General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The G-20 Summit of 20 powerful nations, focused mainly on combating terrorism was held recently (July 2017) in ______.
(a) Brussels, Belgium
(b) Paris, France
(c) New York, USA
(d) Hamburg, Germany
(e) Geneva, Switzerland

S1. Ans.(d)
Sol. The 12th Edition of G-20 Summit was held recently in Hamburg, Germany. The G20, or group of 20, is an international meeting between heads of states, finance ministers and central bank governors from the world’s leading economies.

Q2. 122 countries had recently approved the first-ever treaty to ban nuclear weapons at the UN meeting boycotted by all nuclear-armed nations. In which year Japan had suffered the nuclear attack in Hiroshima and Nagasaki?
(a) 1944
(b) 1945
(c) 1942
(d) 1914
(e) 1912

S2. Ans.(b)
Sol. 122 countries approved the first-ever treaty to ban nuclear weapons at the UN meeting boycotted by all nuclear-armed nations. One country, the Netherlands voted against while Singapore abstained. Japan had suffered the nuclear attack in Hiroshima and Nagasaki in 1945 during Second World War.

Q3. Centre Government has recently launched an app named ___________ to verify the accurate tax rate on commodity and services under the Goods and Services Tax (GST) regime.
(a) Know Taxes
(b) Know GST
(c) GST Rates Finder
(d) All About GST
(e) GST Calculator

S3. Ans.(c)
Sol. Centre has launched an app – GST Rates Finder to verify the accurate tax rate on commodity and services under the Goods and Services Tax (GST) regime. Finance Minister Arun Jaitley launched the app in New Delhi.

Q4. Name the globally renowned champion for the cause of autism spectrum disorder who has been recently appointed as the WHO's goodwill ambassador for autism in the world body's Southeast Asia region.
(a) Saima Wazed Hossain
(b) Sylvie Vartan
(c) Jet Li
(d) Yohei Sasakawa
(e) Peng Liyuan

S4. Ans.(a)
Sol. Saima Wazed Hossain, a globally renowned champion for the cause of autism spectrum disorder has been appointed as the WHO's goodwill ambassador for autism in the world body's Southeast Asia region. Her appointment is for a period of two years.

Q5. What is the meaning of "I" in UPI?
(a) International
(b) Interface
(c) Indian
(d) Institute
(e) Initial

S5. Ans.(b)
Sol. UPI stands for Unified Payment Interface.

Q6. The payments bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013 and licensed under Section 22 of-
(a) Banking Regulation Act, 1949
(b) Reserve Bank of India Act, 1934
(c) State Bank of India Act, 1955
(d) NABARD Act, 1981
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. The payments bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013 and licensed under Section 22 of the Banking Regulation Act, 1949.

Q7. Which among the following international organisation has announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in Gujarat recently?
(a) OPEC
(b) IMF
(c) AIIB
(d) ADB
(e) World Bank

S7. Ans.(c)
Sol. China based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in Gujarat. The funds have been approved to construct road linkages for last-mile connectivity to schools and tribal areas in 33 districts of the state.

Q8. The G-20 Summit concluded recently (July 2017). This was the _______ edition of Summit.
(a) 14th
(b) 16th
(c) 12th
(d) 10th
(e) 15th

S8. Ans.(c)
Sol. The G-20 Summit concluded recently in Hamburg, Germany. This was the 12th edition of the G20 Summit.

Q9. Who is the present Director-General of World Health Organization?
(a) Margaret Chan
(b) Takehiko Nakao
(c) Ban Ki Moon
(d) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(e) San Li Aung

S9. Ans.(d)
Sol. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus is the Director-General of WHO for the term of 5 Years.

Q10. Name the Program that was launched recently in New Delhi which connects students with the scientists.
(a) Smapark
(b) Jigyasa
(c) Ruchi
(d) Prerana
(e) Sadbhav

S10. Ans.(b)
Sol. Jigyasa, a student- scientist connect program was officially launched in New Delhi recently. Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), has joined hands with Kendriya Vidyalaya Sangathan (KVS) to implement this program.

Q11. The Reserve Bank of India has recently allowed _____________ to sell and market the new pension scheme (NPS).
(a) NBFCs
(b) All Private Banks
(c) Payment Banks
(d) Regulatory Bodies
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India has allowed systematically important non-banking finance companies (NBFCs) to sell and market the new pension scheme (NPS).

Q12. Who is the governor of Jammu and Kashmir? 
(a) V.P. Singh Badnore
(b) Lt. General (Retd.) Nirbhay Sharma
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao
(d) N. N. Vohra
(e) Vajubhai Vala

S12. Ans.(d)
Sol. Narinder Nath Vohra is the current governor of the Indian state of Jammu and Kashmir.

Q13. Who is current Health and Family Welfare Minister in Narendra Modi government? 
(a) Ananth Kumar
(b) Kalraj Mishra
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Ramvilas Paswan

S13. Ans.(c)
Sol. Jagat Prakash Nadda is an Indian politician. He is currently the Union Minister of Health and Family Welfare and member of Rajya Sabha from Himachal Pradesh and Parliamentary Board Secretary of Bharatiya Janata Party.Earlier, he was a Minister in Himachal Pradesh Government.

Q14. Capital of Canada is- 
(a) Ottawa
(b) Astana
(c) Yerevan
(d) Toronto
(e) Seoul

S14. Ans.(a)
Sol. Ottawa is Canada’s capital, in the southeastern province of Ontario, near the city of MontrĂ©al and the U.S. border. Sitting on the Ottawa River, it has at its centre Parliament Hill, with grand Victorian architecture and museums like the National Gallery of Canada, with noted collections of indigenous and other Canadian art.

Q15. Takehiko Nakao is present president of-
(a) Asian Development Bank
(b) World Bank
(c) New Development Bank
(d) International Monetary Fund
(e) Asian Infrastructure Investment Bank

S15. Ans.(a)
Sol. Takehiko Nakao is present president of the Asian Development Bank.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF