General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a ______________ million dollar loan for improving connectivity as well as transport efficiency and safety on State Highways of Rajasthan. 
(a) 1500 million dollar
(b) 535 million dollar
(c) 1000 million dollar
(d) 1200 million dollar
(e) 220 million dollar

S1. Ans.(e)
Sol. The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a 220 million dollar loan for improving connectivity as well as transport efficiency and safety on State Highways of Rajasthan. The loan is the first tranche of the 500 million dollar Rajasthan State Highways Investment Program, approved by ADB Board in May this year.

Q2. The indigenously developed QRSAM short-range missile, which has a capability of engaging multiple targets was successfully test-fired from a test range along the Odisha coast. What is the meaning of "SAM" in QRSAM? 
(a) Symbol-to-Air Missile 
(b) Surface-to-Air Mission 
(c) Surface-to-Agency Missile 
(d) Surface-to-Air Missile
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. The indigenously developed Quick Reaction Surface-to-Air (QRSAM) short-range missile, which has a capability of engaging multiple targets was successfully test-fired from a test range along the Odisha coast. The missile has a strike range of 25 km to 30 km.

Q3. Aadhaar architect Nandan Nilekani and Helion Venture’s Sanjeev Aggarwal have launched an investment fund called Fundamentum with a corpus of _________ to back start-ups looking for growth capital.
(a) $1500 million
(b) $2000 million
(c) $100 million
(d) $500 million
(e) $1000 million

S3. Ans.(c)
Sol. Aadhaar architect Nandan Nilekani and Helion Venture’s Sanjeev Aggarwal have launched an investment fund called Fundamentum with a corpus of $100 million to back startups looking for growth capital.

Q4. Who is the present president of the Asian Development Bank (ADB)?
(a) Jin Liqun
(b) Takehiko Nakao
(c) Lin Quinan
(d) Jim Yong Kim
(e) Haruhiko Kuroda

S4. Ans.(b)
Sol. Takehiko Nakao is present president of the Asian Development Bank.

Q5. PFRDA is responsible for the appointment of which of the following agency?
(a) Pension Fund Managers
(b) Custodian
(c) NPS Trustee Bank
(d) Central Record Keeping Agency (CRA)
(e) All of the above

S5. Ans.(e)
Sol. PFRDA is responsible for the appointment of various intermediate agencies such as Central Record Keeping Agency (CRA), Pension Fund Managers, Custodian, NPS Trustee Bank, etc.

Q6. Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) is authorized by?
(a) GOI
(b) RBI
(c) Ministry of Commerce
(d) Ministry of Finance
(e) SEBI

S6. Ans.(d)
Sol. Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) is authorized by Ministry of Finance, Department of Financial Services.

Q7. The headquarters of Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) is-
(a) Mumbai
(b) Hyderabad
(c) New Delhi
(d) Bangalore
(e) Kolkata

S7. Ans.(c)
Sol. The headquarters of Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) is New Delhi.

Q8. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed _______ in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms.
(a) Canada
(b) Japan
(c) India
(d) China 
(e) Germany

S8. Ans.(c)
Sol. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. Ahead of the G20 Summit in Germany to be attended by Prime Minister Narendra Modi, among other world leaders, the FSB has submitted its status report on progress in financial regulatory reforms in various jurisdictions, including India.

Q9. Which among the following Nort-Eastern state has been declared as “disturbed area” for six more months under the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), which empowers security forces to conduct operations anywhere without any prior notice recently (first week of July 2017)?
(a) Assam
(b) Manipur
(c) Mizoram
(d) Sikkim
(e) Nagaland

S9. Ans.(e)
Sol. Entire Nagaland has been declared as “disturbed area” for six more months under the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), which empowers security forces to conduct operations anywhere without any prior notice in first week of July 2017. In a gazette notification, the home ministry stated it is of the opinion that the area comprising the whole of Nagaland is in such a “disturbed and dangerous condition” that the use of armed forces in aid of the civil power is necessary.

Q10. ___________ is an annual Buffalo Race held traditionally under the sponsorship of local landlords and households, in coastal Karnataka, India.
(a) Kambala
(b) Jallikattu
(c) Somayarth
(d) Karsaam
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(a)
Sol. Kambala is an annual Buffalo Race held traditionally under the sponsorship of local landlords and households, in coastal Karnataka, India.

Q11. In which among the following year, the Financial Stability Board (FSB) was established as the successor to the Financial Stability Forum (FSF)?
(a) 1945
(b) 1982
(c) 1991
(d) 2009
(e) 1956

S11. Ans.(d)
Sol. The FSB was established in April 2009 as the successor to the Financial Stability Forum (FSF).

Q12. The Headquarters of International Court of Justice is located in- 
(a) Paris (France) 
(b) Geneva (Switzerland) 
(c) New York (USA) 
(d) The Hague (Netherlands)
(e) Sydney (Australia)

S12. Ans.(d)
Sol. The International Court of Justice (ICJ) is the principal judicial organ of the United Nations (UN). It was established in June 1945 by the Charter of the United Nations and began work in April 1946. The seat of the Court is at the Peace Palace in The Hague (Netherlands).

Q13. Which state gives the Nandi Award?
(a) Kerala 
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka 
(d) Andhra Pradesh
(e) Maharashtra

S13. Ans.(d)
Sol.The Nandi Awards is the highest award ceremony for excellence in Telugu cinema, Telugu theatre, Telugu Television, and Lifetime achievements in Indian cinema, presented annually by the Governments of Andhra Pradesh.

Q14. In India, 8th October is celebrated as?
(a) Air Force Day
(b) Navy Day
(c) Armed Forces Day
(d) Rededication Day 
(e) AIDS day

S14. Ans.(a)
Sol. The Air Force Day was officially started celebrating at 8th of October in the year 1932 as an auxiliary air force of Indian Empire. The Indian Air Force, air arm of the Indian armed forces, has its prime responsibility of securing the Indian airspace as well as to carry out the aerial warfare during any clash.

Q15. Which of the following is an investment strategy in which a fund invests in other types of funds?
(a) Bond
(b) Securities
(c) Stock
(d) Funds of Fund
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. Funds of Fund is an investment strategy in which a fund invests in other types of funds.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF