General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Students,

General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has laid foundation stones for more than 100 projects  worth _______________ in Nalanda district as part of his state-wide "Vikas Samiksha Yatra".
(a) Rs 900 crore
(b) Rs 500 crore
(c) Rs 1000 crore
(d) Rs 700 crore
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has laid foundation stones for more than 100 projects worth Rs 700 crore in Nalanda district as part of his state-wide "Vikas Samiksha Yatra".

Q2. Name the bank that has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services.
(a) Bank of Baroda
(b) Allahabad Bank
(c) State Bank of India
(d) Syndicate bank
(e) Punjab National Bank

S2. Ans.(b)
Sol. Allahabad Bank has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services envisaged under the  Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

Q3. Name the Indian oil company that has placed orders for another 400-km of pipeline of the ambitious Pradhan Mantri Urja Ganga natural gas pipeline project that will take the fuel to eastern India.
(a) ONGC
(b) SAIL India
(c) GAIL India
(d) IOCL
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. GAIL India has placed orders for another 400-km of pipeline of the ambitious Pradhan Mantri Urja Ganga natural gas pipeline project that will take the fuel to eastern India.

Q4. State-run Bank of India has received capital infusion of Rs. 2,257 crore from the government. The head office of Bank of India is in ____________.
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Hyderabad

S4. Ans.(a)
Sol. State-run Bank of India has received capital infusion of Rs. 2,257 crore from the  government. Bank of India was founded on 7th September 1906. Dinabandhu Mohapatra is Managing  Director & CEO of Bank of India. Headoffice of Bank of India- Mumbai.

Q5. Who amongst the following is the regulator in the financial system of the country?
(a) OIC
(b) SEBI
(c) CRISIL
(d) TRAN
(e) CERC

S5. Ans.(b)
Sol. The financial system in India is regulated by independent regulators in the field of banking, insurance, capital market, commodities market, and pension funds. Example of Financial Regulators: RBI, IRDAI, SEBI, PFRDA.

Q6. Which Bank has launched instant credit cards enabling its savings account customers to get a credit card instantly, in a completely digital and paperless manner recently?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) Bank of Baroda
(e) HDFC Bank

S6. Ans.(b)
Sol. The country's largest private sector lender, ICICI Bank has launched instant credit cards enabling its savings account customers to get a credit card instantly, in a completely digital and paperless manner.

Q7. Private sector lender IDFC Bank has partnered with digital payments company Zeta, to launch ‘IDFC Bank Benefits’. It is a payment solution for corporates that digitizes employee spends and claims, making the process simple, real-time and paperless. Where is the head office of IDFC Bank?
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Jaipur
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S7. Ans.(e)
Sol. Private sector lender IDFC Bank has partnered with digital payments company Zeta, to launch ‘IDFC Bank Benefits’. It is a payment solution for corporates that digitizes employee spends and claims, making the process simple, real-time and paperless. The Head office of IDFC Bank is in Mumbai.

Q8. As per the PM of India, on this republic day (26th January 2018), leaders of how many ASEAN countries will be the Chief guest?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
(e) 10

S8. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi stated that Republic Day celebration in 2018 would be  "remembered through the ages" because the government for the first time in India's history would  host leaders of 10 Asean countries as chief guests on 26th January 2018.

Q9. Which among the following country has banned solo climbers from scaling its mountains in a bid to reduce accidents?
(a) China
(b) Pakistan
(c) India
(d) Nepal
(e) South Africa

S9. Ans.(d)
Sol. Nepal has banned solo climbers from scaling its mountains, including Mount Everest, in a  bid to reduce accidents. The new safety regulations also prohibit double amputee and blind  climbers from attempting to reach the summit of the world's highest peak without a valid medical  certificate.

Q10. France's Audrey Azoulay is the ____________ Director General of UNESCO.
(a) 14th
(b) 9th
(c) 13th
(d) 11th
(e) 15th

S10. Ans.(d)
Sol. France's Audrey Azoulay- 11th DG of UNESCO. It Headquarters in Paris, France.

Q11. Name the leader who has been recently appointed the President of Indian Council of Cultural Relations.
(a) Sukesh Kamte
(b) Vinay Sahasrabuddhe
(c) Arvind De Silva
(d) Prakash Ojha
(e) Sameer Srivastava

S11. Ans.(b)
Sol. National vice-president of the BJP, Vinay Sahasrabuddhe, who is also member of Rajya Sabha  has been appointed the President of Indian Council of Cultural Relations.

Q12. Idamalayar (Edamalayar) Hydroelectric Power Project is of TYPE Hydro Power Plant with a design capacity of 75 MW located at?
(a) Karnataka
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Bihar
(e) Kerala

S12. Ans.(e)
Sol. Idamalayar Dam is a multipurpose concrete gravity dam located at Ennakal, near Bhoothathankettu, on the Idamalayar River, a tributary of the Periyar River in Kerala, South India.

Q13. Anjali Bhagwat is a professional Indian?
(a) Cricketer
(b) Footballer
(c) Shooter
(d) Wrestler
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. Anjali Bhagwat, in full Anjali Vedpathak Bhagwat, Indian rifle shooter who won the 2002 International Shooting Sport Federation (ISSF) Champion of Champions combined-air-rifle event to become the first Indian to win that competition.

Q14. International Yoga Day or simply Yoga Day, is celebrated annually on........... and was declared to be internationally recognized by the United Nations General Assembly (UNGA).
(a) June 21st
(b) October 24th
(c) December 10th
(d) March 08th
(e) April 25th 

S14. Ans.(a)
Sol. Yoga is a 5,000-year-old physical, mental and spiritual practice Having its origin in India, Which Aims to transform both body and mind. On December 11 in 2014, the United Nations General Assembly declared June 21st as the International Day of Yoga.

Q15. Which among the following team have created history by winning the Ranji Trophy for the first time in history?
(a) Vidarbha
(b) Delhi
(c) Tripura
(d) Railways
(e) Mumbai

S15. Ans.(a)
Sol. Vidarbha have created history by winning the Ranji Trophy for the first time in history  with a thumping nine-wicket win over Delhi at the Holkar stadium in Indore.


Print Friendly and PDF