General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the Indian origin man who has been recently awarded Order of Australia for community work, the highest civilian award in Australia.
(a) T S Niketan
(b) Arun Bhargava
(c) Nitin Saxena
(d) Guruswamy Jayraman
(e) T Manoharan

S1. Ans.(d)
Sol. Guruswamy Jayraman, a 69-year-old Glenwood resident who migrated from Delhi to Australia in 1991, has been awarded Order of Australia for community work, the highest civilian award in Australia.

Q2. Which of the following Indian city has been recently declared as a World Heritage City by UNESCO at the 41st session of world heritage committee?
(a) Varanasi
(b) Ahmedabad
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Dispur

S2. Ans.(b)
Sol. Ahmedabad city has been declared as a World Heritage City at the 41st session of UNESCO's world heritage committee being held at Krakow in Poland. Nomination of Ahmedabad was supported by close to 20 countries, including Turkey, Lebanon, Tunisia, Portugal, Peru and Kazakhstan.

Q3. President Pranab Mukherjee has recently launched three digital initiatives in New Delhi to push e-education in the country. Which of the following is not among them?
(a) Swayam
(b) National Academic Depository
(c) Swayam Prabha
(d) e-Learning Program
(e) both (b) and (d)

S3. Ans.(d)
Sol. President Pranab Mukherjee has launched digital initiatives - Swayam, Swayam Prabha and National Academic Depository - in New Delhi to push e-education in the country. The aim of the initiatives is to raise the Gross Enrollment Ratio in the higher education from 24.5 to 30 by 2020.

Q4. Number of cities across the world has been declared as a World Heritage City at the 41st session of UNESCO's world heritage committee. The meeting was held recently in ____________. 
(a) Poland
(b) Switzerland
(c) France
(d) USA
(e) Sweden

S4. Ans.(a)
Sol. Ahmedabad city has been declared as a World Heritage City at the 41st session of UNESCO's world heritage committee being held at Krakow in Poland. 

Q5. Which Bank has launches 10-second paperless instant loan Scheme?
(a) HDFC
(b) SBI
(c) PNB
(d) IDBI
(e) ICICI

S5. Ans.(a)
Sol. HDFC Bank, India’s second-largest private sector lender has launched a 10-second paperless instant loan Scheme for its existing customers. The 10-second loan Scheme was launched as part of HDFC Bank’s digital banking platform GoDigital. With this, HDFC bank became first banking institution to completely automate the entire process of loan approval and disbursement.

Q6. Which among the following organisation to provide Rs 30,000 crore credit to farmers for irrigation?
(a) NABARD
(b) RBI
(c) SBI
(d) PNB
(e) SIDBI

S6. Ans.(a)
Sol. State-run National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has set a target of providing 30,000 crore rupees as credit to farmers for irrigational purpose. It was announced by Bank’s Chairman and Managing Director Dr. Harsh Kumar Bhanwala in Mumbai on the occasion of 34th Foundation Day of NABARD.

Q7. Which of the following bodies regulates the Regional Rural Banks?
(a) Union Government
(b) SBI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) SIDBI

S7. Ans.(d)
Sol. RRBs are regulated by NABARD. Other banks are regulated by RBI directly.

Q8. Which of the following country has topped the medal tally of Asian Athletics Championships, held recently in Bhubaneshwar, Odisha?
(a) China
(b) Kazakhstan
(c) Japan
(d) Indonesia
(e) India

S8. Ans.(e)
Sol. India has topped the medal tally for the first time in the history of Asian Athletics Championships. In a stunning show of dominance on the fourth and final day of competitions in Bhubaneshwar. With that, the hosts ended the championships on top with a haul of 29 medals which included 12 gold, 5 silver, and 12 bronze.

Q9. Which of the following Squash player had recently lifted South Australian Open squash title 2017?
(a) Rhys Dowling
(b) Harinder Pal Sandhu
(c) Jansher Khan
(d) Ramy Ashour
(e) Dipika Pallikal

S9. Ans.(b)
Sol. India’s Harinder Pal Sandhu beat Rhys Dowling of Australia in the final to lift South Australian Open squash title. He mounted a comeback to win it on extra points.

Q10. Asian Athletics Championships 2017 was held recently in Odisha. This was the ___________ Edition of Asian Athletics Championships.
(a) 25th
(b) 30th
(c) 42nd
(d) 22nd
(e) 15th

S10. Ans.(d)
Sol. Asian Athletics Championships 2017 was held recently in Odisha. This was the 22nd Edition of Asian Athletics Championships.

Q11. The First International Aviation Security seminar was organised recently by National Security Guard in _____________.
(a) New Delhi
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Uttarakhand
(e) Chennai

S11. Ans.(c)
Sol. The First International Aviation Security seminar organised by National Security Guard in Haryana. The Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship (I/C) Shri Rajiv Pratap Rudy attended the second day of the first International Aviation Security Seminar in Manesar, Haryana.

Q12. Which city is served by Netaji Subhas Chandra Bose International Airport? 
(a) Shillong
(b) Kolkata
(c) Nagpur
(d) Pune
(e) Thiruvananthapuram

S12.  Ans.(b)
Sol. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in Kolkata, West Bengal, India, serving the Kolkata metropolitan area.The airport was earlier known as Dum Dum Airport before being renamed after Netaji Subhas Chandra Bose, a prominent leader of Indian independence movement.

Q13. Which city is also known as City of Nawabs?
(a) Madurai
(b) Lucknow
(c) Gwalior
(d) Bijnor
(e) Jaisalmer

S13. Ans.(b)
Sol. Lucknow city is popularly known as the 'the city of Nawabs'. Situated on the banks of the river Gomti, it dates back to the time of the Suryavanshi dynasty. Lucknow, the capital of Uttar Pradesh, was founded by Nawab Asaf-ud-Daula. In the olden times, it served as the capital of the nawabs of Awadh and it is one of the reasons why it is also called as the city of the Nawabs.
                                                                                           
Q14. Nathpa Jhakri Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Gujarat
(e) Jharkhand

S14. Ans.(c)
Sol. The Nathpa Jhakri Dam is a concrete gravity dam on the Satluj River in Himachal Pradesh, India. The primary purpose of the dam is hydroelectric power production and it supplies a 1,500 megawatts underground power station with water.

Q15. Name the senior bureaucrat who has been appointed Director General of Goods and Services Tax Intelligence (DG GSTI).
(a) John Joseph
(b) Narendra Kumar
(c) Ajit Doval
(d) Andrew Joze
(e) Satyendra Dubey

S15. Ans.(a)
Sol.
A key intelligence agency tasked with checking evasion of Goods and Services Tax (GST) has got its new chief. Senior bureaucrat John Joseph has been appointed Director General of Goods and Services Tax Intelligence (DG GSTI).

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF