General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017
Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Jack Ma is back on top as Asia’s richest man following gains in the company's earnings and share price, according to the Forbes. He is the founder of _____________.
(a) Amazon
(b) Alibaba Group
(c) Xiaomi
(d) Samsung
(e) eBay

S1. Ans.(b)
Sol. Alibaba Group’s Jack Ma is back on top as Asia’s richest man following gains in the company's earnings and share price. Jack Ma is worth $37.4 billion, according to the Forbes real-time billionaires list.

Q2. The government has recently hiked the ceiling for the creamy layer from Rs 6 lakh per annum to ___________ per annum for central government jobs.
(a) Rs 7.0 lakh
(b) Rs 7.5 lakh
(c) Rs 6.5 lakh
(d) Rs 8.0 lakh
(e) Rs 8.5 lakh

S2. Ans.(d)
Sol. The government has hiked the ceiling for the creamy layer from Rs. 6 lakh per annum to Rs. 8 lakh per annum for central government jobs, according to the Finance Minister Arun Jaitley. In the OBC category, those earning up to Rs. 8 lakh per annum will get reservation benefits.

Q3. Name the England's Record Goalscorer who has retired from International football recently.
(a) Wayne Rooney
(b) Jamie Vardy
(c) Joe Hart
(d) Jack Wilshere
(e) Adam Lallana

S3. Ans.(a)
Sol. Wayne Rooney, hailed from England retired from international football to prioritize ending his career on a high with boyhood club Everton. The 31-year-old was England captain and is the all-time record goalscorer. Rooney’s England career spanned 14 years.

Q4. The Supreme Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. With this, now India has total how many fundamental rights?
(a) 6
(b) 9
(c) 8
(d) 10
(e) 7

S4. Ans.(e)
Sol. The Supreme Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court, led by Chief Justice of India J.S. Khehar ruled that the right to privacy is intrinsic to life and liberty, thus coming under Article 21, and comes under the various fundamental freedoms in PART III of the Indian Constitution. With this, now India has total 7 fundamental rights.

Q5. Where is the headquarters of South Indian Bank?
(a) Thrissur
(b) Bengaluru
(c) Kochi
(d) Chennai
(e) Pune

S5. Ans.(a)
Sol. Headquarter of South Indian Bank is in Thrissur, Kerala.

Q6. __________ is a payment system launched by National Payments Corporation of India and regulated by the Reserve Bank of India which facilitates the instant fund transfer between two bank accounts on the mobile platform.
(a) NACH
(b) BHIM
(c) UPI
(d) CPI
(e) BBPS

S6. Ans.(c)
Sol. Unified Payments Interface (UPI) is a payment system launched by National Payments Corporation of India and regulated by the Reserve Bank of India which facilitates the instant fund transfer between two bank accounts on the mobile platform.

Q7. FSB is an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. FSB stands for-
(a) Fiscal Stability Board 
(b) Financial Solution Board 
(c) Financial Stability Bank
(d) Financial Stability Bureau
(e) Financial Stability Board

S7. Ans.(e)
Sol. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. Ahead of the G20 Summit in Germany to be attended by Prime Minister Narendra Modi, among other world leaders, the FSB has submitted its status report on progress in financial regulatory reforms in various jurisdictions, including India.

Q8. With which of the following country India has signed an MoU on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs related matters?
(a) China
(b) Japan
(c) Nepal
(d) Afghanistan
(e) Bangladesh

S8. Ans.(c)
Sol. MoU between India and Nepal on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances and precursor chemicals and related matters.

Q9. The Cabinet Committee on Economic Affairs has recently approved the renaming of the new Central Sector Scheme SAMPADA as PMSKY for the period of 2016-20. What is the full form of PMKSY?
(a) Pradhan Mantri Kaushal Sampada Yojana (PMKSY)
(b) Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)
(c) Pradhan Mantri Kisan Suraksha Yojana (PMKSY)
(d) Pradhan Mantri Kisan Safal Yojana (PMKSY)
(e) Pradhan Mantri Kaushal Suraksha Yojana (PMKSY)

S9. Ans.(b)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the renaming of the new Central Sector Scheme- SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters) as "Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)" for the period of 2016-20 coterminous with the 14th Finance Commission cycle.

Q10. According to RBI, Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. Currently, there are total how many RRBs in India?
(a) 46
(b) 34
(c) 44
(d) 56
(e) 50

S10. Ans.(d)
Sol. Of the 56 regional rural banks (RRBs), Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. These are among the 49 RRBs that recorded a profit in 2016-17.

Q11. TRAI has recently signed a letter of intent (LoI) with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) to jointly conduct capacity building exercises in the fields of broadcasting and telecommunications regulation. TRAI Stands for ______________.
(a) Tracking Regulatory Authority of India
(b) Telecom Reconstruction Authority of India
(c) Telecom Regulatory Authority of India
(d) Telenor Renamed Authority of India
(e) Tamed Remote Authority of India

S11. Ans.(c)
Sol. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) signed a letter of intent (LoI) with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) to jointly conduct capacity building exercises in the fields of broadcasting and telecommunications regulation.

Q12. Dudhwa National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Odisha

S12. Ans.(d)
Sol. Located in Uttar Pradesh, Dudhwa National Park is spread across an area of 490.3 sq Kilometers.

Q13. World Consumer Rights Day is observed on which of the following date? 
(a) March 15
(b) April 27
(c) March 25
(d) May 11
(e) February 30

S13. Ans.(a)
Sol. On 15 March 1962, President John F Kennedy gave an address to the US congress in which he formally addressed the issue of consumer rights. He was the first world leader to do so, and the consumer movement now marks 15 March every year as a means of raising global awareness about consumer rights.

Q14. Which city is served by Netaji Subhas Chandra Bose International Airport? 
(a) Shillong
(b) Kolkata
(c) Nagpur
(d) Pune
(e) Thiruvananthapuram

S14. Ans.(b)
Sol. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in Kolkata, West Bengal, India, serving the Kolkata metropolitan area.The airport was earlier known as Dum Dum Airport before being renamed after Netaji Subhas Chandra Bose, a prominent leader of Indian independence movement.

Q15. In which of the following city, External Affairs Minister Sushma Swaraj has inaugurated the country's first Videsh Bhavan, assimilating all Regional Passport Offices under one roof?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Bhubneshwar
(e) Hyderabad

S15. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj has inaugurated the country's first Videsh Bhavan, assimilating all Regional Passport Offices under one roof, at the Bandra Kurla Complex (BKC), Mumbai.

You may also like to Read: 



Print Friendly and PDF