General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Which of the following Indian state has topped the list in recently released Public Affairs Index (PAI) 2017 in governance?
(a) Karnataka
(b) Himachal Pradesh
(c) Manipur
(d) Maharashtra
(e) Kerala

S1. Ans.(e)
Sol. Two South Indian States - Kerala and Tamil Nadu - secured first and second rankings for the second year in a row while poll-bound Gujarat gained two positions rising from five in 2016 to three in 2017 and Bihar stayed at the bottom in public affairs index (PAI) in governance in States.

Q2. President of Palestine has recently arrived in India on a four-day State visit. Who is the current President of Palestine?
(a) Azlaan Sheikh
(b) Zahhoor Gualim Maka
(c) Mahmood Zaliman
(d) Mahmoud Abbas
(e) Mahkama Khajan

S2. Ans.(d)
Sol. President of Palestine Mahmoud Abbas recently arrived in India on a four-day State visit. During his stay in New Delhi, President Abbas will visit C-DAC in Noida to forge cooperation between Palestine - India Techno Park being built by India in Palestine and Indian IT industry.

Q3. Which of the following tennis player has beaten Dominic Thiem to win his fifth Madrid Open title and move into the world's top four?
(a) Rafael Nadal
(b) Novak Djokovic
(c) Roger Federer
(d) Andy Murray
(e) Andre Agassi

S3. Ans.(a)
Sol. Rafael Nadal beat Dominic Thiem to win his fifth Madrid Open title and move into the world's top four.

Q4. Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur has recently collaborated with the British Geological Survey to turn which of the following city into a smart city?
(a) Azamgarh
(b) Varanasi
(c) Muzaffarpur
(d) Jhargram
(e) Chhapra

S4. Ans.(b)
Sol. Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur has collaborated with the British Geological Survey to turn Varanasi into a smart city. 3D geological modeling of the geology under Varanasi will be prepared to help improve the building of new transport and service infrastructure. It would be the first major 3D subsurface urban study and planning of its kind in India.

Q5. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like-
(a) Banks
(b) NBFCs
(c) MFIs 
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. MUDRA, which stands for Micro Units Development & Refinance Agency Ltd, is a financial institution being set up by Government of India for development and refinancing micro units’ enterprises. It was announced by the Hon’ble Finance Minister while presenting the Union Budget for FY 2016. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like Banks, NBFCs and MFIs.

Q6. MUDRA Bank, a Non-Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of............?
(a) SIDBI
(b) IDBI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) SBI

S6. Ans.(a)
Sol. MUDRA Bank, a Non Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of SIDBI.

Q7. In which among the following year Asia's first Export Processing Zone (EPZ) was set up?
(a) 1959
(b) 1971
(c) 1965
(d) 1956
(e) 1975

S7. Ans.(c)
Sol. India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia's first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965. With a view to overcome the shortcomings experienced on account of the multiplicity of controls and clearances; absence of world-class infrastructure, and an unstable fiscal regime and with a view to attract larger foreign investments in India, the Special Economic Zones (SEZs) Policy was announced in April 2000.

Q8. Which of the following Indian Wrestler defeated Lee Seung-Chul of Korea to win the gold medal in the men's 65 kg freestyle category at the Asian Wrestling Championship 2017?
(a) Sushil Kumar
(b) Yogeshwar Dutt
(c) Bajrang Punia
(d) Sakshi Malik
(e) Narsingh Yadav

S8. Ans.(c)
Sol. Bajrang Punia defeated Lee Seung-chul of Korea to win the gold medal in the men’s 65 kg freestyle category at the Asian Wrestling Championship.

Q9. Which of the following Indian state was on the bottom most position in the list of recently released Public Affairs Index (PAI) 2017 in governance?
(a) West Bengal
(b) Chhattisgarh
(c) Odisha
(d) Bihar
(e) Madhya Pradesh

S9. Ans.(d)
Sol. Two South Indian States - Kerala and Tamil Nadu - secured first and second rankings for the second year in a row while poll-bound Gujarat gained two positions rising from five in 2016 to three in 2017 and Bihar stayed at the bottom in public affairs index (PAI) in governance in States.

Q10. Which of the following Indian state hosted the first outreach program of the Ministry of External Affairs ‘Videsh Sampark’ to engage the State governments in creating awareness about various programmes of the Ministry?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c)West Bengal
(d) Assam
(e) Telangana

S10. Ans.(e)
Sol. Telangana hosted the first outreach program of the Ministry of External Affairs ‘Videsh Sampark’ to engage the State governments in creating awareness about various programmes of the Ministry. It was inaugurated by the Minister of State for External Affairs, Gen. V.K. Singh. The conference will create awareness on the schemes regard to consular and passport services, engagement with overseas Indians, welfare and protection of overseas Indians.

Q11. Who is the current governor of Kerala?
(a) ESL Narasimhan
(b) P R Rangasami
(c) Rameshwar Thakur
(d) Palanisamy Sathasivam
(e) Sushil Kumar Shinde

S11. Ans.(d)
Sol. Palanisamy Sathasivam is the current Governor of Kerala.

Q12. Silent Valley National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Meghalaya

S12. Ans.(b)
Sol. Silent Valley National Park is a national park with a core zone of 236.74 square kilometres(making it the largest national park in Kerala). It is located in the Nilgiri Hills, Mannarkkad, within the Palakkad District of Kerala, South India. It is famous for its population of the endangered Lion-tailed Macaque, Tiger, Leopard, Jungle Cat, Leopard Cat, Sloth bear, otter, Travancore flying squirrel, Porcupine and Elephant etc.

Q13. World Environment Day is observed on which of the following date? 
(a) June 10
(b) June 22
(c) June 18
(d) June 4
(e) June 5

S13. Ans.(e)
Sol. World Environment Day (WED) is observed every year on 5 June to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).

Q14. Which of the following country is not a member of G7? 
(a) France
(b) Italy
(c) Germany
(d) Russia
(e) Canada

S14.  Ans.(d)
Sol. Group of Seven (G7), international organization officially established in 1985 to facilitate economic cooperation among the world's largest industrial nations; summit meetings of the member nations began in 1975. Members are Canada, France, Germany, Great Britain, Italy, Japan, and the United States.

Q15. IBA stands for-
(a) Indian Banks' Allocation 
(b) Indian Banks' Association
(c) Institute Banks' Association 
(d) Indian Banks' Assembly
(e) Indian Billing Association

S15. Ans.(b)
Sol. Indian Banks' Association (IBA) set up in 1946 with 22 members to discuss issues of common interests. Over the years, IBA emerged as the Voice of Indian Banking Industry.

You may also like to Read: