General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Union Cabinet has recently given its approval for signing and ratifying, an agreement between India and Tajikistan on Cooperation and Mutual Assistance in Customs Matters. The currency of Tajikistan is ___________.
(a) Tajikistani Dinar
(b) Tajikistani Kuba
(c) Tajikistani Bako
(d) Tajikistani Somoni
(e) Tajikistani Yemen

S1. Ans.(d)
Sol. Union Cabinet has given its approval for signing and ratifying, an agreement between India and Tajikistan on Cooperation and Mutual Assistance in Customs Matters. The currency of Tajikistan is Tajikistani somoni.

Q2. India's first Aquatic Rainbow Technology Park, an ultra-modern exclusive facility for ornamental fish equipped with multi-species hatchery and live feed culture units, will become operational in which of the following Indian city?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Thiruvananthapuram
(d) Amravati
(e) Hyderabad

S2. Ans.(b)
Sol. India's first Aquatic Rainbow Technology Park, an ultra-modern exclusive facility for ornamental fish equipped with multi-species hatchery and live feed culture units, will become operational at Chennai in coming three months.

Q3. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has recently given its approval for construction of how many units of India’s indigenous Pressurized Heavy Water Reactors (PHWR)?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
(e) 10

S3. Ans.(e)
Sol. In a significant decision to fast-track India’s domestic nuclear power program, and give a push to country’s nuclear industry, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for construction of 10 units of India’s indigenous Pressurized Heavy Water Reactors (PHWR).

Q4. Which of the following state government has recently hosted the 14th Goods & Services Tax (GST) Council meeting?
(a) Telangana
(b) Uttarakhand
(c) Jammu and Kashmir
(d) Andhra Pradesh
(e) Assam

S4. Ans.(c)
Sol. The Jammu and Kashmir government is hosting the 14th Goods & Services Tax (GST) Council meeting in the summer capital Srinagar beginning today (18th May 2017). The State administration is gearing up for the meeting of the GST Council headed by Union Finance Minister Arun Jaitley.

Q5. RBI was granted a licence to small Finance Banks for the commencement of banking business under Section ______ of the Banking Regulation Act, 1949.
(a) Section 38(3)
(b) Section 22(1)
(c) Section 47(4)
(d) Section 12(2)
(e) Section 27(5)

S5. Ans.(b)
Sol. RBI was granted a licence to small Finance Banks for the commencement of banking business under Section 22(1) of the Banking Regulation Act, 1949.

Q6. The expanded Preferential Trade Agreement (PTA) between India and which country has come into effect recently according to which both the countries have offered to lower or eliminate duties on a number of items traded with each other?
(a) Palestine
(b) UK
(c) Chile
(d) USA
(e) China

S6. Ans.(c)
Sol. The expanded Preferential Trade Agreement, PTA between India and Chile has come into effect from 16th May 2017. Under this trade agreement, both the countries have offered to lower or eliminate duties on a number of items traded with each other.

Q7. Name the newly-elected Prime Minister of France.
(a) Emmanuel Macron
(b) Bernard Cazeneuve
(c) Manuel Valls
(d) Jean-Marc Ayrault
(e) Edouard Philippe

S7. Ans.(e)
Sol. France's newly-elected President Emmanuel Macron has named Edouard Philippe as Prime Minister of France. The 46-year-old lawmaker and mayor of Le Havre is from the conservative Les Republicans party.

Q8. In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth will be around ________ for fiscal 2017-18.
(a) 7.0
(b) 7.1
(c) 7.3
(d) 7.4%
(e) 7.5

S8. Ans.(d)
Sol. In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth will be around 7.4% for fiscal 2017-18, with a minimum and maximum level of 7% and 7.6% respectively.

Q9. Chief Minister of which of the following states has been conferred with the first Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service, recently?
(a) Manipur
(b) Sikkim
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S9. Ans.(b)
Sol. Sikkim Chief Minister Pawan Kumar Chamling was conferred with the first Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service by President Pranab Mukherjee.

Q10. Deepika Kumari is related to which of the following sports?
(a) Tennis
(b) Chess
(c) Shooting
(d) Boxing
(e) Archery

S10. Ans.(e)
Sol. Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of Archery, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one. She won a gold medal in the 2010 Commonwealth games in the women's individual recurve event.

Q11. Which among the following two banks have launched co-branded credit cards for the customers recently?
(a) PNB and South Indian Bank
(b) SBI and Karnataka Bank
(c) ICICI and Indian Overseas Bank
(d) Axis Bank and Bank of Baroda
(e) Indian Bank and Bandhan Bank

S11. Ans.(b)
Sol. Karnataka Bank and SBI Card have launched co-branded credit cards for the customers of Karnataka Bank. Through this alliance, Karnataka Bank and SBI Card will launch two variants of the co-branded credit card named ‘Karnataka Bank Platinum SBI Card’ and ‘Karnataka Bank SimplySAVE SBI Card’. ‘Karnataka Bank Platinum SBI Card’, which has been designed keeping in mind the premium customers, offers features in line with their lifestyle and spending patterns. ‘Karnataka Bank SimplySAVE SBI Card’ is aimed at value-conscious consumers and offers rewards and features that enable customers to maximise their savings on their regular spends.

Q12. Who has appointed as the new chairman of Central Board of Excise and Customs (CBEC)?
(a) Vanaja N. Sarna
(b) Swati Gupta
(c) Tanushree Pareek
(d) Upendra Tripathy
(e) T S Anantharaman

S12. Ans.(a)
Sol. Vanaja N. Sarna has appointed as the new chairman of Central Board of Excise and Customs (CBEC). She has replaced Najib Shah after his retirement. Prior to becoming Member of the CBEC, she held the charge of Director General of Vigilance and Chief Vigilance Officer of the Department.

Q13. Which among the following countries has committed an 'Official Development Assistance' (ODA) of 371.345 billion yen (about Rs 21,590 crore) under 2016-2017 for various infrastructure projects, including the dedicated freight corridor in India?
(a) Malaysia
(b) Thailand
(c) South Korea
(d) Japan
(e) China

S13. Ans.(d)
Sol. Japan has committed an 'Official Development Assistance' (ODA) of 371.345 billion yen (about Rs 21,590 crore) under 2016-2017 for various infrastructure projects, including the dedicated freight corridor, in India. The notes in this regard were exchanged in New Delhi between S Selvakumar, Joint Secretary, Department of Economic Affairs and Kenji Hiramatsu, Ambassador of Japan to India.

Q14. Kanha tiger reserve in Madhya Pradesh has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot of its own. The Mascot has been named as.................? 
(a) Bhoorsingh the Barasingha
(b) Shersingh the Sheraham
(c) Baghathakut the Bhaghwar
(d) Singham the Singhatam
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(a)
Sol. Kanha tiger reserve in Madhya Pradesh has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot of its own. The Mascot has been named 'Bhoorsingh the Barasingha' to present the hard ground swamp deer as the spirit of the reserve and spread awareness to save it from possible extinction. The Kanha tiger reserve, spread over Mandla and Balaghat districts, is the only place in the world where the species exists. Barasingha or Swamp Deer is the State animal of Madhya Pradesh.

Q15. Under OLTAS, only a Single Copy Challan is used with a tear of the portion for the Tax Payer. What does OLTAS stand for-
(a) On-line Tax Accounting Service
(b) On-line Tax Amounting System
(c) On-line Timing Accounting System
(d) On-line Tax Association Service
(e) On-line Tax Accounting System

S15. Ans.(e)
Sol. Under Online Tax Accounting System (OLTAS), only a Single Copy Challan is used with a tear off the portion for the Tax Payer.

You may also like to Read: 



Print Friendly and PDF