General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the scientist from IIT-Hyderabad who has been awarded with the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal in the Young Scientist category for 2017.
(a) Manoj Kumar Sundar
(b) Vinay Sehgal
(c) Aravind Kumar Rengan
(d) Ashok Benegal
(e) Randhir Bashir

S1. Ans.(c)
Sol. Assistant Professor in Department of Biomedical Engineering at Indian Institute of Technology – Hyderabad (IIT-H) Aravind Kumar Rengan has been awarded the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal in the Young Scientist category for 2017.

Q2. What is the theme of the International Day of Families 2017?
(a) Stand tall for your Family
(b) The Cosmopolitan World
(c) Families, education and well-being
(d) Make a new Family, The World
(e) None of the given themes is true

S2. Ans.(c)
Sol. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. The theme of 2017 is “Families, education and well-being”.

Q3. Prime Minister Narendra Modi launched the ‘Narmada Seva Mission’ for the conservation of the crucial river, which is a lifeline of Madhya Pradesh. The Narmada River originates from _____________.
(a) Aravalli Hills
(b) Shivalik Hills
(c) Anamalai Hills
(d) Maikal hills
(e) Biligiriranga Hills

S3. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched the Narmada Seva Mission for the conservation of the crucial river, which is a lifeline of Madhya Pradesh. Narmada River captured the attention of the nation when it became the center of a decades-long struggle to stop the raising of the Sardar Sarovar Dam. The Narmada originates from the Maikal hills and charts its way through Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat finally draining into the Arabian Sea.

Q4. Former Chief Minister S Ramaswamy died recently after a brief illness. He was former CM of _______________.
(a) Sikkim
(b) Manipur
(c) Puducherry
(d) Meghalaya
(e) Tripura

S4. Ans.(c)
Sol. Former Puducherry Chief Minister S Ramaswamy died after a brief illness, family sources said. He was 80. He was Home Minister in the DMK-CPI coalition ministry from 1969 to 1973. He shifted his allegiance to the AIADMK in 1973. He became chief minister in 1974 heading the AIADMK-CPI coalition ministry for a brief period.

Q5. The Reserve Bank of India (RBI) has granted “in-principle” approval to the ________  applicants to set up small finance banks under the “Guidelines for Licensing of Small Finance Banks?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 10
(e) 15

S5. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to grant “in-principle” approval to the following 10 applicants to set up small finance banks under the “Guidelines for Licensing of Small Finance Banks in the private sector” (Guidelines) issued on November 27, 2014.
Names of selected applicants
1. Au Financiers (India) Ltd., Jaipur
2. Capital Local Area Bank Ltd., Jalandhar
3. Disha Microfin Private Ltd., Ahmedabad
4. Equitas Holdings P Limited, Chennai
5. ESAF Microfinance and Investments Private Ltd., Chennai
6. Janalakshmi Financial Services Private Limited, Bengaluru
7. RGVN (North East) Microfinance Limited, Guwahati
8. Suryoday Micro Finance Private Ltd., Navi Mumbai
9. Ujjivan Financial Services Private Ltd., Bengaluru
10. Utkarsh Micro Finance Private Ltd., Varanasi

Q6. Which among the following rates is not the policy rate of RBI?
(a) Repo Rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) Bank Rate
(d) Marginal Standing Facility Rate
(e) Cash Reserve Ratio

S6. Ans.(e)
Sol. Cash Reserve Ratio is Reserve ratio of RBI.

Q7. The Banking Ombudsman is a senior official appointed by..............?
(a) Indian Government
(b) President of India
(c) Chief Justice of India
(d) Reserve Bank of India
(e) Finance Ministry

S7. Ans.(d)
Sol. The Banking Ombudsman is a senior official appointed by the Reserve Bank of India to redress customer complaints against deficiency in certain banking services.

Q8. The expanded Preferential Trade Agreement (PTA) between India and which country has come into effect recently according to which both the countries have offered to lower or eliminate duties on a number of items traded with each other?
(a) Palestine
(b) UK
(c) Chile
(d) USA
(e) China

S8. Ans.(c)
Sol. The expanded Preferential Trade Agreement, PTA between India and Chile has come into effect from 16th May 2017. Under this trade agreement, both the countries have offered to lower or eliminate duties on a number of items traded with each other.

Q9. Name the newly-elected Prime Minister of France.
(a) Emmanuel Macron
(b) Bernard Cazeneuve
(c) Manuel Valls
(d) Jean-Marc Ayrault
(e) Edouard Philippe

S9. Ans.(e)
Sol. France's newly-elected President Emmanuel Macron has named Edouard Philippe as Prime Minister of France. The 46-year-old lawmaker and mayor of Le Havre is from the conservative Les Republicans party.

Q10. In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth will be around ________ for fiscal 2017-18.
(a) 7.0
(b) 7.1
(c) 7.3
(d) 7.4%
(e) 7.5

S10. Ans.(d)
Sol. In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth will be around 7.4% for fiscal 2017-18, with a minimum and maximum level of 7% and 7.6% respectively.

Q11. Which of the following Indian Wrestler defeated Lee Seung-chul of Korea to win the gold medal in themen’s 65 kg freestyle category at the Asian Wrestling Championship 2017?
(a) Sushil Kumar
(b) Yogeshwar Dutt
(c) Bajrang Punia
(d) Sakshi Malik
(e) Narsingh Yadav

S11. Ans.(c)
Sol. Bajrang Punia defeated Lee Seung-chul of Korea to win the gold medal in the men’s 65 kg freestyle category at the Asian Wrestling Championship.

Q12. Which of the following Indian state was on bottom most position in the list of recently released Public Affairs Index (PAI) 2017 in governance?
(a) West Bengal
(b) Chhattisgarh
(c) Odisha
(d) Bihar
(e) Madhya Pradesh

S12. Ans.(d)
Sol. Two South Indian States - Kerala and Tamil Nadu - secured first and second rankings for the second year in a row while poll-bound Gujarat gained two positions rising from five in 2016 to three in 2017 and Bihar stayed at the bottom in public affairs index (PAI) in governance in States.

Q13. Which of the following Indian state hosted the first outreach program of the Ministry of External Affairs ‘Videsh Sampark’ to engage the State governments in creating awareness about various programmes of the Ministry?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Telangana

S13. Ans.(e)
Sol. Telangana hosted the first outreach program of the Ministry of External Affairs ‘Videsh Sampark’ to engage the State governments in creating awareness about various programmes of the Ministry. It was inaugurated by the Minister of State for External Affairs, Gen. V.K. Singh. The conference will create awareness on the schemes regard to consular and passport services, engagement with overseas Indians, welfare and protection of overseas Indians.

Q14. Who is the current governor of Kerala?
(a) ESL Narsimhan
(b) P R Rangasami
(c) Rameshwar Thakur
(d) Palanisamy Sathasivam
(e) Sushil Kumar Shinde

S14. Ans.(d)
Sol. Palanisamy Sathasivam is the current Governor of Kerala.

Q15. Silent Valley National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Meghalaya

S15. Ans.(b)
Sol. Silent Valley National Park is a national park with a core zone of 236.74 square kilometres(making it the largest national park in Kerala). It is located in the Nilgiri Hills, Mannarkkad, within the Palakkad District of Kerala, South India. It is famous for its population of the endangered Lion-tailed Macaque, Tiger, Leopard, Jungle Cat, Leopard Cat, Sloth bear, otter, Travancore flying squirrel, Porcupine and Elephant etc.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF