General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Metal and Mining major ____________ has appointed Kuldip Kaura as its interim CEO.
(a) Larsen and Toubro
(b) Hindalco Industries
(c) Vedanta Ltd
(d) Hindustan Copper Ltd
(e) Hindustan Zinc Ltd

S1. Ans.(c)
Sol. Metal and mining major Vedanta Ltd has appointed Kuldip Kaura as its interim CEO. Kaura succeeds Tom Albanese, who steps down as CEO and from the board. The company has a presence across India, South Africa, Namibia, Australia and Ireland.

Q2. Prime Minister Narendra Modi is on two nation tour to China and Myanmar. What is the Capital of Myanmar?
(a) Yangon
(b) Naypyidaw
(c) Mandalay
(d) Bagan
(e) Pathein

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi is on two nation tour to China and Myanmar. In the first leg of his three day tour to China, Mr Modi has reached Xiamen, China and attended the 9th BRICS Summit there. Naypyidaw is the Capital of Myanmar.

Q3. Which of the following Indian city was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO?
(a) Varanasi
(b) Gaya
(c) Ahmedabad
(d) Kolkata
(e) Kochi

S3. Ans.(c)
Sol. Gujarat’s commercial capital Ahmedabad was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO. UNESCO Director General Irina Bokova handed over the certificate declaring Ahmedabad as a ‘World Heritage City’ to Gujarat Chief Minister Vijay Rupani in Gandhinagar.

Q4. In which city, PM Narendra Modi has recently inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Ahemedabad

S4. Ans.(d)
Sol. PM Narendra Modi has inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017 Vigyan Bhawan, New Delhi. The conference was jointly organized by the Central Board of Direct Taxes and the Central Board of Excise and Customs.

Q5. Which of the following types of cards is free from credit risk?
(a) Credit card
(b) Debit Card
(c) Charge Cards
(d) All of the above
(e) Both (c) and (d)

S5. Ans.(b)
Sol. A debit card a safe, convenient, risk-free alternative to cash and has no credit risks attached.

Q6. Which is a full service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises?
(a) CRISIL
(b) ICRA
(c) CARE
(d) ONICRA
(e) SMERA

S6. Ans.(e)
Sol. SMERA Ratings Limited (formerly SME Rating Agency of India Ltd.) is a full service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises.

Q7. Which of the following is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in the country?
(a) BBB
(b) IBA
(c) BCSBI
(d) IBRD
(e) RBI

S7. Ans.(c)
Sol. The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in India.

Q8. Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was recently presented with the Saraswati Samman 2016 for his novel ___________.
(a) Kapalkundala
(b) Every one has a Story
(c) Suryaheen
(d) Matam
(e) Hawthan

S8. Ans.(e)
Sol. Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was presented with the Saraswati Samman 2016 for his novel 'Hawthan'. The novel 'Hawthan', published in 2009, captures cultural lives of traditional potter community in Goa.

Q9. Name the India's autonomous public organisation that has been ranked ninth in the world, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017.
(a) National Centre for Trade Information (NCTI)
(b) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
(c) Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)
(d) Indian Telephone Industries Limited (ITI Limited)
(e) Federation of Indian Export Organisations (FIEO)

S9. Ans.(c)
Sol. India's largest autonomous public organisation Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has been ranked ninth in the world. The institute has been ranked ninth amongst a total of 1,207 government institutions, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017.

Q10. Which of the following two states were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to the data published by the Central Statistics Office?
(a) Jammu and Kashmir and Uttar Pradesh
(b) Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh
(c) Arunachal Pradesh and Maharashtra
(d) Maharashtra and Jammu and Kashmir
(e) Kerala and Karnataka

S10. Ans.(b)
Sol. Jammu & Kashmir and Arunachal Pradesh were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office.

Q11. The government has recently issued an alert on the spread of new malware named __________, that can lock computers and demand ransom for unlocking them.
(a) Bits Ransomeware
(b) Locky Ransomware
(c) Lockhead Ransomeware
(d) Key Ransomeware
(e) Teach Us Ransomeware

S11. Ans.(b)
Sol. The government has issued an alert on the spread of new malware 'Locky Ransomware' that can lock computers and demand ransom for unlocking them. Electronics and IT Additional Secretary Ajay Kumar tweeted that an alert regarding spam spreading Locky Ransomware was issued by Indian Computer Emergency Response Team.

Q12. Name the Hockey India coach who has been sacked from the national coach post after a string of unimpressive outings at the international level.
(a) Mike Yeo
(b) Jeff Jackson
(c) Mike Schafer
(d) Roelant Oltmans
(e) Wayne Gretzky

S12. Ans.(d)
Sol. Hockey India has sacked national coach Roelant Oltmans after a string of unimpressive outings at the international level. High-Performance Director David John will be in charge till a suitable replacement is found for a smooth transition of the men’s team.

Q13. How many banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings?
(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2
(e) 7

S13. Ans.(c)
Sol. Five banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings. The agreement to this effect was signed ahead of the BRICS Summit in China’s Xiamen city. Brazilian Development Bank, Vnesheconombank, Export-Import Bank of India, China Development Bank and Development Bank of South Africa signed the agreement in Beijing.

Q14. Name the minister who has been appointed as the Union Railway Minister after being inducted into the Union Cabinet.
(a) Suresh Prabhu
(b) Nirmala Sitharaman
(c) Arun Jaitley
(d) Ananth Kumar
(e) Piyush Goyal

S14. Ans.(e)
Sol. Piyush Goyal has been appointed as the Union Railway Minister after being inducted into the Union Cabinet. He replaced former Railway Minister Suresh Prabhu, who had earlier offered to resign following multiple train derailments.

Q15. Fiscal policy is concerned with which of the following?
(a) Public revenue and Expenditure
(b) Issue of Currency
(c) Export Import
(d) Population Control
(e) Education for all

S15. Ans.(a)
Sol. Fiscal policy is the policy relating to government revenues from taxes and expenditure on various projects. Monetary Policy, on the other hand, is mainly concerned with the flow of money in the economy.


Print Friendly and PDF