General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. According to the Finance Ministry, what was the amount (approx.) collected in form of tax in July from just 64.42 percent of the total taxpayer base?
(a) Rs 50,000 crore
(b) Rs 85,000 crore
(c) Rs 92,000 crore
(d) Rs 78,000 crore
(e) Rs 42,000 crore

S1. Ans.(c)
Sol. The goods and services tax, GST, launched on 1 July, has got off to a good start, with collections exceeding the revenue target for the first month. According to the Finance Minister Arun Jaitley, taxes worth Rs 92,283 crore were collected in July from just 64.42 per cent of the total taxpayer base.

Q2. The 9th BRICS Summit 2017 was held in month of September in ___________.
(a) South Africa
(b) China
(c) Brazil
(d) India
(e) Russia

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has attended the 9th BRICS Summit, Xiamen in China’s Fujian province during 3rd to 5th of September 2017. The 8th BRICS Summit held on 16th October 2016 at Goa, India.

Q3. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has recently inaugurated a skill development program to connect with youth by upgrading their skill. The Program is named as _____________.
(a) YOUTH INDIA
(b) YOUNG INDIA
(c) SKILL INDIA
(d) YUVA
(e) START INDIA

S3. Ans.(d)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has inaugurated the YUVA – a skill development program. It is an initiative by Delhi Police under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana.

Q4. DAD has recently organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi. DAD stands for ______________.
(a) Development Accounts Department
(b) Defence Artilaries Department
(c) Defence Accounts Department
(d) Defence Accomodation Department
(e) Defence Accounts Development

S4. Ans.(c)
Sol. The Defence Accounts Department (DAD) organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi. The objective of the conference was to obtain feedback from the pensioners that would help the department to serve them better with constantly improving systems and procedures.

Q5. Which of the following is an investment strategy in which a fund invests in other types of funds?
(a) Bond
(b) Securities
(c) Stock
(d) Funds of Fund
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Funds of Fund is an investment strategy in which a fund invests in other types of funds.

Q6. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by ____________  as its wholly owned subsidiary.
(a) NABARD
(b) RBI
(c) SBI
(d) SIDBI
(e) SEBI

S6. Ans.(b)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country.

Q7. An Agreement to exchange one currency with another, at a specific rate of exchange is known as-
(a) Currency Swap
(b) ECB
(c) Base Rate
(d) Bank Rate
(e) Import-Export

S7. Ans.(a)
Sol. An Agreement to exchange one currency with another, at a specific rate of exchange is known as Currency Swap.

Q8. Name the CEO of Bombay Stock Exchange who has recently got approval for another five-year term as Chief of the company.
(a) Ashish Chauhan
(b) Vikrant Singh
(c) Narendra Bhagwat
(d) Mohan Kumar Mishra
(e) Amit Gauba

S8. Ans.(a)
Sol. Top stock exchange BSE's board has approved another five-year term for its chief Ashish Chauhan. Chauhan has joined BSE as deputy chief executive officer (CEO) in 2009. He was made MD and CEO for a period of five years with effect from November 2, 2012.

Q9. In which country, the International Atomic Energy Agency (IAEA) has recently (In last week of August 2017) opened the Low Enriched Uranium Bank?
(a) Uzbekistan
(b) Kyrgyzstan
(c) Russia
(d) Azerbaijan
(e) Kazakhstan

S9. Ans.(e)
Sol. The International Atomic Energy Agency (IAEA) has opened the Low Enriched Uranium Bank in Kazakhstan. The IAEA opened the bank to ensure the supply of nuclear fuel in the event of disruption due to political or market problems.

Q10. International Atomic Energy Agency (IAEA) was established as an autonomous organization in 1957. It is headquartered in ___________.
(a) Geneva
(b) New York
(c) Paris
(d) Vienna
(e) Beijing

S10. Ans.(d)
Sol. International Atomic Energy Agency (IAEA) was established as an autonomous organization in 1957. It is headquartered in Vienna, Austria.

Q11. The Indian Commodity Exchange (ICEX) launched the world's first diamond futures contracts to provide exporters with a hedging tool. Who is the Chairman of ICEX?
(a) Ajit Mittal  
(b) Ashok Sinha
(c) D. Vijayalakshmi  
(d) Lav Chaturvedi
(e) P.S. Gahlaut

S11. Ans.(b)
Sol. The Indian Commodity Exchange (ICEX) launched the world's first diamond futures contracts to provide exporters with a hedging tool. India is a global diamond polishing hub where 14 out of every 15 rough diamonds in the world are polished. Mr. Ashok Sinha is the Chairman of Public Interest Director of ICEX.

Q12. What is the Currency of Argentina? 
(a) Litas
(b) Euro
(c) Dram
(d) Peso
(e) Tenge

S12. Ans.(d)
Sol. The peso is the currency of Argentina, identified by the symbol $ preceding the amount in the same way as many countries using dollar currencies. It is subdivided into 100 centavos. Capital of Argentina is Buenos Aires.

Q13. Mahatma Gandhi Marine National Park is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Lakshadweep islands
(b) Daman and Diu
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Goa
(e) Kerala

S13. Ans.(c)
Sol. Mahatma Gandhi Marine National Park is a national park of India in Wandoor on the Andaman Islands. Situated 29 km. from Port Blair, the park covers 281.5 km² made up of 15 islands and the open sea creeks running through the area.

Q14. Matki Dance is the folk dance of which of the following state?
(a) Odisha
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S14. Ans.(b)
Sol. Matki Dance is mostly performed in the Malwa region of Madhya Pradesh, India. It is a solo dance performed by ladies on special occasions like weddings, birthdays, or any other special occasion.

Q15. NITI Aayog, in partnership with MyGov and the United Nations, has recently announced the winners of the Women Transforming India Awards, 2017. Who among the following was not among top six contenders?
(a) Laxmi Agarwal
(b) Safeena Husain
(c) Meira Kumar
(d) Jamuna Tudu
(e) Arunima Sinha

S15. Ans.(c)
Sol. NITI Aayog, in partnership with MyGov and the United Nations has recently announced the winners of the Women Transforming India Awards, 2017. Laxmi Agarwal, Safeena Husain, Kamal Kumbhar, Subasini Mistry, Arunima Sinha, and Jamuna Tudu were among top six contenders.


Print Friendly and PDF