Bhutan?
(a) Marka
(b) Manat
(c) Ngultrum
(d) Dong
(e) Tala
S13. Ans.(c)
Sol. The Ngultrum is the currency of Bhutan. It replaced the rupee in 1974. It is subdivided into 100 chhertum. The Ngultrum is currently pegged to the Indian rupee at par.

Q14. Keoladeo Bird Sanctuary/Bharatpur National Park is situated in which of the following Indian state?
(a) Maharashtra
(b) Rajasthan
(c) West Bengal
(d) Madhya Pradesh
(e) Gujarat
S14. Ans.(b)
Sol. Formerly known as Bharatpur Bird Sanctuary, the Avifauna sanctuary is located in Rajasthan. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary (or Bharatpur National Park) was created around 250 years ago and was named after a Shiva temple located within the forest by the Rajput King Maharaja Suraj Mal. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary was announced as a bird sanctuary in 1971 and is famous for housing over 230 species of birds.

Q15. Name the senior bureaucrat who was recently appointed as Chairman and Managing Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
(a) Mohammad Mustafa
(b) Amit Kulkarni
(c) Asraf Parvez
(d) Raja Mehta
(e) Sandeep Kumar
S15. Ans.(a)
Sol. Senior bureaucrat Mohammad Mustafa was appointed as Chairman and Manging Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

You may also like to Read: 

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.